Ovalracing Venray

De verrassingsaanval van Renger van der Zande: "Kampioen worden is..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 oktober 2013 23:03 • Print artikel

Renger van der Zande is kampioen 2013 in de Benelux Racing League. Een verrassingsaanval mag je het noemen, de overheersing van Renger van der Zande op RaceWay Venray, dit weekend bij de Finaleraces in de BRL-cup. Tot voor dit weekend stond hij op een derde plaats in het kampioenschap, op 13 punten achter leider Barry Maessen en oud-international Jacky van der Ende. Maar zaterdag en zondag, op de Venray Raceway, kreeg Renger vleugels met de door Teunissen Aannemers gesponsorde bolide. Waar twee vechten om een been gaat de derde heen luidt een gezegde. En zo geschiedde.

Race Way Venray Renger van der Zande kampioen 2013 BRL

Zeer indrukwekkend is het Motodrome van de sympathieke Noord-Limburgse ondernemer Harry Maessen. Langs de Midden Peelweg bij Venray ligt het schitterende autosportcomplex RaceWay Venray met gigantische tribunes, fraaie pithokken en een dubbele oval. In het westen van Nederland nauwelijks bekend, maar bij speedway-coureurs uit heel Europa een geliefde baan.

Renger van der Zande, dit jaar actief met Oreca in de American Le Mans Series en met Mercedes in het Europese GT Open, komt er graag. Dertien jaar geleden begon hij zijn kartcarrière op de toenmalige kartbaan van diezelfde Harry Maessen. En als hij even kan rijdt Renger weer in de sympathieke sfeer van deze Raceway in Venray. Maarten Teunissen, aannemer in het nabij gelegen Ysselsteyn, zet een BRL-bolide voor hem klaar en de monteurs van het team werken met hoge inzet.

RaceWay Venray BRL

De bolides in de BRL-cup zijn allemaal gelijk. Ze hebben naar analogie met de NASCAR een spaceframe, met kunststofbody en een Ford V6 vier liter 365 Pk sterke motor. Een sequentiële zesbak met sperdifferentieel zorgt dat de PK’s op de baan komen. De oval kent een banking onder een steile hoek, als een echte kombaan, waardoor bijzondere middelpuntvliegende krachten kunnen ontstaan.

Renger van der Zande voelt er zich als een vis in het water. Met zijn monteursteam heeft hij een set-up en bandenmanagement bedacht, waarmee hij dit weekend vleugels kreeg. Gedoseerd remmen, een sensitieve mix tussen onder- en overstuur en gewaagd de buitenrand langs de muur nemend, won hij alle vijf manches na felle gevechten. De fanatieke Barry Maessen en de sluwe Jacky van der Ende hadden dit weekend het nakijken. En hoewel Renger vanwege TV-verplichtingen niet alle races dit jaar heeft kunnen rijden, pakte hij toch het kampioenschap 2013. Een donut voor de hoofdtribunes werd beantwoord met een daverend applaus.

RaceWay Venray Renger van der Zande en Harry Maessen

“Ik kan niet zeggen hoe vrolijk ik van zo’n weekend wordt. Dit is echt fun", verklaarde de kersverse Champ Van der Zande, die zijn grote bewondering uitsprak voor de man die zijn nek heeft uitgestoken om een schitterende racebaan neer te leggen. "Die Harry Maessen heeft een waanzinnig groot hart voor autosport en heeft hier iets bijzonders neergezet. Uit alle hoeken van Europa komen Speedway-coureurs naar dit mooie Motodrome. Wij rijden binnen het speedway programma met de BRL-cup. En het gaat echt hard en op haren en snaren. Het is genieten als je dan alles uit de kast kunt rijden en het gevecht in je voordeel kunt beslissen. Kampioen worden is eigenlijk een vrolijke bijkomstigheid. De Funfactor domineert. En de volle tribunes met vrolijke mensen maken het feestje compleet. Ik zelf geniet er extra van nu ik beroepsmatig druk ben met autosportassurantie. Dank aan Harry Maessen en aan Maarten Theunissen.“

Binnenkort komt Renger van der Zande met spectaculair nieuws over een volgende stap in zijn autosportcarrière.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS