Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Renger van der Zande met het Dragon Speed team klaar voor de strijd in de 24 Uur van Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 juni 2018 13:53 • Print artikel

Het was altijd een wens, na alle klassen die hij tot nu toe reed... de 24 Uur van Le Mans in de LMP1-categorie. Renger van der Zande zag zijn droom bijna vervliegen na het ernstige ongeluk dat het team, met Pietro Fittipaldi aan het stuur, onlangs in de WEC race in Spa had. Maar koortsachtig werk van Dallara BRT en van het Dragon Speed team heeft mogelijk gemaakt dat “just in time” de bolide klaar staat voor de start dit weekend. Morgen, woensdag om 16.00 uur is de eerste vrije training, meteen gevolgd door een avondkwalificatie om 22.00 uur.

Renger van der Zande 2018 24Hours of Le Mans LMP1 Dragon Speed

Het is toch een feestelijk moment zo in het stadje Le Mans bij de keuring van de auto. Gisteren, maandag 11 juni stonden de drie matadoren van het team, Henrik Hedman, Ben Hanley en Renger van der Zande tussen het overwegend Franse publiek. Dat het in Frankrijk anders toegaat dan in de Verenigde Staten werd de Nederlander nog weer eens duidelijk. “Wat een autoritaire en formalistische snuiters die Fransen”, verzuchtte hij over de telefoon. “Wat dat betreft is de Amerikaanse autosportcultuur veel informeler en gezelliger...”, aldus Renger.

Henrik Hedman, Ben Hanley en Renger van der Zande

Maar verder is het natuurlijk een unieke wedstrijd met een onwaarschijnlijke geschiedenis en reputatie, die 24 uur van Le Mans.
Het driemanschap heeft er zin in en heeft ook het vertrouwen dat de Dallara BR 1 Gibson snel en betrouwbaar is. Na de verplichte 10 rondjes voor onder andere Renger, vorige week zondag, is er nog uitgebreid getest op het Bugatti circuit en dat “gaf de burger moed.”

Dragon Speed

Renger zelf heeft er voor gekozen om de sfeer van de 24 uur een week lang te “ademen”. Hij heeft een Mobilhome op de paddock, waarmee hij uit Nederland is komen reizen, anders dan de vele vliegreizen die hij normaal maakt. Lekker een hele week Le Mans lijkt zijn motto.

Renger van der Zande

Voor Renger wordt Le Mans een nieuwe ervaring, waarmee hij snel routine moet ontwikkelen op het circuit. Hij heeft veel “vlieguren” met het snel verwerven van snelheid op een nieuw circuit, want de vele circuits die hij in de States heeft leren kennen, waren vaak geen belemmering om meteen bij de eerste keer een podium te scoren. Zijn teamgenoten reden hier al eerder in de LMP2-categorie. Overigens rijdt Henrik Hedman als bronzen rijder met speciale ontheffing van de FIA. Ben Hanley heeft goud. Het is deze Ben Hanley waar Renger al begin jaren 2000 de degens mee kruiste in het Wereldkampioenschap karting. Een echte autosporter, zeer snel, die ook nu nog aan kartcompetities mee doet. Het lijkt, samen met teambaas Elton Julian het gezelschap waar Van der Zande zich in zijn element voelt. De komende dagen gaan we het meemaken...

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS