Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Racing Team Nederland overweegt een stap naar Amerika: "Voor mij is het compleet onbegrijpelijk"

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 februari 2020 21:01 • Print artikel

Racing Team Nederland gaat volgend jaar mogelijk de overstap maken van het FIA World Endurance Championship naar het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Teameigenaar en coureur Frits van Eerd sluit een debuut in het prestigieuze Amerikaanse endurance kampioenschap aan het einde van seizoen niet uit. De eigenaar van de supermarktketen Jumbo overweegt deze overstap grotendeels doordat de nieuwe regels van de IMSA een bronzen-coureur verplicht stellen in de LMP2-auto. Tegenover het Amerikaanse Sportscar365 laat Van Eerd weten dat het niets met geld te doen heeft, maar puur met de regels van de FIA WEC.

Frits van Eerd Jumbo Le Mans 2018 RX foto Peter Vader

“De belangrijkste reden weet ik niet, vanwege alle discussies van de regels over de bronzen-coureur in het WEC”, vertelt de teambaas. “Ik denk dat ze met iedereen vrienden willen blijven. Voor mij is het compleet onbegrijpelijk dat ze zilveren en bronzen coureurs in dezelfde categorie toestaan. Ik heb altijd een enorm nadeel. Waarom zou ik dat doen? Aan de ene kant hebben alle teams een bronzen coureur nodig, ze verloren hierdoor zelfs een aantal teams. Andersom, verliezen ze ook een paar teams. Maar ze zijn nooit echt consistent over wat te doen of wat niet te doen. We zitten vast in het midden en dat voelt niet goed.” De Nederlander zegt dat hij vooral wil rijden waar hij als gentlemen coureur de grootste kans heeft om te winnen, maar verwacht wel dat ze bij een overstap naar Amerika blijven werken met TDS Racing, voor het uitvoeren van de operatie.

We kijken naar het WEC en ik kijk ook naar de IMSA, voor een volledig seizoen”, zegt Frits Van Eerd. Als er slechts vijf of zes auto’s op de WEC-grid staan, dan zie ik de logica niet in om in het WEC te blijven. Ik ga doen wat het beste voelt en het meest competitieve kampioenschap voor mij is.” De LMP2-klasse is enorm gegroeid, sinds de IMSA de verplichte bronzen coureur heeft ingesteld. Volgens de teameigenaar is de kans 50/50 dat hij in Amerika gaat racen. "We kijken ernaar en na Sebring weet ik meer”, zegt Van Eerd. “Vanaf nu tot Sebring willen we alle getallen op tafel hebben en een plan maken.” Wanneer de Jumbo-eigenaar wordt gevraagd of een debuut aan het einde van het seizoen mogelijk is, zegt hij: “Ik denk het wel, ja, om het te proberen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS