Formule 1

Lewis Hamilton wint op dominante wijze, Max Verstappen naar P4 + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 23 juni 2019 15:29

De Grand Prix van Frankrijk is gewonnen door Lewis Hamilton. De vijfvoudig wereldkampioen reed de gehele wedstrijd aan de leiding voor Valtteri Bottas. Charles Leclerc sloot de race af op P3, terwijl Max Verstappen niets meer kon doen dan de finishlijn als vierde te passeren in een kleurloze race.

Formule 1 2019 Max Verstappen

Op Circuit Paul Ricard verliep de start zonder problemen. Lewis Hamilton behield de leiding met Valtteri Bottas in zijn kielzog. Charles Leclerc op P3 bleef Max Verstappen in zijn spiegels houden. De Nederlander noteerde na drie ronden de snelste ronde tijd. Sebastian Vettel had zes ronden nodig om Lando Norris voorbij te gaan en zich zo achter Carlos Sainz op P6 te nestelen. Een ronde later passeerde de Duitser de Spanjaard en sloot aan achter Verstappen. Daniel Ricciardo profiteerde van een foutje gemaakt door Antonio Giovinazzi en schoof door naar P9, de Italiaan ging daarop naar binnen voor nieuwe banden en zakte terug naar P20.

Max Verstappen kon de top drie goed volgen na tien ronden, terwijl zijn achtervolger Sebastian Vettel 8 seconden achter de Red Bull coureur reed. Sergio Perez kreeg een 5 seconden penalty van de stewards doordat hij foutief terugkwam op de baan na een uitstapje tijdens de start. Vettel was redelijk aan het doortrappen, de achterstand van de Ferrari coureur slonk aanzienlijk richting Verstappen. In drie ronden tijd verloor de Nederlander 2,5 seconden op de Duitser. Daniel Ricciardo maakte een pitstop na 17 ronden. De Australiër wisselde zijn banden relatief vroeg in de race. De stop van Ricciardo zorgde voor een start van de pitstop carrousel.

Pierre Gasly wisselde in ronde 18 van rubber in 2.1 seconden. De Fransman zakte terug naar P15 voor Ricciardo, maar moest positie wisselen na een inhaalmanoeuvre. Sergio Perez verloor veel tijd met zijn pitstop, deels door de tijdstraf maar ook het wisselen van een vleugel wat de Mexicaan 9.4 seconden kostte. Twee ronden na zijn teamgenoot Lando Norris wisselde Carlos Sainz van banden en viel terug van P6 naar P10 achter Alexander Albon.

Max Verstappen kwam na 21 ronden binnen en wisselde naar de harde band in 2.4 seconden en moest een positie toegeven aan Sebastian Vettel. Ook beweging bij de pitbox van Ferrari, daar werd Charles Leclerc voorzien van nieuwe banden. Ook de Monegask koos voor de witte band in ronde 22 en kwam voor Verstappen terug op de baan met een voorsprong van 5.7 seconden.

Lewis Hamilton ging nog steeds aan de leiding voor Valtteri Bottas. Laatstgenoemde kwam naar binnen voor een pitstop en daardoor gaf de Fin zijn P2 over aan rivaal Sebastian Vettel. De leider in de wedstrijd wisselde een ronde later naar de witte band in 2.2 seconden. De Brit behield de leiding met 1,966 seconden voor Vettel. De Duitser gaf aan via de boordradio dat zijn banden niet meer goed waren na 25 ronden en kwam dus binnen. Verstappen kwam door de stop op P4, dit gebeurde precies halverwege de race.

In het middenveld moesten nog pitstops gemaakt worden, terwijl Alexander Albon en Antonio Giovinazzi stevig in gevecht waren om positie 16. Mercedes was hard aan het racen, waardoor de beide coureurs om en om de snelste raceronde reden. Lewis Hamilton deed het in 1:34.003. Nico Hülkenberg op P6 kreeg te horen een zo groot mogelijk gat te creëren op Lance Stroll voor een pitstop om zo min mogelijk te verliezen. De Duitser en de Canadees moesten beide nog naar binnen. Stroll (P7) op zijn beurt zou dat ook proberen om Carlos Sainz voor te blijven.The Hulk maakte zijn stop in ronde 35 en viel terug naar P11 achter Kimi Raikkonen. Stroll, die nog geen pitstop gemaakt had, verruilde zijn harde band naar de medium compound. De Canadees kwam na de wissel achter zijn teamgenoot Sergio Perez terecht op P13. Pierre Gasly werd door Lewis Hamilton ingehaald in ronde 42 en daardoor werd de Fransman op een ronde gezet.

In de slotfase van de race waren de beide Toro Rosso coureurs in gevecht met elkaar om P14, waar Daniil Kvyat aan het kortste eind trok. Romain Grosjean viel voortijdig uit. De Fransman moest zijn Haas bolide parkeren in de garage en was met nog zes ronden te gaan de eerste uitvaller. Kimi Raikkonen op P9 kreeg Nico Hülkenberg in zijn spiegels, de Duitser was inmiddels de Fin genaderd tot DRS afstand. Voor The Iceman reed Daniel Ricciardo. Doordat er een bollard op de baan lag, werd er een virtual safety car ingezet, maar deze had weinig tot geen effect op het veld. De situatie duurde nog geen 10 seconden.

Sebastian Vettel wisselde in ronde 52 naar de rode band om een aanval te plegen op de snelste raceronde en zo een extra punt te winnen voor het kampioenschap. Charles Leclerc kon nog tot een aanval komen op de P2 van Valtteri Bottas de beide coureurs aten nog maar 0.522 seconden achter elkaar. Vettel lukte het om de snelste ronde te rijden in 1:32.740 wat nu een nieuwe recordtijd is in Le Castellet. Lewis Hamilton won dominant voor Valtteri Bottas, Charles Leclerc bleef Max Verstappen voor en Lando Norris werd uitgeroepen als Driver of the Day.