DTM

DTM Zandvoort - Dominante Maro Engel wint de zaterdagrace, rijdt de snelste ronde en vertrok van de pole!

Uitgegeven door Peter Vader • 24 juni 2023 19:00

Maro Engel, de Mercedes-AMG-coureur die de race van zaterdag wint vanaf pole en tevens de snelste rondetijd neerzette. DTM-kampioen Sheldon van der Linde kwam met een tweede plaats weer in het goede spoor. De Fransman Franck Perera met zijn Lamborghini neemt de leiding in het kampioenschap. Een spetterende eerste DTM-race in 2023 op het Circuit van Zandvoort.

DTM Zandvoort 2023 foto 1

Maro Engel (Monaco) is simpelweg niet te stoppen in de tweede ronde van de DTM in Zandvoort. De 37-jarige Duitser begon de race van zaterdag vanaf pole position en behaalde na 39 raceronden een dominante overwinning waarbij hij met zijn Mercedes-AMG GT3 leidde van start tot finish. “Het was een perfecte race in een perfecte auto. Ik kon na de start een voorsprong creëren en vervolgens het verloop van de race controleren. Desondanks moet je op dit circuit in Zandvoort altijd klaarwakker zijn, want het vergeeft geen fouten. Het zand en de dramatische bandenslijtage, het vereist allemaal volledige concentratie tot aan de finish. Het werkte echter uitstekend en ik ben blij voor het hele team met dit succes”, zei Engel na zijn tweede overwinning in de DTM. Regerend DTM-kampioen Sheldon van der Linde (ZA) eindigde als tweede in de BMW M4 GT3 en bevestigde zijn titelambities na een hobbelige start in Oschersleben. Franck Perera (F) werd derde in de Lamborghini Huracán GT3 Evo2 en neemt de plaats van Porsche-coureur Tim Heinemann (D) over als kampioenschapsleider.

DTM Zandvoort 2023 foto 2

Polesitter Engel maakte een perfecte start in de Nederlandse duinen en wist in de eerste ronden weg te rijden van de tegenstander. BMW-coureurs Sheldon van der Linde en Marco Wittmann (Fürth) volgden op de tweede en derde plaats, met Perera (F) en Mirko Bortolotti (I) op de vierde en vijfde plaats in hun Lamborghini's. Engel behield zijn voorsprong na een late verplichte pitstop en had zijn voorsprong op Sheldon van der Linde uitgebouwd tot precies zes seconden, tegen de tijd dat hij de zwart-wit geblokte vlag voorbijstak. Perera deed zijn best om de Zuid-Afrikaan in te halen, maar kwam niet in de buurt. Teamgenoot Bortolotti profiteerde van een vroege pitstop: met zijn Pirelli-banden al op temperatuur, kon hij Wittmann passeren, die ervoor had gekozen om later binnen te komen en nog steeds op koude banden reed, en de vijfde plaats innemen.

DTM Zandvoort 2023 foto 3

Lucas Auer (A) had een sterke race in de Mercedes-AMG GT3 en kwam vanaf de twaalfde plaats op de grid door en eindigde als zesde. Zijn landgenoot Thomas Preining (A) in een Porsche 911 GT3 R verbeterde zijn kwalificatieresultaat met drie plaatsen en eindigde als zevende. Albert Costa Balboa (E/Ferrari 296 GT3) en Dries Vanthoor (B/BMW M4 GT3), die respectievelijk Jack Aitken (GB) en René Rast (D) vervangen, maakten indruk op de achtste en negende plaats tijdens hun DTM-debuut. Jusuf Owega (D) toonde veel vechtlust door zijn Mercedes-AMG GT3 ondanks schade bij een aanrijding, naar de tiende plaats thuis te brengen.

DTM Zandvoort 2023 foto 4

De tweede race van het weekend begint zondag om 13:30 uur. De gratis Duitse tv-zender ProSieben begint om 13:00 uur met uitzenden vanuit Zandvoort. De DTM wordt live uitgezonden in meer dan 70 landen over de hele wereld. De startposities voor de race van zondag worden bepaald tijdens de kwalificatie, die om 09:15 uur begint en net als de race live wordt gestreamd op ran.de en op het DTM YouTube-kanaal.

DTM Zandvoort 2023 foto 5

Maro Engel: “We gaan zondag uiteraard proberen dit succes te evenaren. De sleutel is kwalificatie. Als je van voren begint en op deze smalle baan uit de strijd om positie weet te blijven, maakt dat een groot verschil. Maar in de DTM begin je elke dag vanaf nul.”

DTM Zandvoort 2023 foto 6

Sheldon van der Linde: “Ik ben erg blij met deze tweede plaats, aangezien mijn racetempo niet zo goed was. In Zandvoort is het echter erg moeilijk om in te halen. Het was belangrijk om bij de start voor Marco Wittmann te komen. Daarna heb ik gedurende de hele race zeer constante rondetijden neergezet, wat doorslaggevend bleek te zijn.”

DTM Zandvoort 2023 foto 7

Franck Perera: “Ik heb waardevolle punten gescoord door mijn derde plaats, maar die voorsprong zegt nog niet zoveel in dit vroege stadium van het seizoen. De sfeer in het team is erg goed. Mirko en ik pushen elkaar. Dat is heel belangrijk in zo’n sterk concurrerende serie als de DTM.

DTM Zandvoort 2023 foto 8

Uitslag van race 1, zaterdag in Zandvoort:
1. Maro Engel (D/Mercedes-AMG Team Mann-Filter)
2. Sheldon van der Linde (ZA/Schubert Motorsport, +6.000 seconden
3. Franck Perera (F/SSR Performance), +6.528 seconden
4. Mirko Bortolotti (I/SSR Performance), +7.694 seconden
5. Marco Wittmann (D/Project 1), +8.074 seconden

Het volledige raceresultaat is beschikbaar op dtm.com/en/results.

DTM logo

DTM balk sponsor logos

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!