Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

SPECIAL - hoog tempo maar geen beloning voor BMW: “Terugkeer naar 24U Le Mans emotionele achtbaan!"

Uitgegeven door Peter Vader • 25 juni 2018 20:40 • Print artikel

LE MANS - Gedurende de hele race van de 86e editie van de endurance klassieker waren de twee, nieuwe BMW ’s M8 GTE in staat om het tempo van de GTE Pro-koplopers bij te houden, waarbij beide auto’s voortdurend in de top-3 reden. Terwijl auto #82 - bestuurd door Augusto Farfus, Alexander Sims en António Félix da Costa - in de vroege uren op zondagochtend moest afhaken vanwege een ongeval (ze reden toen op een negende plaats overall, red.), kwam de #81 BMW M8 GTE na 332 ronden keurig over de finish. Martin Tomczyk, Nick Catsburg en Philipp Eng eindigden als twaalfde.

Nick Catsburg RX foto Peter Vader
Nick Catsburg: "De hele week was een geweldige ervaring voor mij!"

Nick Catsburg na afloop van de race: “Het geweldige tempo van de BMW M8 GTE was positief! Ook maakte het team een aantal zeer goede vorderingen met betrekking tot de set-up van de auto. Aan de andere kant moet je de auto’s over een lange periode heel hard over de baan in Le Mans jagen. Soms breekt er dan iets, en dat gebeurde helaas met onze beide auto's. Dat is jammer, maar het is ook een onderdeel van racen. De hele week was een geweldige ervaring voor mij!" Ernest Knoors, Team Principal BMW Team MTEK en de andere Nederlander bij BMW M Motorsport vulde aan: “De eerste uren van de race waren fantastisch! Maar dan komen de gebeurtenissen, zoals je die eigenlijk alleen in Le Mans tegenkomt en werd het moeilijk voor ons. We kunnen heel trots zijn op wat we hebben bereikt.“

BMW M8 GTE nr 81

Jens Marquardt, directeur van BMW Motorsport verwoordde het na afloop het beste: “Onze terugkeer naar de 24 uur van Le Mans bleek een emotionele achtbaan te zijn. Na een sterke start van de race verloren beide rijderstrio's terrein op het 13,626 kilometer lange parcours vanwege problemen met de schokdempers. Deze storingen veroorzaakten extra pitstops voor reparaties. De race kwam vervolgens tot een vroeg einde voor auto #82, na een ongeluk op zondag om ongeveer half zeven ’s morgens. Kort daarna moest ook de radiator van de zusterauto worden vervangen, nadat hij werd geraakt door puin op de baan. De twaalfde plaats was uiteindelijk de hoogst haalbare eindklassering na de vele pitstops."

BMW M8 GTE achterzijde chicane Le Mans RX foto Peter Vader

Martin Tomczyk (# 81): "De BMW M8 GTE was heel goed hier op Le Mans. We hadden het juiste tempo om te vechten voor de topposities. De Porsches waren erg snel, maar we waren in staat om hun tempo lange tijd te evenaren. Helaas kregen we toen de demperproblemen op beide auto's, die een beslissende tegenvaller bleken te zijn. Het is doodzonde dat we niet werden beloond voor het harde werk van de afgelopen maanden."

BMW M8 GTE nr 81 RX foto Peter Vader

Philipp Eng (# 81): "Deze hele week in Le Mans was een geweldige ervaring. In de pitbox kreeg ik meerdere keren kippenvel, als ik zag nauw het team samenwerkte en hoeveel moeite elke persoon tijdens dit evenement deed. Tijdens de race vochten we voor P2. Dat deze poging dan wordt gestopt vanwege een kapotte demper is natuurlijk moeilijk te verwerken. Maar… deze ervaring zal ons alleen maar sterker maken."

BMW M8 Teamwork RX foto Peter Vader

Alexander Sims (# 82): "De spin was helemaal onverwacht. Ik voelde niets voordat ik in de rondte ging. Ik weet niet of er vloeistoffen op de baan lagen, omdat andere auto's daar ook spinden. Het is zo jammer voor iedereen in het team, dat zo hard heeft gewerkt. Het tempo van de auto was absoluut goed."

BMW M8 GTE zijkant RX foto Peter Vader

António Félix da Costa (# 82): "We hebben laten zien dat onze auto het tempo heeft om te vechten voor podia en overwinningen. Dit was pas de tweede 24-uursrace voor de BMW M8 GTE en de tweede WEC-race voor BMW Team MTEK; we leren nog steeds met de nieuwe auto. In dit opzicht hebben we alles uit deze race gehaald. Voor mij als rijder was het ook één grote les. Ik was een beetje nerveus tijdens mijn eerste stint, maar de volgende dubbele stint was gewoon leuk. We waren snel en ik haalde veel auto's in. Toen werden we helaas getroffen door de demperproblemen en het ongeluk. We komen straks sterker terug. "

BMW M8 GTE volle vaart RX foto Peter Vader

Augusto Farfus (# 82): "Het was geweldig om terug te zijn in Le Mans en ik voelde me vereerd om deel uit te maken van dit programma en hier opnieuw te racen. Net als in 2011 nam ik de start voor mijn rekening. Gedurende de race toonden we een goed tempo. Ondanks ons gebrek aan ervaring hier in Le Mans hadden we een uitstekende mix van tempo en defensief rijden. We verloren terrein vanwege het falen van de demper, daarna moesten we helaas onze race beëindigen vanwege het ongeluk. Maar toch: we hebben laten zien dat we een echt team zijn. Dit geeft ons een grote motivatie boost en we zullen volgend jaar terugkomen om het beter te doen."

BMW M8 GTE rear grid walk RX foto Peter Vader

De 24 uur van Le Mans was de tweede ronde van het FIA World Endurance Championship (WEC) van 2018/2019. Het seizoen wordt voortgezet op 19 augustus met de 6 Hours of Silverstone.

BMW M* GTE rear RX foto Peter Vader

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS