Hoe worden er ruim 1700 Formule 1-banden per weekend gemaakt?
Uitgegeven door Frank Korsel • 7 maart 2023 08:00
Sinds 2011 is Pirelli de verantwoordelijke leverancier van banden voor de Formule 1. Om aan de vraag te voldoen, moet Pirelli maar liefst zes droogweer compounds en twee regen compounds produceren voor het jaar 2023. Maar hoe worden deze banden eigenlijk gemaakt?

Het hoofdkantoor van Pirelli bevindt zich in de Italiaanse stad Milaan, waar maar liefst 150 mensen werken aan de ontwikkeling van de banden die gebruikt worden tijdens de Formule 1-raceweekenden. In deze fabriek wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van de banden. In Roemenië bevindt zich een andere Pirelli-fabriek waar de bandmodellen op de computer worden omgezet naar echte banden om op te rijden.
Een Formule 1-band bestaat uit normaal en synthetisch rubber en andere stoffen. Nadat de schouder, wang en het loopvlak van de band zijn gemaakt, kan de band in elkaar worden gezet en is er een echte band beschikbaar.
Pirelli test de banden tot het uiterste met behulp van speciale machines om alle mogelijke omstandigheden na te bootsen. Alleen de banden die deze loodzware test overleven, mogen doorgaan naar de volgende fase van de bandentest. Omdat er elke weekend ruim 1700 banden nodig zijn, is het belangrijk om te weten wat de banden allemaal hebben moeten doorstaan. Daarom krijgen de banden een barcode die alle denkbare informatie bevat en die tijdens het vulkanisatieproces stevig in de structuur wordt bevestigd en niet meer kan worden gewijzigd. De barcode bevat alle details van de band, waardoor deze het hele raceweekend te volgen is met speciale software van Pirelli waarmee ze alle informatie over de band kunnen inzien en bijwerken.

De materialen van de Formule 1-banden zijn volgens voormalig autocoureur Scott Mansell, die tegenwoordig een succesvol YouTube-kanaal beheert, verrassend en bestaan uit zeer dun materiaal. Een Pirelli-band bevat ruim 100 verschillende soorten materialen die verdeeld zijn in achttien verschillende structuren.
De band wordt gevulkaniseerd, wat betekent dat hij in een grote oven wordt geplaatst waar hij als het ware wordt gekookt. Daarna controleren ingenieurs van Pirelli de band met het blote oog en moet hij worden gewogen om te kijken of het gewicht klopt. Vervolgens kan er willekeurig een band worden uitgekozen om nogmaals tot het uiterste getest te worden.
Als dit allemaal gebeurd is, kan de band ingepakt worden en mag hij onder de auto.