Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

BMW Motorsport-directeur Jens Marquardt: "BMW heeft geen interesse in de hypercar-klasse van het FIA WEC"

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 december 2018 13:25 • Print artikel

BMW heeft geen plannen om direct toe te treden tot de nieuwe hypercar-klasse van het FIA World Endurance Championship. Volgens BMW Motorsport-directeur Jens Marquardt ligt daaraan ten grondslag dat er geen geschikte straatauto in haar lijn van modellen aanwezig is en dat de beperkte ruimte waar binnen ontwikkeld kan worden ook een rol speelt in hun beslissing.

BMW Hypercar
Foto: Medium.com-Drive Tribe-Peisert Design

De Duitse autofabrikant was aanwezig bij de bijeenkomsten van de technische werkgroep voor de regels die recent aangekondigd zijn. Nu de regels zijn aangekondigd, laat BMW weten dat het op dit moment niet terug wil keren naar de top van het prototype-racen, waarin men in 1999 voor het laatst deelnam.

“Op dit moment hebben we geen echte hypercar in ons portfolio, dus is het niet iets wat we binnen een paar jaar kunnen realiseren”, zei Marquardt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van BMW tegenover Sportscar365. “De regels kunnen aantrekkelijk zijn als de kosten over vijf jaar worden uitgesmeerd. Maar iedereen weet dat als je geen auto in je portfolio hebt, dat het erg lastig is en je veel geld moeten investeren in zo’n auto als je die daadwerkelijk wil ontwikkelen. De hoge uitgaven aan het begin zijn twee-en-een-half keer zo hoog. Voor ons is het op dit moment geen optie.”

De Duitser zegt dat een hypercar-categorie die dichter bij de GTE-Pro divisie staat, aantrekkelijker voor BMW was geweest. Hij maakt zich dan ook zorgen over hoe deze nieuwe regels impact op de GTE gaat hebben. De nieuwe regels rond de hypercar zijn namelijk op merkgericht bodywerk en door fabrikanten gebouwde hybride aandrijving. BMW wil zich gaan concentreren in haar programma op de BMW M8 GTE, die dit jaar debuteerde. Het verhaal gaat dat sommige fabrikanten voorstelden om een GTE-auto te laten rijden met hoog vermogen, maar dat dit plan werd afgeschoten.

“We hoopten dat de GTE-klasse ging promoveren naar de top categorie, om meer aandacht te krijgen”, zei de BMW Motorsport-directeur. “Het is de divisie waar de top-fabrikanten het meest close racen in het kampioenschap. We moeten overwegen, met de prestatie van deze hypercars, wat voor effect het heeft op de GTE-klasse. Daar moeten we naar kijken. Al met al zitten we in een goede positie. Dus maak ik me niet echt zorgen over het feit dat we geen hypercar hebben.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS