Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Light

Indy Lights: Uitstekend weekeinde voor Carlin Racing, maar niet voor Max Chilton

Uitgegeven door Dirk Kempen • 30 maart 2015 19:47

De Indy Lights begon afgelopen weekeinde aan een nieuw hoofdstuk. Nieuwe auto, nieuwe motor, nieuwe teams en nieuwe coureurs. De oude Dallara had na dertien jaar plaats gemaakt voor de Dallara IL-15 aangedreven door een moderne Mazda-AER motor. Het Britse Carlin Racing stapt dit jaar in de Indy Lights als voorbereiding op een opstap naar de IndyCar in 2016. Daardoor maakte voormalig Formule 1 coureur Max Chilton zijn debuut in de klasse.

Het Britse team begon erg goed in de kwalificatie in de straten van St. Petersburg. Tot ieders verrassing was het niet voormalig F1 coureur Chilton bovenaan de ranglijst maar Ed Jones. Jones behaalde in 2014 twee podium finishes in het Europees Formule 3 kampioenschap. Jones was slechts 0.0859 seconde sneller dan Chilton. Schmidt Peterson coureur Jack Harvey volgde op de derde plaats op een halve seconde achterstand. Jones, die zowel de Emirati als de Britse nationaliteit heeft, verpulverde het oude baanrecord met één seconde.

De eerste race van de nieuwe Indy Lights werd verreden op zaterdagmiddag. Dertien coureurs stonden aan de start waaronder Chilton en Formule E coureur Matthew Brabham. Ed Jones zette zijn goede vorm door in de eerste race. Voor Chilton was de race snel voorbij. In de vierde bocht van het circuit had de Brit een touché met Felix Serrales. Het incident bracht de safety car op de baan en beide auto's konden niet verder. Schade aan de voorvleugel gooide roet in het eten van Matthew Brabham. Brabham zette wel de snelste ronde neer waarmee hij punten sprokkelde voor het kampioenschap. Jones won de race met meer dan drie seconden voorsprong. Jack Harvey en Spencer Pigot werden tweede en derde.

Ed Jones startte de tweede race wederom vanaf pole position en ditmaal domineerde de twintig-jarige de race. Jack Harvey zette Jones onder druk gedurende de eerste twintig ronden van de race. In de 21ste ronde zette Jones een erg snelle ronde neer waarna hij alsmaar uitliep op Harvey. De plaats voor de laatste plek op het podium was spannender. Spencer Pigot had een erg goede start waardoor hij vanaf de vijfde plaats naar plaats drie ging. Max Chilton viel terug van plaats twee naar plaats vier. Chilton kwam gedurende de race erg dichtbij Pigot. De Brit deed zelfs een inhaalpoging maar de Amerikaan pakte direct de derde plaats terug. Ed Jones won de race met maar liefst negen seconden voorsprong op Jack Harvey. Spencer Pigot werd derde vlak voor Max Chilton.

Na het eerste weekeinde van de Indy Lights gaat Ed Jones dominant aan de leidng van het kampioenschap. Jack Harvey en Spencer Pigot volgen op de plaatsen twee en drie. Max Chilton staat vooralsnog zesde. De Indy Lights komen weer in actie op 19 april in de straten van Long Beach, Californië. Of Max Chilton dan weer aan de start staat is nog onzeker.