Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Jeroen Bleekemolen: "Met de Spyker gaan we rond de 280km/u"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 maart 2009 08:04 • Print artikel

Buiten zijn rol als coureur in de A1GP heeft Jeroen Bleekemolen het druk. Hij bereidt zich voor op het seizoen 2009 en rijdt momenteel bijna elke dag in een racebolide. Afgelopen maandag en dinsdag fungeerde Bleekemolen samen met Jaap van Lagen als testcoureur van diverse bolides uit de Toerwagen Diesel Cup. Op donderdag vertoefde Jeroen op het Belgische circuit van Zolder en vrijdag weer op Circuitpark Zandvoort, ook voor Saker Sportcar. Momenteel staan de test van de Le Mans Series op het schema met Snoras Spyker Squadron op het High Tech Test Track van F1-baas Bernie Ecclestone.

Jeroen Bleekemolen

“Ondanks dat er op het moment weinig races zijn, heb ik afgelopen week heel veel getest en gereden”, zei Jeroen Bleekemolen. “Maandag en dinsdag heb ik getest op Circuit Park Zandvoort voor de Toerwagen Diesel Cup. Een cup waaraan verschillende merken mogen meedoen. De bedoeling is dat alle auto’s ongeveer even snel zijn. Dus iedereen was gevraagd zijn auto daar optimaal neer te zetten zodat we de onderlinge verschillen konden bepalen en daarna konden zorgen dat alles gelijk wordt. Ik deed de test samen met WTCC Lada-fabrieksrijder Jaap van Lagen. We hebben allebei heel veel samen gereden om goed te zien waar de verschillende auto’s sterk en zwak zijn. Het waren twee leuke dagen. De diesels gaan weliswaar niet zo hard, maar je moet nog steeds heel erg je best doen om een goede tijd te rijden. Een klein foutje en de snelheid is eruit. Toch halen ze op Zandvoort snelheden van rond de tweehonderd kilometer per uur. Ik kan me goed voorstellen dat de rijders die aan deze klasse meedoen zich prima vermaken.”

”Op donderdag heb ik een dag voor Saker gereden op het circuit van Zolder. Daar hadden ze ook een auto staan met een andere motor, die komend seizoen gebruikt wordt. Deze heeft weer wat meer vermogen en maakt het nog leuker om te rijden. Er waren veel gasten aanwezig die ook een rondje meegereden zijn. Samen met Mario Bik, die normaal met de Saker races rijdt, hebben we veel mensen een leuke dag kunnen bezorgen. En daarbij zaten we zelf ook met een grote glimlach achter het stuur. Het blijven ontzettende leuke auto’s om mee te rijden en racen. Vrijdag gaan we meteen door met Saker naar Zandvoort. Daar hebben we wat opnames voor TV en komen er wat nieuwe rijders de auto’s proberen.”

”Dit weekeinde ga ik voor het eerst sinds tweeënhalf jaar weer rijden met Spyker. We hebben de Le Mans Series-test op Paul Ricard. De meeste teams die ook in Le Mans meedoen, zijn daar aanwezig. Dus voor ons een heel goede krachtmeting. Ik kom samen met Jarek Janis in actie. We gaan ons vooral concentreren op een bandentest, omdat daar veel verandert komend seizoen. Verder heeft het team nog diverse nieuwe onderdelen te proberen om de wegligging nog beter te maken. Het accent zal vooral liggen op constante tijden tijdens lange stints. Maar wie weet kunnen we er ook nog wel een kwalificatieronde uit krijgen. Ik kijk er heel erg naar uit. De bedoeling is dat we veel rijden en dat is altijd goed. Vorig jaar heb ik deze test gedaan met de Porsche RS Spyder en het circuit is heel goed ter voorbereiding op Le Mans. Er zit een enorm lang rechte stuk in, wat je in Le Mans natuurlijk ook hebt. Daar reden we vorig jaar over de 300 kilometer per uur, maar ook met de Spyker gaan we daar rond de 280 kilometer per uur. En dan volgt er een bijna volgas bocht, dus erg spectaculair.”

Lees MEER

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS