Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Toptalent Leonard Hoogenboom geeft zijn visitekaartje af: kampioen Asian Le Mans Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 februari 2020 18:05 • Print artikel

BURIRAM – De Nederlanders doen het uitstekend in diverse klassen van de autosport! Zo maakte autocoureur Leonard Hoogenboom zondag het karwei in de Asian Le Mans Series vakkundig af. Op het Chang International Circuit in Thailand werd hij met zijn team G-Drive Racing With Algarve kampioen in de Asian Le Mans Series. De pas twintigjarige inwoner van Numansdorp werd tweede tijdens de laatste ronde van de titelstrijd en dat was na eerdere overwinningen op het circuit van Shanghai in China en op het nieuwe circuit The Bend in Zuid-Australië genoeg voor het kampioenschap. Het was al zijn tweede titel in de enduranceracerij. In 2018 werd hij al eens kampioen in een LMP3-auto, destijds in de Michelin Cup.

Leonard Hoogenboom rechts met teamgenoten Roman Rusinov en James French Champion Asian Le Mans Series GDrive Racing by Algarve Pro

“We hebben een topprestatie geleverd. Iedereen heeft een geweldige job gedaan. We hebben het kampioenschap gewonnen, dus dat is mooi”, zei een dolblije Leonard die als jongste deelnemer de titel greep met zijn teamgenoten Roman Rusinov en James French.

“We moesten tweede worden om kampioen te worden. Daarom hebben we geen grote risico's genomen en zijn ook tweede geworden. Vier uur lang hebben we geen foutje gemaakt en er is gelukkig niks kapotgegaan.”

Dat laatste is, zeker in de enduranceracerij, altijd mogelijk. In de Asian Le Mans Series worden vieruursraces gehouden en daarin heeft het materiaal veel te verduren. Toch was Leonard niet zenuwachtig. “Mechanische problemen kunnen altijd voorkomen. Je vertrouwt je team erop dat er niks kapotgaat.”

Leonard Hoogenboom rechts met Roman Rusinov en James French

Dus kwam het op de rijders aan de auto op de tweede plaats over de finish te brengen. Leonard: “We waren snel, hadden een echt goede snelheid. Ook over mijn eigen snelheid hoefde ik me geen zorgen te maken." Dat bewees hij door constant in zijn eigen stint aan kop te rijden. "En ik reed constant.”

Dat hij als jongste rijder van allemaal de titel pakte, was uiteraard een feit om trots op te zijn. “We hebben vanaf het begin veel punten gescoord, in elke race. Uiteindelijk komt het kampioenschap zo naar je toe.”

Leonard Hoogenboom

Na zijn titel in de Michelin Cup is de kroon van de Asian Le Mans Series een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. “Het is een hoog aangeschreven kampioenschap met sterke concurrentie. Het was zeker niet makkelijk met al die ervaren rijders. Echt een supermooie ervaring.”

Feitelijk gold zijn deelname aan de Asian Le Mans Series voor Leonard als voorbereiding op het komende seizoen. Daarin hoopt hij opnieuw in een LMP2-auto te kunnen racen. Een stoeltje heeft hij evenwel nog niet. “Daar zijn we mee bezig. Een goed stoeltje vinden is niet gemakkelijk. Maar ik heb mijn visitekaartje afgegeven. Dit was de beste wintervoorbereiding die ik me had kunnen wensen!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS