Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Overwinning en titel voor Land in VLN-seizoensfinale op Nordschleife, Patrick Huisman P6

Uitgegeven door Miguel Bosch • 26 oktober 2016 08:58

Met een oppermachtige zege in de VLN-seizoensfinale op de Nürburgring-Nordschleife heeft Land Motorsport zichzelf verzekerd van de Speed Trophaë. Coureurs Connor De Phillippi en Christopher Mies gaven in de 41. DMV Münsterlandpokal de concurrentie voor de derde keer dit jaar het nakijken. Patrick Huisman was in de Frikadelli Racing Porsche 991 GT3R met de zesde plaats wederom de beste Nederlander. Renger van der Zande verscheen met Haribo Racing aan de start maar zag zijn teamgenoot in gevecht om de leiding uitvallen voordat hij in actie kon komen.



Herfst in de Eifel betekent doorgaans regen en kou en dat is tijdens de laatste race van het jaar niet anders. In een koude en natte kwalificatie gaat het op de Nordschleife debuterende BMW Team RBM met coureurs Jörg Müller en Nico Menzel naar pole position, met naast zich op de startgrid de Haribo Racing Mercedes-AMG GT3 van Uwe Alzen, Lance David Arnold en Renger van der Zande. Phoenix Racing en Land Motorsport bezetten voor Audi de tweede startrij.

In de regen gaat het veld om klokslag 12 uur van start voor de vieruursrace. Müller behoudt de eerste plaats en slaagt erin om na de eerste ronde een voorsprong van tien seconden te noteren. Frank Stippler in de Phoenix Racing Audi R8 LMS GT3 moet bij het ingaan van de tweede ronde zijn meerdere erkennen in Christopher Mies en Arnold die beiden aan de Audi-fabriekscoureur voorbijgaan. Arnold heeft op dat moment het ritme te pakken en haalt ook Mies in voordat hij Müller's BMW begint binnen te halen. Aan het einde van de tweede ronde heeft hij het grote gat al dichtgereden en neemt wanneer hij voor de derde keer bij Hatzenbach aankomt de leiding over. Een half uur later zet ook Mies zijn Audi naast Müller's BMW om plaats twee van de Nordschleife-specialist af te pakken.



Na anderhalf uur racen begint de baan op te drogen en de zon langzaam tevoorschijn te komen. BMW Team RBM is een van de eerste teams die de pits bezoeken voor slicks. Hoewel de Belgische renstal door de pitstops terug naar plaats twee klimt, lukt het Müller niet om Haribo Racing voorbij te gaan.

Een uur gaat voorbij zonder veel verschuivingen vooraan het veld, maar dan gaat Alzen op het Grand Prix-circuit in de rondte. De Duitser verliest de leiding en vervolgt met één positie verlies zijn weg. Een halve ronde later maakt hij bij het uitkomen van Ex-Mühle dezelfde fout. Nu vindt hij wel een vangrail op zijn pad. Langzaam rijdt de leider in het Speed Trophäe-klassement, het kampioenschap dat punten uitdeelt aan de hand van de algemene raceuitslag, terug naar de pits waar blijkt dat de schade te groot is om de race uit te rijden en het winnen van de titel opeens ver weg lijkt te zijn.



Nico Menzel, de 18-jarige zoon van oud-24 Uur van de Nürburgring-kampioen Christian Menzel, neemt de laatste stint van de RBM BMW voor zijn rekening. De BMW Junior blijft foutloos in zijn pas tweede GT3-wedstrijd, maar kan niet op tegen het geweld van Land. Het team van Wolfgang Land heeft dankzij efficiënt racen van De Phillippi genoeg brandstof bespaard om Mies voluit naar de eindstreep te laten sprinten om de winnaarsbeker en de Speed Trophäe op te halen.

RBM komt met een achterstand van bijna drie minuten binnen waarmee de overmacht van Land onderstreept wordt. Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3-coureurs Christian Krognes, Jesse Krohn en Victor Bouveng completeren het podium en pakken daarmee de tweede plaats in het kampioenschap.

Patrick Huisman finisht samen met Norbert Siedler en Sabine Schmitz als zesde en is daarmee de hoogst geklasseerde Nederlander. Milan Dontje eindigt met de Black Falcon Porsche Cayman GT4 Clubsport als zesde in de Cayman GT4 Trophy en dertigste algemeen. Ricardo van der Ende racet in de Prosport-Performance Porsche Cayman en komt als zesde in de V6-klasse en zestigste algemeen aan de finish.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS