Autosport NL • Porsche GT3 Cup

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux: Güven dubbelzege, Sandra van der Sloot neemt leiding in B-klasse na FIA Truck GP Zolder

Uitgegeven door Peter Vader • 18 september 2018 12:08 • Print artikel

Circuit Zolder vormde een prachtig kader voor de vijfde en voorlaatste meeting van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2018. Onder een prachtig nazomerzonnetje was het publiek massaal aanwezig en kon het in het kader van de FIA Truck Grand Prix twee mooie wedstrijden van de Porsche 911 GT3 Cup bewonderen.

Porsche GT3 Zolder Guven winnaar
Güven twee keer als glorieus winnaar over de eindstreep, ondanks tegenstand van Van Splunteren

Race 1: Güven winnaar, ondanks Van Splunteren

Ayhancan Güven (Attempto Racing) lijkt zonder problemen met de druk te kunnen omgaan. Hoewel hij wist dat dit wedstrijdweekend van cruciaal belang was in de titelstrijd, reed de leider in het kampioenschap twee keer naar de pole-position. En bij de start van de eerste race van 30 minuten hield de 20-jarige Turk zonder veel problemen Max van Splunteren (GP Elite) af in de eerste linkse.

Xavier Maassen (DVB Racing), vierde op de startgrid, wist dat hij moet aanvallen om Güven onder druk te zetten. Bij de eerste doortocht door de chicane ging hij Dylan Derdaele (Belgium Racing), de regerende kampioen, voorbij en schoof daarmee naar de derde plaats. Maar de kampioen van 2016 bleef tijdens de volgende ronden in de tegenaanval gaan, wat Ayhancan Güven en Max van Splunteren de gelegenheid gaf om een kloof te slaan.

In de slotfase kwam de jonge Nederlander toch nog achter de Turk, en kon hij hem aanvallen. Güven sloot echter keer op keer de deur en won voor de vijfde keer dit seizoen. Met een derde plaats derde beperkte Maassen nog de schade voor zichzelf. De Top-5 werd gecompleteerd door Dylan Derdaele en Jesse van Kuijk (GP Elite).

Porsche GT3 Zolder Massen chicane
Xavier Maassen deed aan schadebeperking in Zolder

Vooraan mag de eerste plaats dan nooit van eigenaar zijn gewisseld, in Klasse B - die van de gentlemen drivers – was dat wel het geval. Roger Grouwels (RaceArt), na goede kwalificaties als zesde algemeen vertrokken, was de eerste leider. Maar Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) stak in grote vorm! Halverwege veroverde de amazone de leiding en hield die tot aan het einde vast. Verderop lag titelrivaal Menno van de Grijspaarde (GP Elite) pas vijfde. Toch was het nog niet afgelopen. In de slotfase schoof de Amsterdammer voorbij Nicolas Saelens (Belgium Racing), om zo de punten van de vierde plaats te pakken. Bovendien kreeg Sandra van der Sloot nog een straf van vijf seconden wegens inhalen onder geel, waardoor ze uiteindelijk als derde werd geklasseerd, achter Roger Grouwels en Ziad Geris (GP Elite). Zo won ze dus amper enkele punten op Menno van de Grijspaarde.

Race 2: Dubbel voor Güven

Hoewel hij dit jaar al bij elk van de weedstrijdweekends wist te winnen, kon Ayhancan Güven nooit de dubbel halen. Met de blauwe Porsche 911 GT3 Cup van Attempto Racing op pole, hoorde dat nu echter wel tot de mogelijkheden. Eens te meer schoot hij er bij de start als een raket vandoor en ging als eerste door de eerste linkse. De concurrentie zou hem niet meer terugzien.

Achter hem vochten Max van Splunteren en Dylan Derdaele een duel voor de tweede plaats uit… en belanden na contact allebei in de grindbak van de Kanaalbocht. Xavier Maassen, pas als vijfde vertrokken, kon er gebruik van maken door als tweede over de finishstreep te rijden en zo opnieuw de schade te beperken. Maar met een voorsprong van 35 punten, terwijl er bij de seizoensfinale op het Circuit Paul Ricard nog 44 te verdienen zijn, lijkt Ayhancan Güven goed op weg naar de titel!

“Dit was een fantastisch weekend, het beste uit mijn carrière", stelde Ayhancan blij vast na afloop van zijn race. “Het maximum van 44 punten scoren geeft een heel bijzonder gevoel. Zeker omdat er vandaag heel wat Turkse fans aanwezig waren. In Le Castellet moet ik nu minstens 10 punten weten te scoren om kampioen te worden. Uiteraard wordt dat mijn doel!”

De Turkse supporters hadden een dubbele reden om te juichen, dankzij een mooie derde plaats voor de jonge Berkay Besler (Toksport WRT), een 19-jarige ex-karter die aan zijn eerste seizoen in de autosport bezig is. Achter hem viel Jesse van Kuijk net naast het podium, met Jurgen van Hover (Speedlover) als vijfde.

null
Champagne voor Sandra van der Sloot, nadat ze de tweede race won en de leiding in het B-klassement had overgenomen

Na haar straftijd van Race 1 nam Sandra van der Sloot op klinkende wijze revanche door de tweede race in Klasse B te winnen. Ze profiteerde van de tegenvallende race van Menno van de Grijspaarde (pas zesde in Klasse B) om de leiding in het kampioenschap in handen te nemen. "Ik ben heel tevreden over mijn prestaties van dit weekend”, stelde ze na afloop. "Het Circuit Paul Ricard is echter nieuw voor me, het wordt een nieuwe ervaring en een nieuwe uitdaging. Ik werk voordien nog een testdag af, maar ik denk dat mijn rivalen hetzelfde zullen doen. Ik kijk er nu al naar uit!”

Terwijl Roger Grouwels enkele ronden na de start met technische problemen de strijd moest staken, reed Ziad Geris voor de tweede keer naar de tweede plaats. Op het podium kreeg hij het gezelschap van Nicolas Saelens, die voor het eerst in de top-3 eindigde in zijn eerste volledige seizoen in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Pierre Piron (Kronos Porsche Centre) en Edward Grouwels (RaceArt) veroverden de volgende ereplaatsen, voor Menno van de Grijspaarde.

Porsche GT3 Zolder Grouwels chicane
Een weekend van mixed feelings voor Roger Grouwels: een podium en een uitvalbeurt

De races in Zolder (Limburg) waren in ieder geval een succes, tot grote vreugde van Sven Pribylla. “Het waren boeiende en spectaculaire races”, stelde de tevreden directeur van Circuit Zolder vast. “We zijn heel blij dat we de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux in het kader van zo'n internationaal raceweekend als deze mogen ontvangen, want dit kampioenschap schenkt onze meeting zeker een meerwaarde.”

De laatste afspraak van het seizoen staat voor 12 tot en met 14 oktober in de agenda, op het Circuit Paul Ricard te Le Castellet. Voor de derde keer dit jaar rijden de deelnemers aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux samen met hun collega's van de Porsche Carrera Cup France, in wat een heel spectaculaire finale moet worden.

Porsche GT3 Zolder Sloot winnaar

KALENDER 2018

19 april                    Test Day – Spa-Francorchamps
3-5 mei FIA WEC – Spa-Francorchamps*
18-20 mei Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen – Zandvoort*
9-10 juni Porsche Days – Zandvoort
26-28 juli Total 24 Hours of Spa – Spa-Francorchamps
15-16 september FIA Truck Grand Prix – Zolder
13-14 oktober GT4 Series - Le Castellet*


* Samen met Porsche Carrera Cup France

100% Auto LIVE in Rotterdam Ahoy


Profiteer van korting via RaceXpress met entreekaarten in voorverkoop 100% Auto Live
Voor 100% Auto Live op 13 en 14 oktober in Rotterdam Ahoy zijn tickets verkrijgbaar via Ticketmaster.nl. De kaarten zijn eenmalig geldig voor zaterdag óf zondag. De entreekaarten zijn in de voorverkoop te bestellen. Speciaal voor de lezers van RaceXpress zijn de kaarten €15,-. Aan de deur wordt de prijs € 18,50. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree, mits onder begeleiding.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS