Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Manthey Racing scoort 1-2 in VLN3, Yelmer Buurman P7, Dusseldorp en Van Berlo ook gefinisht na zware regenval

Uitgegeven door Miguel Bosch • 3 mei 2019 04:06

Met een dominante voorstelling in de 61. ADAC ACAS H&R-Cup op de Nürburgring-Nordschleife heeft Manthey Racing zich van een 1-2-overwinning verzekerd. In de door regen geplaagde derde VLN-wedstrijd van het jaar, reden Nick Tandy en Richard Lietz hun Porsche 991.2 GT3R naar de overwinning.

Voor het eerst in 2019 werd een VLN-race over de volledige vier uur verreden. De voorgaande twee races werden door mist ingekort (VLN1) en zelfs door sneeuw helemaal afgelast. Ook in de derde race speelde het weer een hoofdrol: een regenfront trok vlak voor de start over de Eifel en werd alsmaar heftiger.

Gestart vanaf de vierde plaats pakte Nick Tandy in de derde ronde de leiding, na een kortstondig gevecht met teamgenoot en pole-sitter Kévin Estre. Het luidde een periode in waarin een hagelbui het circuit blank zette en vele auto’s de muur vonden, waaronder de GetSpeed Performance Mercedes-AMG GT3 van Renger van der Zande en het volledige drie auto’s tellende GT3-team van Walkenhorst Motorsport. Tandy hield zijn bolide echter kundig op de baan en had aan het einde van het eerste uur een voorsprong van bijna een minuut opgebouwd.

In de daaropvolgende uren lukte het alleen Dennis Olsen in de nummer 12 Manthey Racing-Porsche 991 GT3R om Lietz in te halen en de wedstrijd te leiden, maar een andere pitstopstrategie hield in dat hij in de laatste ronde – na bijna 4 uur solo te hebben geracet – nog de pits in moest om co-piloot Otto Klohs zijn enkele, verplichte ronde te laten rijden. Klohs greep de gelegenheid aan om met slicks de opdrogende baan op te gaan, waardoor hij als derde over de finish kon komen, vlak vóór Dirk Müller in de Black Falcon Mercedes-AMG GT3.

Lietz wist in de laatste stint dat Olsen geen bedreiging vormde en reed geduldig achter zijn merkgenoot aan om bij het ingaan van de laatste ronde de leiding te nemen en zegevierend over de eindstreep te komen.

De Manthey-zusterauto van Kévin Estre en Michael Christensen kwam als tweede binnen. De pole-sitter had vroeg in de race een stop-and-go-penalty gekregen voor een valse start. Het zou niet de enige straf van de dag blijken: na de podiumceremonie werd bekend dat de Porsche bij een van de pitstops te veel brandstof had bijgetankt – drie liter meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid van 107 liter – en kon hij vijftien seconden bij de eindtijd optellen. Dit promoveerde Klohs en Olsen naar de tweede plaats, en gaf de trofee voor plaats drie aan de Black Falcon van Dirk Müller, Mario Engel, Adam Christodoulou en Manuel Metzger. De nummer 911 Porsche moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Yelmer Buurman, uitkomend in een van de drie Black Falcon Mercedes-AMG GT3’s, eindigde als zevende en was daarmee de hoogst geklasseerde Nederlander. Stef Dusseldorp werd na een moeizame race in de Falken Motorsports BMW M6 GT3 29ste en Kay van Berlo werd 103de algemeen met de Porsche Cayman van ProSport Performance.

Het VLN-kampioenschap gaat op 13 juli verder met de vierde race van het seizoen. In de tussentijd vinden de kwalificatierace voor de 24 Uur van de Nürburgring (19 mei) en de 24 Uur van de Nürburgring (22-23 juni) plaats.