Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Rinus van Kalmthout eindigt seizoen bij Indy Lights op Laguna Seca als vice-kampioen: "Uiteraard heel blij"

Uitgegeven door HJ van Keulen • 23 september 2019 13:00

Monterey (Californië, USA) – TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout (Rinus VeeKay) heeft op Laguna Seca het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires op de best mogelijke manier afgesloten. In de kwalificatie pakte de onlangs 19 jaar geworden Hoofddorper twee keer de poleposition, reed vervolgens in beide races onbedreigd naar de overwinning en zette daarbij ook nog twee keer de snelste raceronde op zijn naam. Daarmee bracht het voor Juncos Racing uitkomende Nederlandse talent zijn totaal op zes overwinningen en veertien podiumposities uit achttien races. In het kampioenschap eindigde Van Kalmthout op 21 punten van de winnaar op plaats twee.

Rinus van Kalmthout

De 2019-editie van het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires werd afgesloten met ronde tien op het bij Monterey in Californië gelegen WeatherTech Raceway Laguna Seca. Omdat Oliver Askew als leider in de tussenstand van het kampioenschap alleen nog maar in beide races van start hoefde te gaan om de titel in bezit te krijgen, stond voor Rinus van Kalmthout een goede seizoensafsluiting centraal. Dat de spectaculaire baan met zijn befaamde Corkscrew-bocht VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, goed ligt, werd al snel duidelijk. Na slechts één vrije training om de baan te leren kennen, zette het nog geen twee weken geleden 19 jaar geworden TeamNL-talent in beide kwalificaties de snelste tijd op de klokken. In de eerste kwalificatie zette de Hoofddorper de concurrentie op een achterstand van maar liefst 0,6 seconden, om in de spannende tweede kwalificatie in de slotronde naar de snelste tijd te rijden.

Vanaf poleposition nam Van Kalmthout bij de start van race één gedecideerd de leiding om deze ook geen moment meer af te staan. De voor Juncos Racing uitkomende Nederlander reed steeds verder van de concurrentie weg om uiteindelijk na 30 ronden onbedreigd met een voorsprong van bijna tien seconden op de nummer twee de finish te passeren. De TeamNL-rijder zette bijna vanzelfsprekend ook de snelste raceronde op zijn naam en was daarin een halve seconde sneller dan de nummer twee. “Om op nieuwe banden gedurende de hele race snel te zijn, was bandenmanagement erg belangrijk. Er was nauwelijks grip en daardoor gleed ik alle kanten op”, aldus een blije Van Kalmthout, die zich met zijn vijfde overwinning van het seizoen definitief verzekerde van de titel vicekampioen.

De tweede race van het weekend en tevens de afsluitende wedstrijd van het seizoen was bijna een kopie van race één. Opnieuw was Van Kalmthout vanaf poleposition goed weg en nam de leiding. Alleen maar door maximaal gebruik te maken van zijn push-to-pass mogelijkheden kon Askew in de beginfase de Juncos Racing-rijder nog enigszins bijhouden. Naarmate de race vorderde reed Van Kalmthout echter steeds verder bij de nummer twee weg en passeerde na 30 ronden met een voorsprong van iets meer dan vijf seconden de finish. Net als in race één zette Van Kalmthout ook nu weer de snelste raceronde op zijn naam. “Ik ben uiteraard heel blij. Dit was het maximale dat ik dit weekend kon doen. Ik wist dat de titel naar Oliver zou gaan, dus ik concentreerde me erop om zo goed mogelijk te presteren. Dit is een moeilijke baan, maar hij past wel bij mijn rijstijl. Ik ben blij dat ik onder het toeziend oog van de IndyCar-teambazen heb kunnen laten zien wat ik kan. Ik denk dat ik mijn visitekaartje dit weekend wel weer heb afgegeven”, blikte een tevreden Van Kalmthout terug.

In het 18 races tellende Indy Lights-seizoen scoorde Van Kalmthout zes overwinningen en stond hij in totaal 14 keer op het podium. In de laatste zeven races van het seizoen eindigde het TeamNL-talent zelfs iedere keer op het podium. In de eindstand van het kampioenschap legde Van Kalmthout op slechts 21 punten van kampioen Askew beslag op plaats twee. In de drie jaar dat Van Kalmthout actief was in de Road to Indy-klassen boekte hij in totaal 16 overwinningen (zelfs één meer dan Askew) en 36 podiumposities uit 48 races, een scoringspercentage van maar liefst 75%.

Rinus van Kalmthout wordt dit seizoen gesteund door Jumbo, La Place, Mazda Motorsports USA, Oger, Gullwing Racing Insurance, The Challenge Sports & Health Club Curaçao en het TeamNL/KNAF Talent First programma.