Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toyota en Alpine met extra gewicht aan de start in Portimao

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 juni 2021 08:00 • Print artikel

Toyota Gazoo Racing en Alpine Endurance Team gaan tijdens de 8 uur van Portimao met zwaardere auto’s rijden, zo heeft het FIA World Endurance Championship gemeld in haar Balance of Performance bulletin.


De Toyota’s krijgen een gewicht van 1.066 kilo en zijn daarmee 26 kilo zwaarder dan in Spa. De Alpine A480 Gibson LMP1 is 22 kilo zwaarder. Daarmee komt de Franse auto op een gewicht van 952 kilo. De SCG 007 LMH die dit weekend debuteert, rijdt met 1.030 kilo. Dit is het laagste gewicht voor een hypercar. Dat de Alpine met minder gewicht rijdt, komt doordat dit een oude LMP1-bolide is.

Ook aan het vermogen van de auto’s is een aanpassing doorgevoerd. De Toyota GR010 Hybrid krijgt 5 kW minder en zakt naar 515 kW (690 pk). De Alpine gaat van 454 naar 450 Kw (603 pk). De nieuwe Clickenhaus rijdt met 520 kW. Dat de Toyota en Alpine geraakt worden door de BoP, komt voort uit de zogenaamde stratificatie proces voor de hypercars, die langzamer dan zijn voorgangers van de LMP1, maar sneller dan de LMP2 zijn.

Tijdens de 6 uur van Spa had Toyota een halve race nodig om de LMP2 op een ronde te zetten. Daar vond het Japanse merk dat het gat met de LMP2 groter gemaakt moest worden. De organisatie van het FIA WEC en de FIA willen echter geen aanpassingen meer doen aan de prestaties van de prototypes.

Voor de GTE-Pro zijn er geen veranderingen aan de Balance of Performance doorgevoerd. In tegenstelling tot de GTE-Am. De AF Corse Ferrari heeft 30 kilo succesballast gekregen, waardoor de auto 1.300 kilo wordt. De Aston Martin van TF Sport wordt 20 kilo zwaarder, terwijl de Ferrari van Cetilar Racing 10 extra kilo. Het gewicht wordt in deze klasse gegeven aan de auto’s voor de uitslag van de vorige race en de top drie in het kampioenschap.Ben jij al gratis lid van het RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formule 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS