Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

8 Hours of Bahrain: epische overwinning voor Aston Martin in Bahrein na langdurig duel met naaste rivaal Ferrari

Uitgegeven door Peter Vader • 16 december 2019 13:16 • Print artikel

BAHREIN - Aston Martin Racing behaalde een epische overwinning in de allereerste Bapco 8 Hours of Bahrain, nadat het Deense duo Nicki Thiim en Marco Sørensen in een duel was verwikkeld dat de gehele race duurde met GTE Pro-rivaal Ferrari, in de laatste race van 2019 van het FIA World Endurance Championship.

Aston Martin podium Bahrain 2019

Tweede overwinning 2019
Het was de tweede overwinning van het seizoen voor de # 95 Aston Martin Vantage GTE en het was genoeg om de coureurs een voorsprong van 14 punten in het kampioenschap te bezorgen, want de serie begint nu aan een winterstop van twee maanden. Het feit dat teamgenoten Alex Lynn (GB) en Maxime Martin (BEL) hun reeks van derde plaatsen bij elke race voortzetten, zorgt er ook voor dat Aston Martin het GT Manufacturers 'Championship leidt met 153 punten. Sørensen rukte snel op door het veld omdat hij achteraan moest beginnen. Maar al in de openingsronde wist hij de derde plaats in zijn klasse te veroveren. Zowel hij als Thiim produceerden vervolgens een perfecte mix van auto- en strategiemanagement tijdens de race, op een circuit dat elk team tot het uiterste drijft op het gebied van banden- en remslijtage. Er was niets dat de # 95 Vantage GTE en de rivaliserende Ferrari gedurende een groot deel van de tweede helft van de race scheidde. Maar in het laatste uur, na een briljant paar stints van Nicky Thiim, kon Sørensen profiteren van een fout in de pits bij Ferrari en kon de tweede overwinning van het rijdersduo in Bahrein worden binnen gehaald.

Niet de snelste, wel de slimste
De prestatie was des te belangrijker omdat de punten werden vermenigvuldigd met de factor anderhalf, omdat normaliter een race zes uur duurt. "Het was een van de moeilijkere races als ik het zeggen mag", zei Thiim. "Het was een hele uitdaging om acht uur op de limiet te racen en met de Ferrari voortdurend in ons kielzog. Dat hield ons wel scherp! Het is niet altijd de snelste die wint, maar vaak wel de slimste. Vandaag hadden we misschien niet het snelste tempo, maar dankzij het team gaan wij nu naar huis met de overwinning. Wat een kerstcadeau! ” Sørensen voegde eraan toe: “We begonnen vanaf de laatste startrij, maar we hadden een goede start en wisten P3 te veroveren. Vanaf dat moment ging het allemaal om het bandenmanagement. Er was absoluut geen enkele fase tijdens de race, waarin we niet met andere auto's aan het vechten waren. Onze jongens hebben het geweldig gedaan met de pitstops. Het leek erop dat we elke keer dat we een pitstop hadden gedaan, we weer een plek hadden veroverd en we weer een rivaal waren voorbijgestoken. Dus al met al een geweldige 'cleane' race van het team. De strategie was erg strikt, op de limiet, maar altijd goed en uiteindelijk werkte alles in ons voordeel. ”

Aston Martin Racing Vantage GTE

Bahrein vruchtbaar jachtgebied
Bahrein is door de jaren heen een gelukkig jachtgebied gebleken voor Aston Martin, met Nicky Thiim en Marco Sørensen die de titel behaalde met een raceoverwinning in 2016 en het # 98 GTE Am-rijdersduo dat een jaar later opnieuw realiseerde. Het was inderdaad de zevende klasse overwinning van Aston Martin Racing in Bahrein en de vierde van Nicki Thiim! Het GTE Am-crew van Paul Dalla Lana (CDN), drievoudig Le Mans-klasse winnaar Darren Turner (GB) en fabrieksrijder Ross Gunn (GB) kwamen dicht in de buurt van hun achtste klasse overwinning met hun # 98 Vantage GTE, maar waren genoodzaakt genoegen te nemen met de tweede na een sterke race. Hun derde podium in vier races betekent dat ze het gat naar de leiderspositie gedicht hebben tot 12,5 punten.

Kampioenschapsleider
John Gaw, algemeen directeur van Aston Martin Racing, voegde eraan toe: “Alle drie de auto's op het podium laten eindigen, is een geweldige manier om 2019 af te ronden. Alles werkte zoals het vandaag zou moeten werken, en Nicki en Marco hebben uitstekend werk verricht door een perfect uitgevoerde strategie te af te leveren. Maxime en Alex deden het ook goed, door zich omhoog te werken naar het podium, nadat ze achteraan waren gestart. De tweede plaats voor Paul, Darren en Ross betekent dat ze weer volop op titeljacht zijn. Zoals altijd hebben we dingen geleerd van dit weekend en we kunnen zien welke zaken we moeten verbeteren, maar na de teleurstelling van China en om nu met kerstvakantie te gaan als kampioenschapsleider bij de rijders en de fabrikanten, is enorm bevredigend."

De volgende, vijfde ronde van de FIA WEC vindt plaats op het Circuit of The Americas, op 23 februari 2020.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS