Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FIA WEC past de pitstopregels aan: terug naar het 'oude vertrouwde'

Uitgegeven door Wim Boekel • 4 december 2018 14:23 • Print artikel

Dit jaar werd de regel in het FIA World Endurance Championship afgeschaft dat er tijdens het wisselen van de banden niet getankt mocht worden. De regel, die tijdens de 24 Uur van Le Mans in 1994 werd ingesteld, werd verbannen om de pitstops sneller en dramatischer te maken. In het seizoen 2019/20 wordt deze regel al weer teruggedraaid om de pitstop een meer strategische rol in de race te geven.

Toyota FIA WEC


Eerder deze maand stemde de FIA Endurance Commission al in met het voorstel en nu moet er nog getekend worden door de World Motor Sport Council (WSMC). Door de organisatoren van het WEC wordt er nog niet openlijk over gesproken, maar het Engelse Autosport meldt dat de functionarissen van het kampioenschap hebben gezegd dat het experiment van dit jaar verstikkend werkt op de strategie. De teams lijken, zo meldt de website, achter het voorstel te staan, omdat het betekent dat het team wat aan de auto werkt tijdens de pitstop het verschil kan maken door sneller te zijn met de bandenwissel dan andere teams.

“Dit zorgt er voor dat de teams weer met elkaar wedijveren in de pits”, zei Ford Ganassi Team UK-teambaas George Howard Chappell. “De monteurs die de pitstop doen zitten midden in de strijd. Het betekent dat hun inspanningen er voor kunnen zorgen dat ze voor een andere auto uitkomen zodra ze weer de baan opgaan en dat is goed. Het gaat het er om hoe lang het duurt voordat de brandstof erin zit, omdat iedereen in dezelfde tijd alle vier de wielen kan wisselen.”

De WSMC schijnt in december ook haar akkoord te geven over de 2020/21 regels voor het Hypercar-concept dat de LMP1 moet gaan vervangen. Ondanks dat de regels nog niet volledig akkoord bevonden zijn door de Endurance Commission. Volgens Toyota-teambaas Pascal Vasselon moeten er nog een paar regels bevestigd worden voordat de regels bij de WSMC voorgelegd kunnen worden. De regels moeten voor 1 januari 2019 vastliggen, om ze in september 2020 in te laten gaan.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS