Autosport NL • Porsche GT3 Cup

PGT3CCB 24H of Spa: Güven zomerkampioen, Maassen tweede hoofdrolspeler; een spannende start van de tweede seizoenshelft in Spa!

Uitgegeven door Peter Vader • 27 juli 2018 04:15 • Print artikel

Na de FIA WEC in Spa, de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen en de Porsche Days komen de deelnemers aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux dit jaar voor een vierde keer in actie tijdens een prestigieuze ontmoeting. Dit keer kunnen verschijnen ze aan de start voor de tienduizenden toeschouwers van de Total 24 Hours of Spa, de belangrijkste race ter wereld die exclusief voor GT-wagens is voorbehouden. Toeval of niet, in het jaar dat de 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa wordt georganiseerd, viert Porsche ook zijn 70ste verjaardag. De Porsche 356 - de eerste wagen die het Porsche-logo droeg – werd immers in 1948 voorgesteld.

PCCBGT3 Spa vb 1

Het Circuit van Spa-Francorchamps is geen onbekend terrein voor de rijders van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux. Begin mei begonnen ze er immers het seizoen 2018 en de schitterende omloop dient nu ook als decor voor de start van de tweede seizoenshelft. Na deze wedstrijd in de Ardennen worden er nog twee wedstrijden afgewerkt, om zo het seizoen vol te maken. De FIA Truck Grand Prix in Zolder (15-16 september) en de finale op Circuit Paul Ricard (13-14 oktober) volgen nog en de komende wedstrijd in Spa-Francorchamps wel eens een keerpunt kunnen betekenen in de titelstrijd.

PCCBGT3 vb 2

Güven zomerkampioen
Indien er een titel van zomerkampioen zou worden uitgereikt, dan zou die naar Ayhancan Güven gaan. De 20-jarige Turk staat na de eerste drie wedstrijden aan de leiding in de tussenstand. Sinds het begin van het jaar wist de rijder van Attempto Racing zijn snelheid van vorig jaar vast te houden en er meteen ook regelmaat aan toe te voegen. Bij elk van de drie wedstrijdweeeknds wist hij één race te winnen en is hij dus duidelijk de te kloppen man!

De grootste dreiging voor Ayhancan komt van regerend kampioen Xavier Maassen. De Nederlander is dan geen 20 meer (hij is 38), maar misschien is dat ook net zijn sterke punt! De kopman van DVB Racing beschikt over een enorme ervaring in de autosport. Hij weet hoe je voor een titel moet strijden en zijn wil om te winnen is nog helemaal intact. Met twee overwinningen en drie andere podiumplaatsen in zes races, heeft hij een achterstand van veertien punten op Güven. Dat maakt hem tot de tweede hoofdrolspeler in een duel dat tot een uiterst spannend einde van het seizoen zou kunnen leiden.

PCCBGT3 vb 3

En de anderen? Zijn die te vergeten? Zeer zeker niet!
Dylan Derdaele (Belgium Racing), kampioen in 2016, beleefde weliswaar niet de seizoensstart die hij zich gewenst had. Met 29 punten achterstand en 20 voor een overwinning, beseft hij terdege dat hij deze minder gunstige situatie snel moet weten om te keren. Iets erger is het gesteld met Max Van Splunteren (GP Elite): hij kwam goed uit de startblokken, wist tijdens de Jumbo Racedagen ook een race te winnen, maar beleefde daarna een gitzwart weekend tijdens de Porsche Days. Daardoor kijkt de jonge Nederlander nu tegen een kloof van 43 punten aan. Voor beide rijders geldt maar één tactiek: aanvallen!

Wie doet van de Grijspaarde wat?

In Klasse B (de gentlemen drivers) maakt Menno van de Grijspaarde sinds de start van het seizoen heel wat indruk. De rijder van GP Elite wist in zijn klasse drie zeges te behalen – één in elke wedstrijd – en hij wist ook heel wat bonuspunten voor de pole position of snelste wedstrijdronde te vergaren. Bovendien maakt hij heel weinig fouten en met een vierde plaats als minst goede resultaat lijkt niets of niemand de Nederlander te kunnen bedreigen. Hij snijdt de tweede helft van het seizoen aan met een voorsprong van 26 punten op zijn naaste achtervolger. Meer, dan wat een overwinning oplevert dus.

De achtervolgers van de Amsterdammer hebben elkaar echter weinig toe te geven, met vier rijders binnen zes punten verschil: de Nederlanders Roger Grouwels (RaceArt), Ziad Geris (GP Elite) en Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) en de Belg Pierre Piron (Kronos Porsche Centre), vice-kampioen van 2017. Net zoals Sandra rijdt de Luikenaar nog met de Porsche 911 GT3 Cup Gen I (met de 3,8 l-motor) terwijl zijn rivalen over de tweede generatie (met 4.0 l-motor) van de bolide beschikken. Maar op het circuit van Francorchamps, een omloop waar hij absoluut gek op is, is Piron echter vast van plan er goed gebruik van te maken.

PCCBGT3 Spa vb 4

Daan van Kuijk en… Mathieu Jaminet in Spa
Verder noteren we ook de aanwezigheid van Daan van Kuijk, jongere broer van Jesse, binnen de rangen van GP Elite. Op zijn 21ste maakt hij zijn debuut in het kampioenschap.

Het weekend in Spa-Francorchamps geeft de vijf deelnemers aan het Junior Program (Jesse en Daan Van Kuijk, Max Van Splunteren, Ayhancan Güven en Berkay Besler) ook de gelegenheid om over de waardevolle tips van Mathieu Jaminet te beschikken. De jonge fabrieksrijder van Porsche doorliep eerder in zijn carrière ook de monomerkencups van de Duitse constructeur en de sympathieke Fransman zal in Spa de Junior-rijders begeleiden. Niet alleen bij het rijden zelf, maar ook voor alle aspecten naast het racen, zoals de voorbereiding, de strategie, enzovoorts. Een gepaste en schitterende start van de tweede seizoenshelft!

null

De Junior-rijders zullen van bij de eerste vrije training op donderdag (16:05u) van de goede raad van Jaminet gebruik proberen te maken. Op vrijdag hebben de rijders van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux een druk programma: vrije trainingen (9:00u), kwalificaties (12:40u) en de eerste race (17:05u) staan op het menu! Op zaterdag (12:50u) wordt dan de tweede race afgewerkt, als laatste wedstrijd in het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa. Volle tribunes gegarandeerd dus!


KALENDER 2018

19 april                 Test Day – Spa-Francorchamps
3-5 mei FIA WEC – Spa-Francorchamps*
18-20 mei Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen – Zandvoort*
9-10 juni Porsche Days – Zandvoort
26-28 juli Total 24 Hours of Spa – Spa-Francorchamps
15-16 september FIA Truck Grand Prix – Zolder
13-14 oktober GT4 Series - Le Castellet*

* Samen met Porsche Carrera Cup France

Deelnemerslijst Porsche GT3 Cup Challenge Benelux voor Total 24 Hours of Spa, 26 - 28 juli 2018:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS