Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Fernando Alonso pakt eerste overwinning sinds 2013! Racing Team Nederland krijgt pech in leidende positie + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 5 mei 2018 20:08 • Print artikel

Fernando Alonso heeft een fantastisch debuut gemaakt in het FIA World Endurance Championship, samen met Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi reed hij naar de overwinning tijdens de 6 uur van Spa.De Toyota TS050 Hybrid van Alonso vertrok vanaf pole position, doordat de zusterauto vanuit de pitsstraat moest starten. De kwalificatietijden van Mike Conway en Kamui Kobayashi werden afgenomen, omdat er onregelmatigheden waren met de brandstofstroommeter waren geconstateerd door de stewards. Het betekende niet dat Alonso met zijn teamgenoten een gemakkelijke race hadden.

Racing Team Nederland 6 Hours of Spa-Francorchamps

In de openingsronde probeerde Andre Lotterer met de Rebellion R13 Gibson #1 nog druk bij de Toyota te zetten, maar kon niet tot een inhaalpoging komen. De privéteams waren echter niet opgewassen tegen de auto’s van Toyota. Lotterer en zijn teamgenoten Bruno Senna moesten uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek achter de Toyota’s.De tweede Toyota moest vanuit de pitsstraat vertrekken en begon daardoor met een ronde achterstand, toch kon Conway in de laatste fase van de wedstrijd nog het gevecht met Alonso aangaan. In de slotfase werden de twee Japanse bolides alleen voorzien van brandstof. De pitsstop van de Brit duurde tien seconden langer dan zijn teamgenoot. Toch wist Conway vervolgens weer druk op de Spanjaard te zetten. Alonso moest vertragen door dat de temperatuur in de versnellingsbak toenam.

De tweevoudig wereldkampioen hield zijn teamgenoot echter af en kwam met 1,444 seconden voorsprong over de finish. Daarmee behaalde Alonso voor het eerst sinds 2013 weer een overwinning in de autosport. Rebellion Racing Oreca van Lotterer, Jani en Senna kwamen voor hun teamgenoten over de finish. Thomas Laurent ging in het vijfde uur aan de SMP Racing BR Engineering BR1 #17 voorbij. Kort daarna viel de Russische bolide met Matevos Isaakvan uit door een crash in Eau Rouge. Dit zorgde voor een derde safetycar, met nog 49 minuten op de klok.

In de LMP2 domineerde G-Drive Racing. Jean-Eric Vergne, Roman Rusinov en Andrea Pizzitola mochten de gang naar de hoogste trede van het podium maken. Naast Le Mans is dit de enige wedstrijd waarin het Russische team in het FIA WEC uitkomt.Het enige team die het G-Drive Racing nog lastig kon maken was Racing Team Nederland met Giedo van der Garde. De Nederlander nam de leiding van Vergne over. Daarna kreeg de Dallara van het Nederlandse team problemen en verloor tijd in de pits. Uiteindelijk kwam Vergne met 21,744 seconden voorsprong op Ho-Pin Tung in de Jackie Chan DC Racing over de finish. Als derde mocht het team van Signatech naar het podium.Nicolas Lapierre die vanaf pole position vertrok viel terug naar de zevende plek door een drive-through penalty. De reden was het niet volgen van de officiële instructie bij bocht 1.


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS