Autosport NL • Porsche GT3 Cup

Spannend tot de laatste meters bij ROUND 4 Porsche Racing Days op Circuit Zandvoort

Uitgegeven door HJ van Keulen • 3 juli 2017 09:15 • Print artikel

Yannick Hoogaars (Speedlover) is de meest constante tijdens Porsche Racing Days Zandvoort. Dylan Derdaele (Belgium Racing) toont zijn snelheid maar maakt fout in laatste rondes. Xavier Maassen (DVB Racing) schitterde op zijn thuiscircuit met een overwinning in race 2. Pierre Piron (Mediacom) en Glenn Van Parijs (Belgium Racing) winnen elk een wedstrijd met Menno Van De Grijspaarde (GP Elite) op de hielen.

Porsche Racing Days Zandvoort

De Porsche Racing Days in Zandvoort waren dit weekend de uitvalsbasis voor, zoals de naam doet vermoeden, veel Porsches op en rond het circuit. PON Porsche Import, de Nederlandse importeur organiseert jaarlijks dit event om klanten en liefhebbers van het merk kennis te laten maken met het circuit en de autosport.

Elke Porsche eigenaar was welkom en het aanwezige wagenpark varieerde dan ook van unieke klassiekers tot de snelste supercars en racewagens. Onder die racewagens stonden de Porsche 911 GT3 Cup auto's klaar om het met elkaar uit te vechten in 2 sprint races, voorafgegaan door vrije trainingen en kwalificaties.

De organisatie achter PON Porsche Import keek enthousiast naar de actie tijdens hun Porsche Racing Days. Paul Van Splunteren, algemeen directeur van PON Porsche Import, is tevreden over het weekend: "Porsche Racing Days draait echt om de Porsche eigenaars. Elke Porsche rijder is een ambassadeur, voor die mensen willen wij een platform creëren om iets leuk te doen met hun auto. Daarnaast is er ook wat te beleven voor de kinderen en geeft de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux een inkijk in hoe snel en intensief het er aan toe gaat in een race auto en waartoe die allemaal in staat is."

Al op vrijdag konden de teams uitgebreid testen. Na de vrije trainingen bleek Derdaele net iets sneller te zijn dan Maassen, Hoogaars en Van Parijs. Het aanpassingsvermogen van de rijders werd sterk op de proef gesteld tijdens wisselende weersomstandigheden.

Porsche Racing Days Zandvoort

Op zaterdag startte de eerste kwalificatiesessie op nat asfalt, voor enkele nieuwe rijders de eerste keer met een GT3 Cup in de regen. Derdaele wist de pole position te behalen met een tijd van 1:50:323. Yannick Hoogaars (Speedlover) volgde op ruim een halve seconde, samen met Xavier Maassen.

Tijdens race 1 deed Xavier Maassen alles wat hij kon om zijn iets mindere kwalificatie toch om te zetten in een zege, maar moest in Dylan Derdaele zijn meerdere erkennen. De klassementsleider vertrok vanaf pole, liet zich niet tot een foutje verleiden door de aandringende Limburger en won de eerste Porsche race tijdens de Porsche Racing Days op Circuit Zandvoort. Yannick Hoogaars werd derde, Pierre Piron won bij de B rijders, voor Glenn van Parijs en Menno van de Grijspaarde.

Porsche Racing Days Zandvoort

Het hele veld was bij de start goed weg, Xavier Maassen passeerde vanaf de derde startplek Yannick Hoogaars en Dylan Derdale behield de leiding. Pierre Piron had een superstart en pakt de vierde plek van Jesse van Kuijk. De beste start was voor Ziad Geris, die vanaf de negende startplek na de eerste ronde als zesde doorkwam.

Maassen zocht de bumper van Derdaele op, had wat lucht naar Hoogaars en kon zich dus vol op een aanval concentreren. De top drie nam afstand van de rest, Piron behield knap de vierde positie.

Van Parijs pakte de zesde plek terug van Geris, die zijn goede start niet kon verzilveren en langzaam weer terugviel. Yves Noel zocht de pits op en was de enige uitvaller.

