Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Don Panoz overleden: raceliefhebber, initiator van de American Le Mans Series en bovenal oprichter van het sportwagenmerk Panoz

Uitgegeven door Peter Vader • 11 september 2018 18:09 • Print artikel

Don Panoz - ondernemer, raceliefhebber, oprichter (met zijn zoon Danny) van het Panoz-merk dat een nieuwe groep sportwagenliefhebbers aantrok en initiator van de American Le Mans-Series - is op 83-jarige leeftijd overleden. Panoz verdiende zijn fortuin door de uitvinding van time-release medicatie door de revolutionaire ontwikkeling van de transdermale pleister. Deze wordt het makkelijkst geassocieerd met de ontwikkeling van de nicotinepleister, om rokers te helpen van hun rookverslaving af te komen.

Don Panoz 83
Dr Don Panoz

Via zijn onderneming Elan Corporation, waar Don Panoz tot 2013 eigenaar van was, groeide het bedrijf tot een omvangrijke onderneming, mede omdat het wereldwijde patent behouden bleef voor de Panoz onderneming. Nadien stichtte of bezat hij ook andere bedrijven zoals wijnmakerijen, hotels en golfresorts, alternatieve voortstuwingstechnologiebedrijven en racecircuits (Sebring, Road Atlanta en Mosport) evenals andere motorsportentiteiten waaronder het beroemde Van Diemen-merk, nu onderdeel van Elan Corporation. Ook steunde hij projecten als de Deltawing. Don Panoz zijn voorouders emigreerden ooit naar de Verenigde Staten en waren afkomstig uit het Italiaanse Avezzano.

Panoz GT4 2016
De Panoz Avezano GT4 uit 2016 was het laatste ontwerp van het excentrieke sportwagenmerk

De RaceXpress-lezers kennen Don Panoz vanwege zijn excentrieke raceauto's, zijn circuits en de American Le Mans Series. Zijn auto's raceten op de circuits vanaf het einde van de jaren negentig, toen het GT1-tijdperk zich tot grote hoogte ontwikkelde, maar zichzelf daardoor ook vernietigde. Don Panoz gaf aan Reynard de opdracht om de Panoz GTR-1-coupť met de motor voorin te ontwerpen. Deze GT1-auto was ronduit revolutionair en werd samen met Zytek ontwikkeld om de Q9 Hybrid te creŽren. Dit was de eerste, modernere versie van een racewagen met een dergelijk voortstuwingssysteem, anderhalf jaar voordat de grote fabrieken die technologie ook naar de circuits gingen brengen. Hij bleek er mee in het goede spoor te zitten, want vooral met Jan Magnussen en David Brabham aan het stuur, wisten ze de vrijwel onverslaanbare fabrieks-Audi's in Verenigde Staten zowel als Europa af ​​en toe te verslaan! Wie trouwens ooit de 24 Uren van Le Mans heeft bezocht terwijl de Panoz daar deelnam, vergeet nooit meer het typerende, harde, hamerende geluid van de Panoz GTR-1, die werkelijk overal bovenuit kwam!

Een andere link met de autosport loopt naar het circuit van Road Atlanta, waar Don Panoz eigenaar van is. Dit circuit in Noord-Oost Georgia is ontstaan in 1969. In een mooi natuurgebied van 300 hectaren slingert de vier kilometer lange baan zich spectaculair door het sterk glooiende landschap.

Met het overlijden van Don Panoz heeft de internationale autosport een markante persoonlijkheid verloren, die op eigen initiatief en kracht bijzondere dingen wist te realiseren in het turbulente auto(sport)land!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS