Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Organisatie van Le Mans kan ieder moment de Equivalence of Technology in de LMP1 aanpassen

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 mei 2018 16:23 • Print artikel

Er is nogal wat discussie over de Equivalence of Technology (EoT) in de LMP1-klasse van het FIA World Endurance Championship. Met de EoT moeten de prestaties van de hybride en non-hybride auto’s gelijk aan elkaar worden. Toyota was sterker dan verwacht tijdens de 6 uur van Spa. Het Japanse fabrieksteam was in de kwalificatie 1,8 seconde sneller dan de privéteams en in de race 1,4 seconde. De privéteams roepen dan ook dat de EoT niet correct is, terwijl Toyota verwacht dat de TS050 Hybrid over één ronde in Le Mans niet zo’n grote voorsprong heeft op de privé LMP1-teams.Volgens ACO's sportief directeur Vincent Beaumesnil kan de EoT nu op elk moment worden aangepast. Deze EoT was voorafgaand aan het seizoen vastgesteld en aangepast tijdens The Prologue, de officiële testdagen begin april in Paul Ricard. De Fransman laat nu dus blijken dat het mogelijk is om aanvullende veranderingen door te voeren om de auto’s zo dicht mogelijk bij elkaar te krijgen. In het verleden kon de EoT slechts één keer per seizoen, na de 24 uur van Le Mans, aangepast worden.

“Het principe, dat is zeker, is dat de EoT die we aan het begin van het seizoen hebben ingesteld een goede is”, zei de ACO sportief directeur tegen Sportscar365. “Maar als na de data en de prestatie analyse blijkt dat het aangepast moet worden, kunnen we de EoT natuurlijk op elk moment aanpassen. Het moet, anders is het niet eerlijk.” Beaumesnil legt uit dat er een doel is van 0,5 seconde marge per ronde op Le Mans tussen de Toyota’s en de non-hybride. Waarbij de hybride technologie een voordeel krijgt doordat het de referentie is in de klasse. Dit wordt berekend op 20 procent van de snelste ronden van elke technologie in de race, waarbij de marge wordt geëxtrapoleerd naar elke technologie van een race. Waarbij de marge afhankelijk is van de lengte van het circuit.

Het snelheidsvoordeel van Toyota komt met name door het vijf seconden sneller tanken en een ronde langer in een stint te blijven op Le Mans. Dit betekent dat het voordeel tot acht minuten kan oplopen in de race op het Circuit de la Sarthe. Ondanks alles wil de Fransman de non-hybrides helpen, maar niet dat ze het niveau van de Toyota overschrijden.

“We moeten voorkomen dat ze hen voorbijschieten, omdat het de state-of-the-art referentie auto is, omdat ze minder gewicht hebben en veel meer brandstof meenemen dan is toegestaan in de aero”, zei de sportief directeur. “Je kunt niet zeggen dat je de privéteams wilt hebben om te vechten tegen de fabrieksteams. We willen de principes van gelijkheid behouden. Anders verliezen we de controle en wordt het een rotzooi. Ik weet dat er mensen zijn die niet zo denken, maar het geeft een echte kans aan de privateers om mee te doen in het spelletje.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS