Autosport Internationaal Toerwagens • Euro GT Series

Renger van der Zande snelste Mercedesman

Uitgegeven door Casper Bekking • 8 september 2013 06:28

De wet van Murphy toonde zich voor de equipe Toril/van der Zande bij het GT Open op het F1-circuit in Spa-Francorchamps. Na een hoop verwikkelingen in de aanloop eindigde de equipe bij de zaterdagrace toch nog binnen de top tien en als zesde in de GTS-klasse. Een sterke prestatie gezien alle tegenspoed voor en tijdens de race.

Dat Renger van der Zande in zijn huidige vorm de backbone kan zijn voor een raceteam bleek de afgelopen anderhalve dag in Spa bij het GT Open. Op vrijdag, bij de vrije training, ging teamgenoot Toril samen met een Kessel Ferrari hard af. De Ferrari kon naar de schroothoop en de Mercedes SLS AMG van team Seyffarth bezorgde de monteurs een nachtje doorsleutelen. Renger was de rust zelve en motiveerde zijn collega rijder en de technici van het team.

Op zaterdagmorgen mocht eerst Toril kwalificeren voor de zaterdagrace. Nog met wat schrik in de benen leverde dit een achttiende startplaats op voor race 1 , met ex Formule 1 coureurs Pantano, Razia en Magnussen voor hen op de grid. Renger van der Zande mocht de tweede kwalificatie doen en had de smaak te pakken. Een achtste plaats, vijfde in de klasse en snelste Mercedes man was zijn deel.

Voor de race op zaterdag had het team naast een achttiende startplaats ook nog te maken met een 15 seconden pit-penalty als handicap vanwege de overwinning de vorige keer in Silverstone. De race kende een turbulent verloop met afwisselend droog en nat weer condities en een safety car periode nadat de Nederlander Chris van der Drift er met zijn McLaren hard afging in de verraderlijke Eau Rouge bocht. Het team Toril/van der Zande heeft sluw en gedurfd deze moeilijke omstandigheden omgezet in een stevig resultaat. Ze eindigden binnen de top tien en zesde in de klasse na anderhalf uur racen. Bontempelli met Kessel Ferrari won de race, voor de Corvette’s, Ferrari’s en Aston Martin van onder andere Pastorelli, Beretta en Soulet. Het perspectief voor de zondag race is uitdagend, waarbij Renger van der Zande mag starten vanaf een achtste plaats en zonder pitstop penalty het stuur kan overgeven aan Miguel Toril.

Renger: “Wow….dit was steeds aanpassen aan wisselende omstandigheden. Ik ben weer volledig aan mijn trekken gekomen qua racebeleving. Ik ben blij dat ik, ondanks de turbulente aanloop, de Mercedes onberispelijk thuis heb weten te brengen met een plaatsje binnen de top tien. Ook weer goed voor onze stand in het kampioenschap.`

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS