Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Meer dan twintig ex-Formule 1-coureurs in de 24 uur van Le Mans? Wie dan?

Uitgegeven door Wim Boekel • 17 juni 2016 16:38 • Print artikel

Dit weekend wordt de 24 uur van Le Mans gereden. De legendarische race heeft een grote aantrekkingskracht op diverse coureurs. De aantrekkingskracht is zo groot, dat diverse mensen de stap naar coureur maken om aan het evenement deel te nemen. Zo zagen we vorig jaar nog acteur Patrick Dempsey aan de start staan op het Circuit de la Sarthe. Dit jaar ontbreekt de Amerikaan, maar hij zet wel een team in in de GTE-Pro klasse. In totaal staan er meer dan 150 coureurs aan de start, maar welke bekende namen starten er naast onze landgenoten Nick de Bruijn, Ho-Pin Tung, Jeroen Bleekemolen en Giedo van der Garde. Natuurlijk zijn er vele coureurs die na hun actieve Formule 1-carrière een stap naar het endurance racen maken.

24H of Le Mans 2016

In totaal starten er zo'n 20 F1-coureurs, inclusief Giedo van der Garde. Naast de Nederlander starten de volgende coureurs die in de hoogste klasse van de autosport hebben gereden:

- Mark Webber, LMP1, Porsche 191 Hybrid #1
- Anthony Davidson, LMP1, Toyota TS050 Hybrid #5
- Sébastien Buemi, LMP1, Toyota TS050 Hybrid #5
- Kazuki Nakajima, LMP1, Toyota TS050 Hybrid #5
- Stéphane Sarrazin, LMP1, Toyota TS050 Hybrid #6
- Kamui Kobayashi, LMP1, Toyota TS050 Hybrid #6
- Andre Lotterer, LMP1, Audi R18 e-tron quattro #7
- Lucas Di Grassi, LMP1, Audi R18 e-tron quattro #8
- Nick Heidfeld, LMP1, Rebellion R-One AER # 12
- Nelson Piquet, LMP1, Rebellion R-One AER #12
- Will Stevens, LMP2, G-Drive Racing Oreca 05-Nissan #26
- Shinji Nakano, LMP2, Race Performance Oreca 03R-Judd #34
- Vitaly Petrov, LMP2, SMP Racing BR01-Nissan # 37
- Bruno Senna, LMP2, RGR Sport by Morand Ligiers JS P2-Nissan #43
- Roberto Merhi, LMP2, Manor Oreca 05-Nissan #44
- Jan Magnussen, GTE-Pro, Chevrolet Corvette C7.R #63
- Sebastien Bourdais, GTE-Pro, Ford GT #68
- Giancarlo Fisichella, GTE Pro, Risi Competizione Ferrari 488 GTE #82
- Gianmaria Bruni, GTE-Pro, AF Corse Ferrari 488 GTE #51
- Emmanuel Collard, GTE-Am, AF Corse Ferrari F458 Italia #83
- Pedro Lamy, GTE-Am, Aston Martin V8 Vantage #98

Ook vanuit Amerika is er grote interesse in de grootste endurance race in Frankrijk, want de volgende coureurs startte recent nog in de Indianapolis 500:

- Mikhail Aleshin, LMP2, SMP Racing BR01-Nissan #27
- Sébastien Bourdais, GTE-Pro, Ford GT #68
- Scott Dixon, GTE-Pro, Ford GT #69

Voor Sébastien Bourdais is het altijd bijzonder om in Le Mans te rijden, want de coureur rijdt letterlijk een thuiswedstrijd. De Fransman woont namelijk in Le Mans. Daarnaast hebben we andere aansprekende namen uit de autosport die deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. Zo zien we bij Ford ook Andy Priaulx, de meervoudig WTCC-kampioen. De zoon van meervoudig F1-wereldkampioen Alain Prost, Nicolas Prost, rijdt voor Rebellion Racing. De winnaars van de 24 uur van Le Mans van 2015, Nick Tandy en Earl Bamber rijden beiden voor Porsche in de GTE-Pro. De 2 verloren hun stoeltje in de LMP1, toen Audi en Porsche besloten om geen 3e auto in deze klasse in te zetten.

Verder zijn er twee voormalige uitblinkers uit andere sporten tijdens de race in 2016 aanwezig. Zo rijdt de voormalige keeper van het Franse elftal Fabien Barthez voor zijn eigen team Panis Barthez Competition in de LMP2. De teammanager van dit Franse team is voormalig F1-coureur Oliver Paniz. Daarnaast start Chris Hoy voor het Portugese Algarve Pro Racing. De Brit is een voormalig olympisch kampioen in het baanwielrennen en was vroeger een gevreesd concurrent van Theo Bos en Teun Mulder.

Als laatste vergeten we natuurlijk niet onze Zuiderburen. De Belgen zijn dit jaar ook goed vertegenwoordigd op het Franse Circuit. In de LMP2-klasse rijdt Laurens Vanthoor in de LMP2 van Michael Shank Racing. De snelle coureur rijdt normaal gesproken in de Blancpain GT Series voor het topteam van Belgian Audi Club Team WRT en is fabriekscoureur voor Audi. Marc Goossens is teamgenoot van Jeroen Bleekemolen bij Murphy Prototypes. Dit team komt eveneens uit in de LMP2-klasse.

Kortom er zijn genoeg interessante coureurs om te volgend tijdens de 24 uur van Le Mans van 2016!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS