DTM

Veel actie in Spielberg op zaterdag: Rast racewinnaar, Di Resta weer kampioenschapsleider, Juncadella verliest zege na straf

Uitgegeven door Peter Vader • 23 september 2018 16:09

Derde zege op rij op zaterdagmiddag voor René Rast: na zijn historische overwinning op de Nürburgring - twee weken geleden pakte hij met twee pole positions en twee overwinningen de maximale punten - veroverde de Audi coureur tijdens de zaterdag race op Spielberg nog eens 25 punten voor zijn kandidatuur voor de titel. "Dit was geen gemakkelijke wedstrijd, maar natuurlijk heb ik het over de winning streak", zei de DTM-kampioen van 2017. Met Mike Rockenfeller en Nico Müller stonden nog twee andere Audi-coureurs naast de winnaar op het podium. Rockenfeller werd tweede en Müller derde. De leiding veranderde opnieuw in het klassement van de DTM-coureurs. Na de vorige wedstrijd was Gary Paffett de klassementsleider, zijn teamgenoot en rivaal voor de titel Paul Di Resta werd nu vierde en tevens de nieuwe lijstaanvoerder.

DTM Spielberg Audi podium zaterdag

De vreugde van race-winnaar Rast was niet zo uitbundig als op de Nürburgring. Hij profiteerde in zijn zevende DTM overwinning van een penalty tegen Daniel Juncadella en van het feit dat hij door zijn team- en merkgenoten zonder enige vorm van tegenstand voorbij gelaten werd. "René is onze enige kans in het titelgevecht, hij is het laatste ijzer in het vuur", zei Rockenfeller. "Als we als teamgenoten kunnen helpen, dan zullen we dat doen." Het seizoen is in de laatste ronde, het is de enige manier. "Net als vorig jaar in Stiermarken stonden er weer drie Audi-rijders op het podium. "Dat is een geweldig resultaat dat niemand aan het begin van het jaar had verwacht", zei Müller.

Een ongelukkige race beleefde Mercedes-AMG-coureur Juncadella. Met zijn tweede DTM overwinning in het achterhoofd, beging de Spanjaard een overtreding bij de herstart in de laatste ronde en kreeg hij een drive-through penalty. Aangezien Juncadella zijn straf niet in zo'n korte tijd kon invullen, werd dit door de wedstrijdleiding omgezet in een straftijd van 30 seconden, wat voor Juncadella uiteindelijk plaats 14 betekende.

DTM Sielberg start race zaterdag

Rallye wereldkampioen Ogier bij het DTM-debuut twaalfde, BMW bij zijn verjaardag ongelukkig

In een turbulente race met twee safetycar-fasen scoorde gastrijder Sébastien Ogier een respectabel resultaat. De vijfvoudig rally wereldkampioen eindigde als twaalfde tijdens zijn racedebuut in de DTM. Vijf plaatsen daarvoor kwam Marco Wittmann als zevende over de eindstreep. Op een opdrogende baan was hij na de tweede herstart met een derde plaats keurig op podiumkoers, maar verloor daarna meerdere plaatsen. Uiteindelijk was de tweevoudig DTM-kampioen in de 300ste DTM-race voor BMW de beste coureur voor het merk uit München.

In de stand van de DTM-coureurs, drie races voor het einde van het seizoen, stond Paul Di Resta op zaterdagavond opnieuw aan de leiding. De Mercedes AMG-coureur scoorde 216 punten en stond tien punten voor op zijn merkgenoot Gary Paffett (206). René Rast heeft de kloof met zijn succes opnieuw verkleind en was derde met 174 punten.