Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Pro Series

Helio Castroneves stopt na 20 volledige seizoenen in IndyCar, gaat door met sportscars

Uitgegeven door Dirk Kempen • 9 oktober 2017 07:52 • Print artikel

Levende IndyCar legende Helio Castroneves neemt afscheid van de door hem geliefde raceklasse. Na twintig(!) volledige seizoenen in de hoogste raceklasse van de Amerikaanse racerij, neemt hij afscheid van de erg snelle auto's. Ondanks het 'goodbey' aan de Indy Car, blijft hij actief in de racerij en maakt de overstap naar het WeatherTech SportsCar Championship.


De 42-jarige Braziliaan Castroneves maakte zijn debuut in de CART klasse (voorloper van ChampCar) in 1998 bij Bettenhausen Racing. Na een jaar bij Hogan Racing, startte hij in 2000 bij Penske. Gedurende de rest van zijn carrière bleef hij bij het team van Roger Penske. Zelfs na zijn overgang naar het WeatherTech SportsCar Championship blijft Penske zijn teambaas. Met twintig volledige seizoenen onder zijn riem heeft Castroneves diverse records in handen. Zo heeft hij het absolute record voor top tien finishes (167) en pole positions (38).

Helio Castroneves

Het meest bekend werd Castroneves door zijn drie Indy 500 overwinningen. De Braziliaan, tegenwoordig woonachtig in Miami, won zijn debuutrace op The Brickyard in 2001. De Penske-rijder overleefde verschillende herstarts om met een verschil van bijna een halve seconde team- en landgenoot Gil de Ferran te verslaan. In 2002 lukte het Castroneves opnieuw om te winnen, al was de finish controversieel. Er was verwarring bij de wedstrijdleiding over wie er aan de leiding ging. Paul Tracy dacht te winnen, maar de wedstrijdleiding besliste in het voordeel van Castroneves. In 2009 won Castroneves voor de derde maal, overtuigend. Met 66 ronden aan de leiding won de Penske rijder met bijna twee seconden voorsprong op Dan Wheldon.

Helio Castrneves

In totaal won de geboren Paulista (Sao Paulo) 30 ChampCar en IndyCar races. Desondanks won hij nooit het kampioenschap, vier keer werd hij tweede (2002, 2008, 2013, 2014). Zijn laatste overwinning behaalde hij afgelopen juli op Iowa Speedway. Dit was de eerste keer dat hij op deze snelle oval won.

Castroneves keert terug naar de sportscars. In 2007 en 2008 reed hij al eens met Penske in de Porsche RS Spyder in de toenmalige ALMS. Penske maakte afgelopen weekeinde zijn debuut in het WeatherTech SportCar Championship. Samen met Juan-Pablo Montoya en Simon Pagenaud reed de Braziliaan in een Oreca 07 in de Prototype klasse.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS