Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

BoP-aanpassingen voor de Le Mans-testdag; Ford, BMW en Porsche krijgen extra gewicht, Corvette is de lichtste GT-auto

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 mei 2019 08:42 • Print artikel

De Balance of Performance voor de GTE is vrijgegeven voor het testweekend van de 24 uur van Le Mans. Drie fabrikanten, Ford, BMW en Porsche, hebben extra gewicht gekregen in de GTE-Pro-divisie en zijn daardoor zwaarder dan vorig jaar. De merken Aston Martin, Corvette en Ferrari hebben daarentegen minder gewicht toegekend gekregen.

24 uur Le Mans Porsche winnaar GTE Pro divisie

Het meeste gewicht hebben de vier autoís van Ford gekregen, zij hebben twaalf kilo meer gewicht aan boord en hebben daardoor een totaal wagengewicht van 1.287 kilo. De BMW M8 GTE, die tijdens de 24 uur van Le Mans voor de laatste keer in actie komen tijdens een FIA World Endurance Championship race, krijgen negen kilo meer en komen daarmee op 1.280 kilo. De Porsche 911 RSR krijgt met maar twee kilo het minste extra gewicht en weegt 1.271 kilo.

De Aston Martin Vantage GTE, Chevrolet Corvette C7.R en de Ferrari 488 GTE krijgen zeven kilo minder gewicht mee dan tijdens de race van vorig jaar. De lichtste auto is de Corvette met 1.242 kilo. De Vantage weegt 1.251 kilo en voor de Ferrari is dit 1.284 kilo. Overigens betekent dit niet dat dit gewicht ook bepalend is voor de wedstrijd zelf. In de afgelopen jaren zijn er vaker aanpassingen geweest tussen de kwalificatie en de wedstrijd. Naast het gewicht is de turbodruk ook afgenomen. Deze is verlaagd voor de BMW, terwijl het voor de Ford en Ferrari juist verhoogd is.

Voor wat betreft de GTE-Am heeft de Ford van Keating Motorsport een extra gewicht gekregen van dertien kilo. De auto van onder andere Jeroen Bleekemolen, weegt daarmee 1.295 kilo. De BoP is daardoor totaal anders dan van de zusterautoís in de GTE-Am. De turbodruk is bij de Amerikaanse auto drie millibar teruggebracht. Dit laatste geldt ook voor de Ferrari 488 GTE. Bij de Italiaanse bolide daalt echter het gewicht van 1.291 naar 1.282 kilo.

Ook de Aston Martin Vantage wordt lichter. De Britse auto, die afscheid neemt in Le Mans, krijgt vier kilo minder en wordt daarmee 1.249 kilo. Dat is maar liefst veertien kilo minder dan vorig jaar. Voor de Porsche 911 RSR is er overigens geen aanpassing van het gewicht.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS