Autosport NL • Porsche GT3 Cup

Junior Recruitment Program: de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op zoek naar nieuw talent

Uitgegeven door Peter Vader • 23 oktober 2018 16:25 • Print artikel

Zaterdag 13 oktober en de locatie is Circuit Paul Ricard. De eerste wedstrijd van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux is net afgelopen. Op het podium staan Ayhancan Güven, Max Van Splunteren en Berkay Besler, oftewel drie jonge rijders uit het Junior Program dat door de promotoren van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op poten is gezet.

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux-logo_op_auto_Junior_Program

“Porsche Motorsport heeft in zijn monomerkencups altijd al de jongeren in de schijnwerpers willen zetten", aldus Severine Ulenaers, die het Junior Program coördineert. “In die Porsche-piramide werden heel wat rijders ontdekt, voordat ze naar de top doorstootten. Het is onmogelijk om ze allemaal op te noemen, maar voorbeelden ervan zijn Timo Bernhard, Marc Lieb, Patrick Pilet, Kevin Estre en Earl Bamber, om er maar een paar op te noemen. Met deze coureurs en hun bereikte resultaten in het achterhoofd hebben we besloten om de jonge rijders die aan de Challenge Benelux deelnemen zo goed mogelijk te begeleiden, door in 2017 het Junior Program te creëren. Dat bestaat onder andere uit meerdere formatie-workshops, waarbij de geselecteerde rijders het hele seizoen lang met raad en daad worden bijgestaan. Het logische vervolg op dit Junior Program is de creatie van ons eerste Junior Recruitment Program.”

Het Junior Recruitment Program werd in september 2018 gelanceerd, en komt deze week in een eerste concrete fase. Na een eerste kennismaking in Zolder, in het kader van de voorlaatste manche van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, trekken de kandidaten voor het Junior Recruitment Program nu donderdag 25 oktober opnieuw naar het Limburgse circuit, voor een eerste evaluatiedag.

“Het doel van dit Junior Recruitment Program is het belang van de Porsche monomerkencups aan die jonge rijders te tonen én een jong talent ontdekken”, gaat Severine Ulenaers verder. "Samen met onze partners verlenen we die rijder steun voor het seizoen 2019 en we hopen dat hij nadien verder kan doorgroeien binnen het Porsche-universum. Voor ons zou het een droom zijn mocht hij op een dag een professioneel fabrieksrijder voor het merk kunnen worden.”

PCCB_Round3_Zandvoort_2018

Mathieu Jaminet: “Mijn ervaringen delen”

Mathieu Jaminet is één van die rijders die aan het stuur van een 911 GT3 Cup opviel en is in minder dan twee jaar fabrieksrijder voor Porsche geworden. De Fransman is zich er terdege van bewust dat hij een bevoorrechte positie bekleedt en aanvaardde maar wat graag de rol van coach binnen het Junior Recruitment Program.

“Dankzij Porsche heb ik geleerd dat een rijder veel meer moet kunnen dan gas geven en aan een stuur draaien”, lacht Mathieu. “Er zijn heel wat andere aspecten die ook belangrijk zijn, zoals de fysieke voorbereiding bijvoorbeeld, maar ook de mentale instelling en de wil om de kleuren van Porsche met verve te verdedigen. Als coach van het Junior Recruitment Program, wil ik wat ik van meer ervaren rijders heb geleerd delen met de jonge talenten. Ik kan de kandidaten ook uitleggen wat Porsche van een fabrieksrijder verwacht. Ik kijk er nu al naar uit om op hun vragen te kunnen beantwoorden en ze zoveel mogelijk tips en aanwijzingen te geven.”

Om aan het Junior Recruitment Program te mogen deelnemen moeten de kandidaten jonger zijn dan 25 en al een zekere ervaring in de autosport of karting van hoog niveau hebben. Ze moeten ook het Engels machtig zijn, de taal die tijdens de testdagen en de opleidingen zal worden gebruikt.

null
De Porsche-Junioren voor 2019 v.l.n.r. : Alex Aka, Gilles Knaepen, Max Weering, Niels Nipperus, Yigit Recep IIlker, Loek Hartog ontbreekt op deze foto

Zes kandidaten voor een schitterende prijs

Voor deze eerste editie zal het Junior Recruitment Program van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zes kandidaten verwelkomen: drie Nederlanders, twee Belgen en een Duitser.

Uit Nederland hebben Max Weering (18 jaar), Niels Nipperus (21) en de heel jonge Loek Hartog (16) zich ingeschreven. De twee Belgen zijn Gilles Knaepen (23) en Yigit Recep Ilker (24). De zesde man komt uit Duitsland: Alex Aka (18). Hij maakte vorige week in Le Castellet zijn debuut in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.

Alle zes zullen ze twee evaluatiedagen afwerken. Op donderdag 25 oktober nemen ze op Circuit Zolder het stuur van een standaard Porsche Cayman. Met de goede raad en steun van Mathieu Jaminet zullen ze ook enkele fysieke en mentale tests ondergaan.

Midden november zullen de kandidaten een tweede dag in Zolder afwerken, en deze keer achter het stuur van een Porsche 911 GT3 Cup Gen II kruipen. Ze zullen zich ook voor een jury voorstellen, om hun motivatie te bewijzen en een businessplan voor te stellen, dat hen moet toelaten om in 2019 voor één van de huidige teams aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux deel te nemen.

Na afloop van die twee dagen krijgt de laureaat van het Junior Recruitment Program de inschrijving voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2019 aangeboden, samen met steun van bandenleverancier Michelin en een bijbehorende Porsche Motorsport raceoveral. Bovendien mag hij de titel "Junior Recruit 2018" in al zijn communicatie en partnerrelaties gebruiken. Dat levert hem meteen een serieuze ruggesteun op, om volgend jaar aan het kampioenschap te kunnen deelnemen!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS