Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Porsche heeft na Spa de constructeurstitel van het 2018/2019 WEC Super Season in de pocket

Uitgegeven door Johan Vis • 8 mei 2019 12:44

Porsche heeft tijdens de zevende en voorlaatste ronde van het FIA Sports Car World Endurance Championship (WEC) op het circuit van Spa-Francorchamps de constructeurstitel van het 2018/2019 WEC Super Season al binnengehaald. Met plaats drie en acht voor de twee 374 kW/510 pk sterke Porsches 911 RSR in Spa, behaalde het fabrieksteam uit Weissach een vroege titel.

Porsche heeft na Spa de WEC-constructeurstitel al binnen

De twee leiders van het rijderskampioenschap, Kévin Estre (Frankrijk) en Michael Christensen (Denemarken), hielden het hoofd koel tijdens de chaotische weersomstandigheden in België zodat zij na bijna zes uur racen de derde podiumplaats konden claimen. Hun stalgenoten Richard Lietz (Oostenrijk) en Gianmaria Bruni (Italië) reden aan het einde van de race op de derde plaats, maar kregen een drive-through penalty. Lietz werd in zijn 911 RSR van achteren aangereden door een concurrent die de Oostenrijker tegen de auto voor hem duwde. Hiervoor kreeg Lietz een drive-through-penalty. Omdat de race vanwege het barre weer vlak voor het eind werd gestopt, zette de wedstrijdleider de drive-through-penalty om in een tijdstraf. Als gevolg hiervan viel de Porsche 911 RSR met startnummer 91 terug naar de achtste plaats en won het team Estre/Christensen één plek om zo op de derde plaats te eindigen.

Turbulente zes uur
De racefans – waaronder vele Nederlanders - waren getuige van een turbulente zes uur durende race op het 7,004 kilometer lange circuit van Spa dat dankzij de hoogteverschillen en maar liefst 21 bochten ook wel de ‘Achtbaan van de Ardennen’ wordt genoemd. De weersomstandigheden, waarbij de coureurs afwisselend te maken kregen met zon, regen, hagel en zware sneeuw, zorgden voor grote uitdagingen voor de deelnemende teams. Met in totaal vijftien pitstops koos het Porsche GT-team de juiste strategie in de strijd om de constructeurstitel. Na meerdere momenten met de safety car en de gele vlag – waarbij de coureurs snelheid moeten minderen en elkaar niet mogen inhalen - verloren de twee coureursteams Estre/Christensen en Lietz/Bruni hun kalmte niet en behaalden zij kostbare punten voor het Porsche-fabrieksteam.

Seizoensfinale op Le Mans gereden
In de GTE-Am-klasse scoorde de Porsche 911 RSR met startnummer 77 van Dempsey Proton Racing zijn derde opeenvolgende overwinning. Porsche Young Professional Matt Campbell (Australië), Christian Ried (Duitsland) en Riccardo Pera (Italië) zaten achter het stuur van de winnende auto. Het op één na beste Porsche-klantenteam was Project 1 dat een vijfde plek behaalde. De Porsche-fabrieksrijder Jörg Bergmeister (Duitsland) deelde het stuur van de Porsche met startnummer 56 met de Amerikaan Patrick Lindsey en de Noor Egidio Perfetti. Het Gulf Racing team met Porsche Young Professional Thomas Preining (Oostenrijk) en de twee Britse racers Michael Wainwright en Benjamin Barker reden naar een zevende plek. De tweede Porsche 911 RSR, rijdend voor het team Dempsey Proton Racing, sloot de race af op een negende plek.

De seizoensfinale wordt op 15 en 16 juni in Frankrijk gereden op het 13,626 km lange 'Circuit de la Sarthe' in Le Mans. Porsche start de iconische 24 uur van Le Mans als titelverdediger. Vorig jaar won de roze 911 RSR van Estre, Christensen en de Belg Laurens Vanthoor de felbevochten GTE-klasse tijdens de 24 Uur van Le Mans. Zij finishten toen voor de Porsche 911 RSR met startnummer 91 met de coureurs Richard Lietz, Ginamaria Bruni en Frédéric Makwiecki.