Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Aston Martin pakt overwinning op COTA; tegenslag voor Jeroen Bleekemolen + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 24 februari 2020 10:00 • Print artikel

Aston Martin Racing-coureurs Nicki Thiim en Marco Sorenson hebben de Lone Star 6 Hours of Circuit of the Americas van de FIA World Endurance Championship (WEC) in de GTE-Pro gewonnen. De twee snelle Denen verstevigden daarmee de leiding in de GTE-Pro van de FIA World Endurance Championship.

Aston Martin pakt overwinning op COTA

De coureurs in Britse dienst gingen het merendeel van de wedstrijd aan de leiding met de Vantage GTE en dat zorgde uiteindelijk voor de derde overwinning van het seizoen. Thiim kwam met 4,210 seconde voorsprong op de Porsche 911 RSR van Kevin Estre en Michael Christensen over de finish. Allessandro Pier Guidi en James Calado volgden op plek 3 met de Ferrari.

De andere Aston Martin die ook lange tijd uitzicht op de overwinning leek te hebben eindigde uiteindelijk als vierde. Alex Lynn zag de Porsche zich in het derde uur tussen de twee Britse bolides vechten. Teamgenoot Maxime Martin vocht zich nog wel terug naar de tweede plek, maar uiteindelijk was het Estre die zich toch weer voorbij vocht.

Lynn probeerde de positie nog terug te veroveren, maar kwam echter onder druk van Calado met de Ferrari te staan. Het Italiaanse team leek lange tijd niet voor het podium te kunnen vechten, doordat zij op de baan in gevecht waren Gianmaria Bruni en Richard Lietz. Maar een elektrisch probleem bij de Duitse auto en de daaropvolgende full course yellow zorgde er voor dat de druk voor Calado en Pier Guidi van achteren wegviel.

De debuterende Corvette C8.R met Jan Magnussen en Mike Rockenfeller reed probleemloos rond, maar kon het gevecht met de andere auto’s niet aangaan en eindigde op drie ronden achterstand.

GTE-Am
In de GTE-Am klasse pakten Charlie Eastwood, Salih Yoluc en Jonny Adam met de TF Sport Aston Martin de derde overwinning van het seizoen. Deze wedstrijd was vooral een gevecht met de andere Vantage GTE voor de overwinning. De gehele race was het drietal in gevecht met Paul Dalla Lana, Ross Gunn en Darren Turner.

De wedstrijd werd beslist toen Eastwood zijn opponent Gunn met nog 20 minuten te gaan passeerde. Daarmee werd een mooi gevecht beëindigd die uit meerdere inhaalacties bestond. Na deze actie pakte Eastwood voorsprong van drie seconden op Gunn, die hij vasthield tot de finishlijn. De derde plek ging naar de Project 1 Porsche van Egidio Perfetti, Matteo Cairoli en Laurents Hörr.

Jeroen Bleekemolen kende met Felipe Fraga en teameigenaar Ben Keating veel technische problemen met de Porsche. Het drietal die voor de eerste keer met de Porsche in de Wynn’s livery reed, kwam niet verder door schakelproblemen en het vervangen van de ECU tijdens de wedstrijd. Met het vervangen van de ECU verloor het team zes ronden.

Klik HIER voor de volledige uitslag.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS