Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

8 Hours of Bahrain: Racing Team Nederland scoort 15 punten met vijfde plaats; P3 in WEC-LMP2 tussenstand

Uitgegeven door Peter Vader • 15 december 2019 11:46 • Print artikel

Met een vijfde plaats in de 8 Hours of Bahrain scoorde Racing Team Nederland dit weekend 15 punten in deze vierde race van het FIA World Endurance Championship 2019/20, waarin het nu derde staat in de tussenstand van de LMP2 categorie.

Bahrein Jumbo onderweg nacht

Giedo van der Garde reed na de start van de race op het F1-circuit in de woestijn de gele Oreca van de achtste naar de tweede plaats, maar toen het na een uur aanzienlijk koeler werd, bleek de gekozen hardere bandencompound ineens (heel) veel tijd te kosten, waardoor Giedo vroegtijdig binnenkwam op P5 en het stuur overgaf aan Frits van Eerd die op zachtere banden werd gezet.

Daarmee reed Frits een uitstekende stint, waarna Nyck de Vries zich als altijd bijzonder snel toonde. Frits en Nyck wisselden elkaar zo ruim vier uur lang af, waarbij de Racing Team Nederland Oreca overigens een keer van de baan werd geramd door de Aston Martin van Alex Lynn die zich verremde.

De gehele race bleef het Nederlandse team "gevangen" op P6, want het LMP2 veld was 8 uur lang extreem aan elkaar gewaagd en er deed zich bovendien geen enkel incident voor. Frits reed zijn beste stints sinds zijn debuut in het WK in 2018 en Giedo en Nyck waren even snel en soms sneller dan de koplopers, maar positiewinst leverde dat niet op; daarvoor waren de verschillen met de kop te gering.

Bahrein Jumbo pitstop

De zesde plaats werd aan de finish wel nog feitelijk een vijfde plaats, omdat de Oreca van het Russische G-Drive (vierde) niet het volledige WK rijdt en daarom niet opgenomen werd in de puntenverdeling.

Voor Frits betekende het zijn vierde podium in de vier tot dusver verreden 2019/20 races, want voor de vierde keer op rij was hij de "Best Bronze Driver"; in de LMP2 klasse moet de hoogst geklasseerde coureur met een zogeheten Bronze rating altijd naar het podium.

Na vier van de acht races staat Racing Team Nederland nu met 66 punten derde in het wereldkampioenschap, op 6 punten van de koploper. De volgende race is de 6 Hours of Austin die eind februari in Texas wordt verreden.

Bahrein Jumbo onderweg overdag

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS