Autosport NL • Porsche GT3 Cup

Guven en Maassen winnaars Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Johan Vis • 8 mei 2018 08:52 • Print artikel

Stralende zon, goed gevulde tribunes, het wereldkampioenschap endurance (FIA WEC) als decor. Alle ingrediënten waren aanwezig om van de start van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux een waar succes te maken! De deelnemers uit de Lage Landen deelden de piste met hun collega’s van de Porsche Carrera Cup France en trokken zich best aardig uit de slag: in beide races waren ze in de strijd voorin (om de hoogste eer) te vinden, hoewel ze ondertussen wel de punten voor het eigen kampioenschap in het achterhoofd hielden.

Guven en Maassen eerste winnaars Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

Race 1: Güven en Grouwels eerste winnaars

Maar liefst 35 Porsches 911 GT3 Cup gingen van start voor de eerste race van het seizoen. Een bewogen eerste wedstrijd, met onder andere een schuiver van Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre) die een van de twee neutralisaties van de race veroorzaakte. In het Benelux-klassement had Ayhancan Güven (Attempto Racing) de hele race lang de leiding in handen en wist hij zich ook te mengen in strijd om de overall zege, met als tegenstanders de Italiaan Rovera en de Fransman Andlauer.

“Ik heb deze winter een lange break gehad, ver weg van de circuits. Deze wedstrijd is een beetje een comeback voor mij”, stelde Ayhancan Güven. “Maar deze zege is een goed resultaat. Een goede start van het seizoen alvast en ik hoop dat dit nog maar een begin is.”

Net achter de jonge Turk bevestigde Glenn Van Parijs (Belgium Racing) dat hij dit jaar een stap voorwaarts heeft gezet, door voortdurend in het spoor van de leiders te blijven. Hij veroverde ook de punten van de tweede plaats in het Benelux-klassement. De Brusselaar bleef voor de Nederlander Max van Splunteren (GP Elite), Dylan Derdaele (Belgium Racing) en Xavier Maassen (DVB Racing), wat voor vijf ‘Benelux’-rijders in de top-8 zorgde.

“Dit is een leuke terugkeer in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux”, glimlachte Max Van Splunteren. “Jammer van de twee neutralisaties, ook al omdat ik er niet in slaagde om achter de Safety Car mijn banden op temperatuur te houden. Maar goed, het doet altijd deugd om een seizoen met een podiumplaats te beginnen.”

In de Klasse B dicteerden de Nederlanders de wet, met een zege voor Roger Grouwels (RaceArt) voor Menno Van de Grijspaarde (GP Elite). De vice-kampioen 2017 van de klasse B, De Belg Pierre Piron (Kronos Porsche Centre) veroverde met zijn 911 GT3 Cup (991) van de eerste generatie, het laagste podiumtrapje. Bas Barenburg (RaceArt) en amazone Sandra Van der Sloot (Squadra Aragosta) vervolledigden de top-5.

Guven en Maassen eerste winnaars Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

Race 2: Maassen houdt iedereen af, Van de Grijspaarde domineert in Klasse B

Op minder dan twee uur voor de start van de FIA WEC 6 Uur van Spa mochten de 35 Porsche-rijders van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en de Porsche Carrera Cup France voor de overvolle tribunes hun deel van het spektakel verzorgen. En spektakel kwam er.

In tegenstelling tot de eerste race verliep de start van de tweede confrontatie niet vlekkeloos. Enkele rijders verloren de controle over hun bolide, waardoor andere wagens geen kant op konden. Bij de ‘Benelux’-rijders waren Nicolas Saelens (Belgium Racing), Berkay Besler (Toksport WRT) en Jurgen Van Hover (Speedlover) de belangrijkste slachtoffers, hun wedstrijd zat er meteen op. Voorin ging polesitter Xavier Maassen (DVB Racing) goed weg, maar in de haarspeld van La Source miste hij even zijn rempunt, waardoor hij door enkele deelnemers van de Franse Cup werd gepasseerd. De Nederlander behield echter wel de koppositie in de Benelux-rangschikking, voor Glenn Van Parijs en Ayhancan Güven. Door de incidenten bij de start werd de wedstrijd geneutraliseerd, wat achteraf een onderhoudende sprint naar de eindstreep opleverde.

Xavier Maassen RX Peter Vader
Xavier Maassen

Uiteindelijk hield Xavier Maassen zijn eerste plaats tot het eind vast, al werd hij na de herstart even bedreigd door een oprukkende Van Parijs en Güven. Die hadden echter al snel hun handen vol met elkaar, ook al omdat Max Van Splunteren (GP Elite) zich met de strijd om de podiumplaatsen kwam bemoeien. Na enkele gespierde duels wist Güven als tweede Benelux-rijder over de finishlijn te gaan – wat hem de leidersplaats in de Benelux-rangschikking oplevert – voor Van Splunteren en Van Parijs. Dylan Derdaele (Belgium Racing) kwam als vijfde over de streep.

“Tijdens de eerste race reed ik in dienst van het kampioenschap”, stelde Xavier Maassen achteraf. “Geen risico’s, punten pakken. Ik vond het best leuk dat ik voor Race 2 voor het voltallig aanwezige WEC-publiek vanaf pole kon vertrekken. In de wedstrijd zelf heb ik vooral aan de punten voor het Benelux-kampioenschap gedacht, het is een uitstekende zaak om met de volle buit aan de haal te kunnen gaan.”

In Klasse B werd de tweede race gedomineerd door Menno Van de Grijspaarde, die van start tot finish aan de leiding reed. Pierre Piron deed het met zijn tweede plaats een plaatsje beter dan de dag ervoor. In de strijd om de derde plaats wist Roger Grouwels maar net zijn broer Edward te snel af te zijn. Ziad Geris (GP Elite) werd vijfde.

Na een bewogen openingsweekend bereiden de rijders van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zich nu voor op een volgende, immens populaire meeting, de Jumbo Racing Days by Max Verstappen, eind deze maand in Zandvoort. Ook op het duinencircuit krijgen ze weer gezelschap van hun Franse collega’s.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS