Acceleration 2014

Nigel Melker schrijft geschiedenis: "Trots met al die Nederlanders"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 oktober 2014 19:27

Autocoureur Nigel Melker gaat de geschiedenis in als de eerste FA1-kampioen van Acceleration. In dit kampioenschap komen rijders uit met 550 pk sterke FA1-bolides in een landencompetitie. De coureur uit Barendrecht was op het TT-circuit in Assen oppermachtig in zowel droge als natte omstandigheden. Melker blikt terug op zijn grote succes in de oranje-bolide van Team Netherlands.

Veel Nederlandse fans op de tribune voor Nigel Melker in de oranje auto

Melker en zijn teambaas Wim Coekelbergs van Azerti hadden niets aan het toeval overgelaten. Melker was topfit en gefocust, terwijl Coekelbergs zijn manschappen had aangespoord de auto perfect te prepareren. De FA1-bolide had ook nog eens een metamorfose ondergaan door een compleet nieuwe livery in feloranje en een grote leeuw op de cover van het motorcompartiment. En de leeuw brulde, want Melker gaf de Zytek V8 flink de sporen.

In de kwalificatie pakte Melker de pole voor race 1. In de tweede kwalificatie lag hij aanvankelijk ook op koers voor pole, maar toen gooide ex-HRT F1-coureur Dani Clos nog een nieuw setje rubber en pakte de pole voor race 2.

In race 1 stond er geen maat op Melker. Na een raketstart liep hij steeds verder uit. De feloranje auto werd steeds kleiner en de achtervolgers moesten steeds meer terrein prijs geven. Melker won met een kleine tien seconden voorsprong.

"Wim en zijn team hadden de auto mooi voor elkaar, alles was uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. Niets was aan het toeval overgelaten", zei Melker. "De monteurs hebben een topjob verricht. Alles was tiptop in orde en de auto was super. Ik had in race 1 een supergoede start, in begin wat onderstuur, maar na de pitstop kreeg ik nieuwe banden en toen was de set-up perfect. Het tweede deel van de race verliep vlekkeloos. Ik zag dat ik ver voor lag en heb de race uitgereden.”¯

Na een droge start van de dag begon de hemel donker te worden en de komst van regen leek een kwestie van tijd. Nog voor aanvang van de tweede race begon het dan ook te regenen. Voor Melker maakte dat niet uit. Hij had in het verleden in de karts en andere disciplines in de autosport al laten zien dat hij een regenspecialist is. Ook nu liet hij zien dat hij zijn bijnaam Rainman eer aandeed. De race werd gestart achter de safety-car en toen die na twee rondjes de pitstraat indook, brulde de Nederlandse leeuw andermaal. Melker ging vanaf de eerste meters ongelofelijk hard tot grote blijdschap van het Nederlandse publiek dat de hoofdtribune redelijk gevuld kreeg. Nigel liep uit naar een gigantische voorsprong. Ook de pitstop verliep vlekkeloos en regenspecialist ging verder waar hij mee bezig was, ‘les geven in regen rijden’. Grote klasse van het racetalent uit Barendrecht. Tegen het einde van de race had hij een voorsprong van maar liefst 38 seconden op de nummer twee. Toen hij over de finish kwam kreeg hij groot applaus van het publiek en van zijn fans. In de pitstraat ging het Azerti-team uit zijn dak. Het had zojuist historie geschreven. Nigel Melker was de eerste FA1-kampioen.

"Het weer kantelde voor de race", blikte Melker terug. "Jammer want we hadden nog een setje nieuw over gehouden van de tweede kwalificatie."

"We startten achter de safety-car. Ik lag tweede achter Dani Clos en zette hem gelijk onder druk. Hij maakte daarop een foutje en ik ging buitenom. Vanaf dat moment reed ik mijn eigen race en was ik twee seconden per ronde sneller dan elke andere coureur. Ik bleef pushen. Het ging megagoed.”¯

Podium Nigel Melker en Wim Coekelbergs

Na de finish kwam de ontlading bij Melker en bij Wim Coekelbergs die zijn nek had uitgestoken om met zijn team aan dit kampioenschap te kunnen meedoen. Melker: "Mijn complimenten aan het team en de crew. Zij hebben goede pitstops gedaan. Alles liep top en goed georganiseerd."

"We hebben zowel in de regen als op het droge gedomineerd. Het geeft een goed gevoel als je op deze wijze kampioen wordt. Ik wilde waardig kampioen worden en dat is gelukt. Er waren veel vrienden en sponsoren en op de tribune zag je mensen met spandoeken voor mij. Dat was geweldig. Ik ben blij dat ik op deze wijze kampioen ben geworden.”¯

“Dit weekend was speciaal voor mij. De laatste race in Nederland, en dan in een auto met een heel gave livery met de feloranje en de Nederlandse kleuren. Ja, dat was mooi. Ik ben trots met al die Nederlanders hier in Assen. Ik wil graag Wim Coekelbergs van Azerti, mijn sponsors en iedereen die mij geholpen heeft bedanken. Het eerste seizoen Acceleration is goed afgesloten. Er waren best veel bezoekers, het evenement was goed georganiseerd, de feesten waren goed bezocht en de racefans kregen veel spannende races voor hun geld.”¯

Nigel Melker fans

Acceleration heeft een uniek concept: racen en muziekfestivals. Zo racen er de brute FA1-bolides, met een betere sound dan de Formule 1 en de spectaculaire raceklassen met Pick-up racers en Legend Cars. Op Assen waren er ook nog motorraces en de SuperCar Challenge. Op vrijdagavond verzorgde David Michael Hasselhoff, bekend van zijn rol als Michael Knight in de populaire serie Knight Rider en als L.A. County Lifeguard Mitch Buchannon in Baywatch, tijdens zijn show Back to the 80's and 90's een groot festival waarin diverse sterren van weleer optreden, zoals zangeres Samantha Fox. Verder waren Rick Astley en van Nederlandse zijde onder anderen Twenty 4 Seven en 2 Unlimited van de partij. Op zaterdag was er een optreden met onder andere Gerard Joling en Thomas Berge.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS