Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Porsche 911 RSR pakt overwinning bij debuut; ongelukkig weekend voor Jeroen Bleekemolen + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 2 september 2019 16:42

De nieuwe Porsche 911 RSR heeft bij het debuut de openingsrace van het FIA World Endurance Championship seizoen 2019/20 gewonnen. Gianmaria Bruni en Richard Lietz brachten de auto als eerste over de finish in de GTE-Pro divisie, gevolgd door teamgenoten Kevin Estre en Michael Christensen.

De twee Duitse auto’s pakten de leiding in de wedstrijd aan het einde van het tweede uur. Een strategische beslissing om te wisselen naar de regenbanden lag hieraan ten grondslag. AF Corse hield haar Ferrari 488 GTE Evo’s echter op slicks, terwijl Aston Martin ook een extra pitstop maakte. Hierdoor verloren beide fabrikanten de wedstrijd van Porsche.

De 911 RSR’s bleven aan de leiding tot Allessandro Pier Guidi bij de Porsches kon aanhaken en hij het gevecht aanging om de leiding. Deze pakte de Ferrari-coureur weliswaar, maar de Italiaan kreeg een drive-through voor het inhalen onder de safetycar, waardoor het team terugviel naar plek vier. Dit zorgde ervoor dat de beide Porsche’s weer aan de leiding kwamen. Bruni lag op dat moment aan de leiding, gevolgd door teamgenoot Christensen die op zijn bumper hing. Dit was ook de volgorde waarin de auto’s uiteindelijk finishte. Achter de twee Duitse auto’s kwam Maxime Martin als derde over de streep met de Aston Martin Vantage GTE. Pier Guidi eindigde uiteindelijk met James Calado als vierde.

De enige opgave in de GTE-Pro was de Ferrari van Davide Rigon en de debuterende Miguel Molina. De uitval kwam na een aanrijding met de Ginetta van Oliver Jarvis bij Becketts.

GTE-Am
In de GTE-Am kende AF Corse meer succes. Nicklas Nielsen, Francois Perrodo en Emmanuel Collard eindigde de wedstrijd als winnaars, waarbij diverse auto’s aan de leiding lagen. De Ferrari was uiteindelijk 22 seconden sneller dan de Aston Martin met Paul Dalla Lana, Darren Turner en Ross Gunn. De derde plek was voor MR Racing. De Porsche van Dempsey-Proton Racing lag met 22 minuten te gaan nog aan de leiding, maar moest naar de pits. Campbell, die op dat moment achter het stuur zat, kon zich slechts terugvechten tot plek vijf.

Jeroen Bleekemolen kende met teamgenoten Ben Keating en Felipe Fraga een weinig succesvol debuut met de nieuwe Porsche van Team Project 1. Tijdens de kwalificatie kwam het team al niet in actie vanwege technische problemen en op zondag moesten ze daarom vanuit de pitstraat starten. Bovendien moesten ze wachten tot het hele veld eerst een ronde had afgelegd. Daardoor begonnen ze de race al met een achterstand van bijna anderhalve ronde. De race verliep vervolgens voorspoedig, omdat ze de gehele wedstrijd dezelfde racepace als de winnaar realiseerden. Niet slecht! Helaas kwamen ze daarmee niet verder dan de voorlaatste positie.