Op een volledig droge baan zette Yannick Hoogaars al in de vierde ronde de beste kwalificatietijd neer. Niemand kon zijn tijd van 1:41:702 nog verbeteren dus was de pole position voor Benelux Junior Hoogaars. Hij zocht met nog 10 minuten op de klok zelfverzekerd de pits op, een voorbeeld dat ook Glenn Van Parijs en Jesse Van Kuijk volgden.

Maassen kwam 0,3 seconde te kort maar hield toch Derdaele voor zich. Bij de B rijders was het Glenn Van Parijs die de snelste kwalificatietijd neerzette en zo een vierde tijd algemeen behaalde. Een vierde tijd bij de B rijders was voor Pierre Piron geen goed uitgangspunt om zijn prestatie van zaterdag te herhalen.

Porsche Racing Days Zandvoort

Tijdens de tweede wedstrijd nam Xavier Maassen een snelle start maar polesitter Yannick Hoogaars hield de deur goed dicht. Dylan Derdaele, Glenn Van Parijs en Jesse Van Kuijk sloten aan en vormen zo de kopgroep.

Menno Van De Grjispaarde leidde het middenveld en ook hier werd hard gestreden voor de felbegeerde podiumplaatsen. Na een inhaalactie op John De Wilde, zette Pierre Piron zijn tegenvallende kwalificatie alsnog om in een podiumfinish.

Na 8 minuten deed Maassen een succesvolle aanval op Hoogaars. Derdaele sloot mee aan en wist enkele ronden later ook Hoogaars te passeren in zijn jacht op Maassen. Het gat tussen de twee bedroeg op dat moment bijna 2,2 seconden.

In slechts enkele ronden wist Dylan dat gat dicht te rijden om vervolgens de eerste inhaalpogingen op Xavier uit te voeren. Maar met nog 5 minuten op de klok gaat het mis voor de aanvaller; Derdaele verremt zich in de Tarzanbocht en eindigt in de grindbak. Hoogaars schuift hierdoor op naar een knappe tweede plaats, voor Van Parijs, Van Kuijk en Van De Grijspaarde.

Door zowel derde algemeen als eerste in de B klasse te worden, staat Glenn Van Parijs twee keer op het podium. Het is Menno Van De Grijspaarde die tweede wordt bij de B rijders, voor leider in het kampioenschap Pierre Piron.

Porsche Racing Days Zandvoort

Benelux Junior Jesse Van Kuijk: "Het begin was goed maar na enkele foutjes en een gele vlag situatie ben ik de aansluiting met Glenn kwijt geraakt. Niet helemaal het resultaat waarop ik gehoopt had maar ik heb wel veel bijgeleerd en alles is nog heel. Nu is het tijd om alles te gaan analyseren en te kijken waar we kunnen verbeteren.

Porsche Young Professional Mathieu Jaminet begeleidde de Benelux Juniors uitgebreid voor, tijdens en na de circuitsessies. Hij deelde zijn eigen ervaringen aan de hand van zijn eigen onboard beelden en een trackwalk. Na elke sessie werd bekeken welke progressie gemaakt was en waar het nog beter kon. "Het is leuk om de jongens te begeleiden en eens aan de andere kant te staan. Ze hebben allemaal een compleet verschillend karakter, achtergrond en rijstijl. Er is zeker nog vooruitgang mogelijk maar ze hebben dit weekend al veel bijgeleerd. Het geeft veel voldoening om te zien dat ze zowel in de kwalificaties als in de wedstrijden goede resultaten behalen.", zegt Mathieu Jaminet enthousiast.

In het kampioenschap neemt Yannick Hoogaars de leiding. Pierre Piron versterkt opnieuw zijn leiderspositie in het B klassement.

Volgende afspraak in Zolder op 16 en 17 september voor de FIA Truck GP.


Provisional Results Race 1 - Porsche Racing Days Zandvoort

Provisional Results Race 2 - Porsche Racing Days Zandvoort


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS