Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Kritiek op Fernando Alonso: "We kunnen de situatie zelf behoorlijk goed inschatten"

Uitgegeven door Wim Boekel • 24 november 2018 13:50 • Print artikel

Neel Jani, coureur bij Rebellion Racing, begrijpt de recente uitspraken van Fernando Alonso niet. De Spanjaard stelt dat de privé LMP1-auto’s in het FIA World Endurance Championship nu sneller zijn dan de Toyota TS050 Hybrids. Alonso zei dit naar aanleiding van de kwalificatie voor de 6 uur van Shanghai.

Neel Jani


In China kreeg Rebellion Racing het voor elkaar om als eerste team dit seizoen zich tussen de twee Toyota’s te nestelen op de startgrid. De teamgenoten van Jani, Bruno Senna en Andre Lotterer, kregen dit samen voor elkaar. In de regenrace waren de twee Japanse LMP1’s echter niet te stoppen. Met een marge van een ronde achterstand werd de SMP Racing-auto derde. Dit was het kleinste verschil met een privéteam ten opzichte van de Toyota’s dit seizoen. Dit kwam onder andere doordat de race meerdere safety cars kende en twee keer werd stilgelegd vanwege de slechte weersomstandigheden.

“Het was de eerste keer dat een kwalificatie een kwalificatie was”, zegt Jani tegen het Engelse Autosport. “Het wat niet een ‘oké, jij start als eerste en jij start als tweede’. Het was een kwalificatie, ondanks dat ze begonnen te janken dat ze sneller dan ons waren. Je zag dat ze in de race nog 3 seconden per ronde sneller zijn, dus begrijp ik niet waarover ze het hebben.”

“De kwalificatie was fantastisch, maar de race was een ander verhaal. Ze kunnen niet over pure snelheid praten… Het is een andere klasse. Maar dat is normaal, vierwiel aandrijving tegen tweewiel aangedreven. Maar ik klaag niet, we zaten er tenminste in de kwalificatie bij en ik hoop dat we in de races wat meer voor elkaar krijgen. Dat is waar iedereen van houdt en ik het meeste op hoop. Ik geef niet persé om P3 of P4. Ik wil gewoon racen, dat is lol voor ons. Je bent meer tevreden over een race als het je niet gegeven wordt.”

Wanneer er doorgevraagd wordt over de reactie van Alonso, wil de Zwitser wel een reactie geven. “Andre heeft elke race van dit kampioenschap gedaan en ik ben sinds het begin in het kampioenschap hier”, zegt de Zwitser. “Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat we de situatie zelf behoorlijk goed kunnen inschatten en we zijn het niet helemaal met hem eens.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS