Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FIA-president Jean Todt ziet graag drie fabrikanten bij de start van de nieuwe LMP1-regels

Uitgegeven door Wim Boekel • 19 mei 2018 04:11 • Print artikel

FIA-president Jean Todt wil dat er tenminste drie fabrikanten deelnemen, wanneer de nieuwe LMP1-regels in 2020/21 in het FIA World Endurance Championship van kracht worden. Todt denkt dat de nieuwe klasse, die al GTP wordt genoemd, vanaf het begin tenminste drie fabrikanten nodig heeft. Met name de wens om de kosten te reduceren kan er toe leiden dat er meer fabrikanten zich in de loop van de tijd bij het kampioenschap gaan voegen.

Jean Todt FIA President tijdens Le Mans, RX foto Peter Vader

“Ik zou zeggen om te starten heb je tenminste drie fabrikanten nodig”, zei Todt tegen het Engelse Autosport. “We hebben wat goede ideeën om de kosten drastisch te reduceren voor het deelnemen aan het hoogste niveau van het endurance-kampioenschap, dat erg aantrekkelijk voor fabrikanten is. Zonder te optimistisch te zijn, zie ik nu al vijf tot zeven fabrikanten aan de topcategorie van het WEC meedoen. Een succes zou tien zijn. We hebben categorieën in de autosport waar er ook tien fabrikanten betrokken zijn.”

De oorspronkelijke overeenkomst van de ACO met de FIA was om minimaal twee fabrikanten in de LMP1 te hebben. Dit werd aangepast nadat Audi en Porsche zich terugtrokken uit het kampioenschap. WEC-directeur Gerard Neveu moet nog bekend maken op hoeveel fabrikanten men zich richt voor het eerste jaar van de nieuwe regels, alles wat hij slechts wil zeggen is ‘tussen één en tien’.

Start van de 6 uur van Spa 2018 met Toyota aan de leiding, foto door Wim Boekel

Op dit moment zijn vijf fabrikanten actief betrokken bij de gesprekken over de nieuwe regels, waarvan een concept bekend gemaakt zal worden tijdens de aankomende 24 Uren van Le Mans. Aston Martin, Ferrari, Ford, McLaren en Toyota zijn betrokken bij de gesprekken, waarbij Porsche slechts observeert. De nieuwe regels moeten gaan toestaan dat de auto’s de look van de straatauto’s gaan krijgen, waarbij het prestatieniveau tegen lagere kosten wordt bereikt.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS