Autosport Internationaal Toerwagens • Renault Mégane Trophy

Nederlands hoop verliest dure punten: "Cruciale fout, maar alles is nog open"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 oktober 2012 09:01

LE CASTELLET – Bas Schothorst kwam als leider in de Eurocup Megane
Trophy naar Paul Ricard, maar heeft deze na het raceweekend op het HTTT-circuit moeten overdoen aan Albert Costa. Een strategische fout door het TDS Racing Team kostte Schothorst de zege in de eerste race en moest hierdoor genoegen nemen met de vierde plaats. In de tweede race kwam de Nederlands hoop in de Megane Trophy keurig als tweede over de meet. In de stand om het kampioenschap bezet Bas Schothorst momenteel de tweede plaats. Hij heeft nu 16 punten achterstand op Costa. In het laatste raceweekend op het F1-circuito de Catalunya nabij Barcelona zal het kampioenschap worden beslist.

Bas Schothorst Megane Trophy

Na een afwezigheid van drie raceweekenden finishte Wim Beelen op zaterdag als twaalfde en moest hij de laatste race voortijdig opgeven. Kelvin Snoeks eindigde tweemaal als zevende, terwijl Jeroen Schothorst als derde en eerste finishte in de Gentlemen Cup.

In de vrije trainingen van vrijdag had het team van TDS Racing de set-up goed voor elkaar, waardoor Bas Schothorst op het 5.842 meter lange circuit in Zuid-Frankrijk direct op snelheid kwam. Deze wist de inwoner van Amsterdam goed door te trekken tijdens de kwalificaties van zaterdagmorgen. Met een tijd van 2:31.027 op een natte baan pakte Schothorst de poleposition voor de eerste race. In de afsluitende sessie zette hij de tweede snelste tijd op de chrono’s voor de manche van zondag.

RACE 1 + 2
Doordat de regen met bakken uit de hemel kwam vallen werd de race op zaterdag met enkele minuten uitgesteld. Toen de lucht echter snel opklaarde werd de race veiligheidshalve achter de safetycar gestart. Terwijl de safetycar aan zijn tweede ronde begon doken de Oregon
Team coureurs Albert Costa, Fabien Thuner en Niccolo Nalio razendsnel naar binnen voor hun verplichte pitstop, terwijl Bas Schothorst op de baan bleef rondrijden. Pas een ronde later werd Schothorst door het team naar binnen gehaald waardoor hij met grote achterstand aan de race begon. Door deze tactische fout kwam hij als twaalfde weer op de baan, maar vocht vanaf de derde ronde een verloren race. In de resterende ronden zette de McGregor coureur nog wel de snelste ronde op de chrono’s en kwam na 16 ronden uiteindelijk als vierde over de
meet.

Toen de lichten voor de tweede race werden gedoofd kwam Bas Schothorst op een opdrogende baan goed uit de startblokken. Schothorst wist polesitter Costa goed te volgen en passeerde
hem in de openingsronde door hem op fraaie wijze buitenom te verschalken. De rijder met startnummer 6 behield de leiding goed vast en kwam halverwege de race naar binnen voor zijn verplichte pitstop. Een paar ronden later ging Costa naar binnen om te pitten en nam
de leiding van Schothorst weer over. Costa zag na 19 ronden de zwart-wit geblokte finishvlag als eerste vallen gevolgd door Bas Schothorst en Niccolo Nalio.

Bas Schothorst podium

BAS SCHOTHORST: “Het weekend kende ups en downs. De snelheid was erg goed. Ik pakte de poleposition en was verreweg de snelste tijdens de eerste race. Helaas maakten we een cruciale fout tijdens de safetycar situatie door niet gelijk naar binnen te gaan voor de verplichte pitstop. Ik eindigde de race hierdoor achter drie Oregon Team coureurs en verloor tevens ook de leiding in het kampioenschap. In de tweede race heb ik het maximale eruit gehaald. We verloren tijdens de pitstop 2 seconden waardoor we de leiding in de race verloren. Met nog 1 raceweekend te gaan sta ik 16 punten achter op Costa. Alles is nog open want er zijn totaal 50 punten te verdelen. Ik zal er alles aan doen om de titel binnen te halen!”

De laatste Eurocup Megane Trophy races vinden plaats op Circuit de Catalunya in Barcelona (19 – 21 oktober aanstaande).