Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota focus op Hypercar en verwacht geen problemen met stoppen Oreca: "Het was een goede relatie..., maar"

Uitgegeven door Wim Boekel • 26 december 2019 13:00 • Print artikel

Met de komst van de Hypercar en het einde van het LMP1-tijdperk in de FIA World Endurance Championship, stopt de samenwerking tussen Toyota en Oreca. De nieuwe auto en operatie van de Hypercar vindt geheel door het Japanse team zelf plaats. Operationeel directeur Rob Leupen ziet echter geen problemen voor de toekomst.

Toyota LMP1

“Vanuit een technisch oogpunt, heeft het geen impact op de mankracht”, aldus de Nederlander tegenover Sportscar365. “We hebben een fantastische samenwerking. We hebben er van genoten en veel van hen geleerd. Ik denk dat zij ook veel van ons geleerd hebben. Als de ontwikkelingen in de juiste richting gaan, dat ze mogelijk in de toekomst gelinkt worden aan potentiële deelnemers, is het goed. Het was een goede relatie en het is goed dat we deze kunnen stoppen in een erg goede situatie. Het was echt een mooie relatie en ik heb nieuwe vrienden gevonden, waarvan ik denk dat dit in de motorsport erg speciaal is.”

Het betekent dat er ruimte komt voor de promotie van medewerkers, die door Oreca bezet werden. Tegelijkertijd moet het aantal technische medewerkers teruggebracht worden. Teammanager Pascal Vasselon geeft toe dat het voor het eerste jaar erg krap is. “Voor een hoog technologische auto dat wat liefde en zorg nodig heeft, is het zwaar”, zegt de Fransman. Ondanks dat Oreca en Toyota uit elkaar gaat, wordt een partnerschap besproken.

“Ze ondersteunen ons heel sterk op het gebied van de hospitality tijdens de Europese races”, aldus Leupen. “We zijn nog in gesprek om hiermee door te gaan. Vanuit dat oogpunt, blijven ze misschien een connectie met ons houden. Maar met de nieuwe regels, wat een reductie van kosten en mankracht vraagt, wordt de grote van de operatie kleiner, dat het niet meer noodzakelijk is.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS