Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Einde WEC voor Ford en Ferrari? Ontbreken bij gesprekken over Hypercar-regels

Uitgegeven door Wim Boekel • 8 augustus 2018 10:41 • Print artikel

Ford en Ferrari zijn de twee fabrikanten die niet meer deelnemen aan de vergaderingen over de regels omtrent de Hypercars. Vanaf het seizoen 2020/21 zouden die moeten gaan rijden in het FIA World Endurance Championship. Deze regels werden afgelopen juni tijdens de 24 uur van Le Mans voorgesteld door de FIA en ACO.

null


Volgens Sportscar365 waren Ford en Ferrari de grote afwezigen waren tijdens de laatste vergadering van de technische werkgroep in Parijs. Samen met Porsche behoorden zij nog wel tot de zes fabrikanten die aanwezig waren bij de vergaderingen voorafgaand aan de bekendmaking van de Hypercar-plannen.

Bij de laatste bijeenkomst werden 15 uitnodigingen verstuurd en waren alleen de huidige deelnemers Toyota en Aston Martin actief betrokken. Daarnaast waren McLaren Applied Technologies, de prototype-fabrikanten Oreca en Onroak Automotives en motorleverancier Gibson aanwezig.

null


De aanwezigheid bij dergelijke bijeenkomsten is niet verplicht, maar fabrikanten die niet deelnemen hebben geen directe inbreng bij het vormen van de regels en historisch gezien stappen zij vaak ook niet in dergelijke programma's in. Ford Performance Global Motorsport-directeur Mark Rushbrook bekent dat zij afwezig waren, maar zegt dat het team de ontwikkeling wel blijven volgen.

'We volgen het proces om te zien waar het heen gaat", zegt de Amerikaan tegen de Sportscar365. "We hebben onze principes kenbaar gemaakt en volgen het om te zien waar het heen gaat." Volgens Rushbrook stapt Ford niet in een nieuwe prototype klasse als het platform niet samengaat met de IMSA WeatherTech SportsCar Championship, waar de regels in 2022 ingaan.

De afwezigheid van Ferrari lijkt voornamelijk te komen door de wijze waarop de Balance of Performance tijdens de 24 uur van Le Mans werd uitgezet. De Ferrari 488 GTE had moeite met het tempo en hierdoor zou de Italiaanse fabrikant de gesprekken aan haar voorbij hebben laten gaan.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS