Autosport Internationiaal Singleseaters • Champ Car Atlantic

Team Holland geblokkeerd achter safety-car

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 oktober 2008 07:51

In de laatste race van het Champcar Atlantic seizoen wisselde het kampioenschap maar liefst drie maal van eigenaar. Het werd uiteindelijk door de Fin Niemela gewonnen nadat Bomarito met motorproblemen en Summerton door een crash werden uitgeschakeld. Het Condor Motorsport Team Holland, ondersteund door oud F1 sponsor Muermans, had de snelheid maar niet hert geluk aan haar zijde.

Na de start pakte Junior Strous al voor de eerste bocht vijf plaatsen en schoof van de twaalfde naar de zevende plek. In het begin werd er consoliderend gereden. Iedereen hield zijn postitie. Voorzichtig begon men aan te dringen en zo onstonden de eerste spectaculaire situaties.

Na de eerste caution periode scharnierde het veld in elkaar. Titelkandidaat Bomarito verloor terrein door een lekkende radiateur, even later stuurde hij zijn overhitte Swift naar de pitsstraat. Er ontstond een felle strijd voor in het veld.

Summerton en Niemela streden nu voor de titel maar polesitter en raceleider Cameron raakte Summerton. Op dat moment was Strous al vierde. De naar links glijdende auto van Summerton zorgde voor een blokkade voor Strous, die links door het gras moest en vier plaatsen kwijt raakte. Op dat moment werd er opnieuw een full course yellow gegeven en werd de race gefinnished achter de safety car. Team Holland kon achter de safety car natuurlijk geen posities meer verbeteren.

Junior Strous:
“Het ging eigenlijk naar wens, we hadden een auto opgezet met weinig downforce. Hij liep super hard op de rechte stukken en zo kon ik een aantal auto’s passeren. De start was precies goed ik pakte gelijk vier of vijf auto’s. Ik bereikte door hard werken en door de safetycar periode uiteindelijk de vierde plaats. Bij de eerste herstart was ik even de aansluiting kwijt. Auto’s voor mij gingen in de remmen in de laatste chicane terwijl de leiders al volgas de befaamde helling voor de start afgingen."

"Cameron die aan de leiding ging kwam in contact met Summerton. De auto van Summerton schoof met een verbogen linker voorwiel links af over het circuit. Ik moest ook naar links razendsnel uitwijken door het gras. Anderen gingen rechts voorbij en zo kwam ik op de achtste plaats terrecht. Daarna werd de race afgevlagd onder caution.
Dat was natuurlijk een teleurstelling, maar het was een mooi racejaar in Amerika. Ik blijf zeker in Amerika racen in de toekomst."

Dominick Muermans:
"Ik reed met veel downforce, en wilde geen grote risico’s nemen. De start ging geweldig ik was er gelijk twee voorbij. Daarna heb ik een mooi gevecht gehad met Leo Mansell. Die gast heeft me wel een paar keer flink afgesneden, maar ik bleef hem het leven zuur maken.

Het was een mooie race, ik kon opklimmen door een aantal inhaalacties en werd daarbij ook geholpen door de uitvallers. Ik heb een goeie constante race gereden en weer super veel ervaring opgedaan op het mooie circuit van Road Atlanta, echt een gaaf baantje!"

Race resultaat

1. Markus Niemela
2. Kevin Lacroix
3. James Hinchcliffe
4. Simona de Silvestro
5. Greg Mansell
6. David Garza
7. Luis Schiavo
8. Junior Strous
9. Frankie Muniz
10. Tom Sutherland
12. Dominick Muermans

Kampioenschap resultaat

1. Markus Niemela 245
2. Jonathan Bomarito 228
3. Jonathan Summerton 224
4. James Hinchcliffe 196
5. Junior Strous 196
6. Carl Skerlong 189
7. Dane Cameron 169
8. Simona de Silvestro 167
9. Kevin Lacrois 161
10. Greg Mansell 106
14. Dominick Muermans 80

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS