Autosport NL • Porsche GT3 Cup

De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux begint in Zolder aan de slotfase van het seizoen

Uitgegeven door Peter Vader • 12 september 2018 15:07 • Print artikel

Het lijkt alweer zo lang geleden, de races in het voorprogramma van de 24 Uur van Spa, eind juli. De rijders van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux staan dan ook te trappelen om opnieuw in actie te komen. Voor de seizoensfinale in het Zuid-Franse Le Castellet, half oktober, staat komend weekend de coureurs van de snelste monomerkencup van de Benelux nog een andere afspraak te wachten. De Zolder FIA Truck Grand Prix is één van de meest populaire meetings van het Belgisch-Limburgse circuit. Voor overvolle tribunes zullen een twintigtal Porschisten op de startgrid er uiteraard alles aan doen om tussen de races van het Europese truckkampioenschap voor voldoende spektakel te zorgen. Die trucks zullen er trouwens voor zorgen dat het asfalt er zoals altijd iets gladder zal bijliggen.

PGT3CCB start Zolder 2017
Start van de snelste monomerkencup van de Benelux op Circuit Zolder in 2017

Ayhancan Güven (Attempto Racing) greep zijn kans om tijdens de races in Spa-Francorchamps zijn vierde zege te noteren en daarmee een ruime voorsprong in het kampioenschap te veroveren. Hij start deze voorlaatste wedstrijd van het seizoen met een comfortabele voorsprong van 25 punten. Hoewel de 20-jarige Turk van alle toprijders diegene is met de minste ervaring in Zolder, zal hij zich wel herinneren dat hij vorig jaar in het voorprogramma van de FIA Truck Grand Prix, een race wist te winnen.

“Ja, in 2017 liep het hier niet slecht”, glimlachte hij. "Maar ik wil in deze fase van het kampioenschap vooral het hoofd koel houden. Het is nu essentieel om flink te scoren. Niet te veel nadenken wordt dan ook mijn tactiek, maar tegelijk ga ik niets doms doen. We zullen wel zien of dat opnieuw naar een goed resultaat leidt.”

null

De Nederlander Xavier Maassen wist dit jaar al drie keer te winnen en voelt zich best thuis in Zolder. Hij wist er al met eenzitters en GT-wagens te winnen, onder andere ook de 24 Uur van Zolder. Het doel van de regerende kampioen en van zijn team DVB Racing is de druk op Ayhancan Güven hoog houden... en toeslaan als de gelegenheid zich voordoet!

Ook zijn Nederlandse landgenoot Max van Splunteren (GP Elite) kent de Limburgse piste goed. Een maand geleden stond hij nog aan de start van de Zolderse etmaalrace. Als derde in de tussenstand weet hij dat zijn titelkansen beperkt zijn, maar na een eerdere zege in Zandvoort wil hij graag opnieuw aansluiten voor de overwinning.

Ook voor Dylan Derdaele wordt het hoogste podiumtrapje het doel. De kampioen van 2016 is de lokale held in Zolder, zeker als viervoudig winnaar van de 24 uurs-race daar. Dit jaar veroverde hij echter nog maar drie podiumplaatsen, en de Limburger aast op revanche.

De voorlopige Top-5 wordt vervolledigd door de ervaren Jurgen van Hover (Speedlover), die in zijn thuiswedstrijd zijn plaats in de tussenstand zal verdedigen tegen de Nederlander Jesse van Kuijk (GP Elite), eveneens van de partij tijdens de recente 24 Uur.

null

Van de Grijspaarde onder druk

Menno van de Grijspaarde (GP Elite), aan het begin van het seizoen stevig leider in Klasse B (de "gentlemen drivers") had in het voorprogramma van de 24 Uur van Spa een minder geslaagd weekend. Tegelijkertijd haalde amazone Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) alles uit haar nieuwe Porsche 911 GT3 Cup GEN II, na het seizoen te zijn begonnen met wagen van de eerste generatie. Sandra, die nog slechts tien punten achterstand heeft op lijstaanvoerder Menno van de Grijspaarde, gelooft er nog rotsvast in. “Met mijn GEN II kon ik in Spa vaststellen dat ik voor de zege in Klasse B kan gaan”, verklaarde ze. “Ik wist er één keer te winnen en één keer was ik tweede, een duidelijk bewijs van mijn progressie. Er blijven nog vier races af te werken en ik heb nog steeds de kans om de titel te grijpen. Geloof me, ik zal niets laten liggen.”

null

Met Ziad Geris (GP Elite) en Roger Grouwels (RaceArt) op de derde en vierde plek domineren de Nederlanders de kopgroep in Klasse B, maar Pierre Piron (Kronos Porsche Centre) hoopt tijdens dit laatste Belgische raceweekend te kunnen laten zien dat hij niet per toeval de regerende vice-kampioen is. Als vijfde, en met een 911 GT3 Cup van de eerste generatie, ligt de Luikenaar maar 21 punten achter leider Menno van de Grijspaarde. Dat belooft wat!

null

Op vrijdag en zaterdag staan er twee vrije trainingen op het programma, waarna op zaterdag (13:05u) de dubbele kwalificatiesessie volgt. De twee races worden op zondag afgewerkt, om 12:55u en om 16:50u.

KALENDER 2018

19 april                 Test Day – Spa-Francorchamps
3-5 mei FIA WEC – Spa-Francorchamps*
18-20 mei Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen – Zandvoort*
9-10 juni Porsche Days – Zandvoort
26-28 juli Total 24 Hours of Spa – Spa-Francorchamps
15-16 september FIA Truck Grand Prix – Zolder
13-14 oktober GT4 Series - Le Castellet*


Porsche GT3 Cup Challenge Benelux

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS