Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Brabham: "We bouwen een competitief raceteam van wereldklasse rond toonaangevende talenten"

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 januari 2019 09:07 • Print artikel

Brabham Automotive heeft bevestigd dat het merk zal terugkeren naar het internationale sportwagenracen en naar de 24 uur van Le Mans. De in Adelaide gevestigde autofabrikant, die vorig jaar de baanbrekende BT62-racewagen lanceerde, kondigt zijn 'Road to Le Mans' aan. Het bedrijf heeft zich gecommitteerd aan een fabrieks raceteam en aan een meerjarig autosportprogramma, waarvan het ontwikkelingswerk al in gang is gezet.Het doel van het team is in het seizoen 2021/22 te debuteren in de 24 uur van Le Mans en het FIA World Endurance Championship, waarbij het plan is om in de GTE-klasse te stappen. Fans kunnen de reis kunnen volgen via de sociale media waar alles openlijk wordt gedeeld onder de hashtag #brabhamroadtolemans.

De weg terug naar Le Mans is altijd al een wens van Brabham Automotive geweest, maar nu kan het dus eindelijk worden bevestigd. De toetreding zal in eigen beheer worden uitgevoerd en gefinancierd door Brabham Automotive, commerciŽle partners en sponsors. Het project wordt direct gekoppeld aan het Brabham BT62 Driver Development Program, waarbij de vroege eigenaren van de moderne Brabham-raceauto deel uit gaan maken van het testteam voor Le Mans. De Pro-Am race-mogelijkheden van het hoogste niveau zullen door Brabham worden aangeboden aan haar eigenaars.

Een uitgebreid testprogramma dat gericht is op het ontwikkelen van de BT62 voor endurance-races, is inmiddels een aantal maanden aan de gang. Dit testprogramma wordt geleid door Brabham Automotive managing director, belangrijkste testcoureur en de winnaar van Le Mans in 2009, David Brabham.

"De Brabham-naam laten terugkeren in Le Mans is iets waar ik al jaren aan werk, het is dus fantastisch om deze aankondiging nu te doen", zei Brabham. "Brabham Automotive lanceerde in mei 2018 haar eerste auto, de BT62, we hebben dan ook een lange weg te gaan om het recht op een terugkeer in Le Mans te verdienen en om vervolgens daadwerkelijk voor topklasseringen te vechten in Le Mans.Ē

"Dat project is voor de lange termijn en zal worden uitgevoerd met veel toewijding. We kijken uit naar de ontwikkeling van de BT62 en onze toekomstige producten. Tegelijkertijd bouwen we een competitief raceteam van wereldklasse rond toonaangevende talenten op het gebied engineering en productie die we in de business hebben."

Pierre Filon Le Mans voorzitter ACO

Pierre Fillon, voorzitter van de Automobile Club de l'Ouest (ACO), organisator van de 24 uur van Le Mans, reageerde: "Op Le Mans roept de legendarische naam Brabham onmiddellijk herinneringen op aan een fantastisch familieverhaal. Het begon allemaal in juli 1967 tijdens de enige Franse Grand Prix die werd gehouden op het Bugatti Circuit, drievoudig Formule 1-wereldkampioen Sir Jack Brabham streek toen met de hoogste eer in een auto met de Brabham-naam.Ē

"De zonen van Sir Jack, Geoff en David, bevestigden deze familietraditie door de 24 uur van Le Mans te winnen in respectievelijk 1993 en 2009, zij deden dit beiden met Peugeot. Voor de Automobile Club de l'Ouest is de terugkeer van de Brabham-naam naar endurance races dan ook veel meer dan alleen symbolisch. Het toont een opmerkelijke loyaliteit en een buitengewone competitieve geest. "

Meer details over het Brabham Automotive-sportwagenprogramma, personeel en de GTE-auto, die uiteindelijk zal worden gehomologeerd, worden op een later moment vrijgegeven, in afwachting van de definitieve bevestiging van regelgeving. Het merk kan bevestigen dat het een originele Brabham is, die gebaseerd is op de ontwikkeling van het BT62-chassis. Deze is al ontworpen en gebouwd om te voldoen aan de moderne FIA-veiligheidsnormen.

Brabham Automotive is ook van plan om deel te nemen aan kampioenschappen op een lager niveau en klanten daarmee de mogelijkheid te bieden om te racen, terwijl men ondertussen de weg terug naar Le Mans bewandeld, waarvan dus meer informatie te zijner tijd zal worden bekend gemaakt.

Wat betreft de ontwikkeling zegt Dan Marks, commercieel directeur van Brabham Automotive: "Brabham Automotive is een racemerk, vanaf de oprichting hebben we dus altijd de competitieve motorsport in gedachten gehad. Ons plan om op de reis terug naar Le Mans te gaan is een intentieverklaring dat Brabham Automotive terug is en hier blijft. Met de BT62 hebben we al een uitstekende, onbeperkte raceauto gebouwd die beschikt over een legale straatversie. We gaan deze auto ontwikkelen om zijn stempel te drukken in de autosport, samen met nieuwe autoís. Dit is goed nieuws voor ons en het gaat helpen de Australische auto-industrie weer terug op het wereldtoneel te krijgen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS