DTM

DTM - Onvoorspelbaar weer stopt de Lamborghini van Bortolotti niet; Thierry Vermeulen keurig in de Top-10

Uitgegeven door Peter Vader • 7 augustus 2023 09:01

Feest voor Lamborghini en in het bijMirko Bortolotti (I) en het SSR Performance-team. De Italiaan, aan het stuur van een Lamborghini Huracán GT3 Evo2, behaalde zaterdag zijn eerste DTM-overwinning op de Nürburgring. Daarmee klom hij ook naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Bortolotti startte vanaf pole position en hield zijn zenuwen in bedwang in een turbulente race, waarin het met tussenpozen regende. Na 39 raceronden passeerde de Lamborghini de zwart-wit geblokte vlag met een voorsprong van 1.199 seconden. "Ik heb lang op dit moment gewacht. Tot nu toe was het een perfect weekend voor mij: snelste op vrijdag en nu pole position en de overwinning op zaterdag. Het was nu de uitgelezen kans om de winnaar van de race op zaterdag te worden. Enerzijds was het belangrijk om tijdens de korte bui geen fouten te maken op de slicks. Aan de andere kant kon ik mijn voorsprong ook vasthouden”, aldus Bortolotti. Lucas Auer (A) bekroonde een indrukwekkend tactisch vertoon met de tweede plaats in de Mercedes-AMG GT3. Zijn landgenoot Thomas Preining werd derde in een Porsche 911 GT3 R en kon zijn voorsprong aan de top van het kampioenschap uitbreiden tot 18 punten.

DTM Nurburgring Mirko Bortolotti direct aan de leiding met zijn Lamborghini
Mirko Bortolotti bij de start direct aan de leiding met zijn Lamborghini, om vervolgens professioneel naar het einde te rijden en als winnaar over de eindstreep te gaan

Bortolotti maakte een goede start van de zevende DTM-race van het seizoen, waarna hij het veld kon controleren en geleidelijk weg kon rijden. Achter hem hielden Preining en Ricardo Feller (CH) hun positie vast voor Lucas Auer, die van de achtste naar de vierde plaats klom. Jack Aitken (GB) completeerde de top vijf in zijn Ferrari 296 GT3. Een half uur na de wedstrijd begon het te miezeren. Dit werd gevolgd door een botsing tussen Porsche-coureurs Christian Engelhart (D) en Ayhancan Güven (TR), wat resulteerde in een full course yellow, die de meeste coureurs gebruikten om hun verplichte pitstops te maken. Ondanks de regen kozen bijna alle coureurs voor Pirelli-slicks, wat de juiste keuze bleek te zijn op een snel opdrogende baan.

DTM Nurburgring Mirko Bortolotti blije winnaar op zaterdag
Mirko Bortolotti blije winnaar op zaterdag

Het werd allemaal een beetje bewogen in ronde 28. Alessio Deledda (I) slipte in de grindbak en de safety car werd voor twee ronden weer ingezet. Het was nu dat Perera, op de 22e plaats, een sleutelrol speelde: de Fransman, die al een ronde had gereden, keerde na zijn pitstop terug op de baan achter zijn teamgenoot en raceleider Bortolotti, maar voor de achtervolgende Preining en Feller. Toen de race opnieuw begon, haalde de als vierde geplaatste Auer de twee auto's voor hem in en naderde in rap tempo Bortolotti. De fabrieksrijder van Lamborghini leverde echter een onberispelijke prestatie en Auer moest genoegen nemen met een op zichzelf mooie tweede plaats. Achter Preining en Feller eindigde Dennis Olsen (N) als vijfde, na een gecontroleerd optreden in zijn Porsche 911 GT3 R.

Lucas_Auer_P2_Mercedes
Welverdiende tweede plaats voor Lucas Auer (Mercedes-AMG Team Winward) gevolgd door de Ferrari van Thierry Vermeulen

De best geplaatste BMW-coureur was Marco Wittmann (Fürth), die vanaf de tiende plaats op de grid klom en als zesde eindigde. BMW-collega Sheldon van der Linde (ZA) maakte maar liefst acht posities goed, om als zevende over de finish te komen. De vechtpartij van de dag kwam echter van zijn broer Kelvin van der Linde (ZA). Na een aanrijding in de eerste ronde kwam de Audi-coureur op de laatste plaats terecht. Hij baande zich echter geleidelijk een weg door het veld met enkele spectaculaire inhaalmanoeuvres en werd voor zijn inspanning beloond met een achtste plaats. Patric Niederhauser (CH) werd negende in de Audi R8 LMS GT3 Evo2, terwijl Thierry Vermeulen (NL) met de Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com de top tien vervolledigde als beste van alle Ferrari-coureurs.

Uitslag van race 1 op de Nürburgring (zaterdag):
1. Mirko Bortolotti (I/SSR-Performance team)
2. Lucas Auer (A/Mercedes-AMG Team Winward), +1.199 seconden
3. Thomas Preining (A/Manthey EMA), +2.572 seconden
4. Ricardo Feller (CH/Abt Sportsline), +3.117 seconden
5. Dennis Olsen (N/Manthey EMA), +4.327 seconden

DTM Nurburgring Mirko Bortolotti winnaar met LamborghiniMirko Bortolotti blije winnaar op zaterdag met de fraaie Lamborghini Huracán GT3 Evo2

DTM Nurburgring Thierry Vermeulen P10
Thierry Vermeulen deed het goed met P10 en de snelste pitstop

DTM Nürburgring foto 7 DTM logo

DTM Nürburgring foto 8 seriesponsorlogos

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!