Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Geslaagd ADAC GT Masters-weekend voor het eerst op de nieuwe lay-out op CM.com Circuit Zandvoort

Uitgegeven door Peter Vader • 14 juli 2021 08:30 • Print artikel

Afgelopen weekend was het CM.com Circuit Zandvoort eindelijk weer eens het centrum van een ouderwets gezellig en competitief raceweekend. De Duitse ADAC GT Masters, de tegenhanger van de populaire DTM, streek neer op het Zandvoortse duinencircuit en dat was voor vele autosportfans de reden om naar het circuit in de duinen, af te reizen. Zon, zand en supersportwagens was het thema in een maand juli waarin je de vakantiesfeer als bonus kreeg. Het was de eerste keer dat zo’n compleet raceweekend werd afgewerkt op het geheel vernieuwde circuit met zijn spectaculaire, nieuwe lay-out. Hulde aan de bedenkers, want Zandvoort is er flink op vooruit gegaan. Overal ruim opgezet en er helemaal klaar voor om in september het Formule 1-circus te verwelkomen.

ADAC GT Masters winnaars Weerts Van Thoor Audi R8
Racewinnaar op zondag: de Audi R8 van Weerts/ Van Thoor

Spectaculaire bochten
Vooral de twee nieuwe, hellende bochten – de Hugenholtz-bocht achter de paddock en de Luyendijk-bocht, die naar de start/finish leidt – zijn spectaculair. Beide bieden meer inhaalmogelijkheden en dus meer race-actie. Hoewel de nieuwe Arie Luyendijk-kombocht de meest spectaculaire wijziging aan de baan is, is de vernieuwde Gerlachbocht waarna de auto’s de Hunserug opschieten, in de ogen van uw verslaggever de meest spectaculaire wijziging. De auto’s rijden op hoge snelheid nog lang rechtdoor, duiken omhoog en accelereren vervolgens weer omhoog de Hunserug op. De fascinatie voor pure snelheid, spectaculair bochtenwerk en goede stuurmankunst komt hier toch wel het meest tot uiting. De bochtencombinatie vraagt veel wagenbeheersing van de coureurs, die bij de aanvang van een race allemaal nog dicht op elkaar zitten in een gesloten startveld. Mooier kan niet!

ADAC GT Masters Porsches Gerlachbocht

Corona restricties
De coronaversoepelingen die op 26 juni ingingen, werden op de tweede dag van het raceweekend - zaterdag - weer deels teruggedraaid wegens het oplopend aantal positieve tests. Volgens demissionair premier Mark Rutte is het „duidelijk” dat de snelle verspreiding van het coronavirus moet worden afgeremd. „Als we nu niks doen, loopt het aantal besmettingen alleen maar op”, zei hij vrijdag op de persconferentie. Maar gelukkig kon ADAC Masters-weekend gewoon volgens plan doorgaan, zonder verdere beperkingen. Vanwege de Covid-19 restricties mochten er per dag maximaal 3.000 toeschouwers het schouwspel gadeslaan. Zij konden genieten van een raceweekend waarbij naast de ADAC GT Masters ook de GT4-coureurs van de ADAC GT4 Duitsland in de baan verschenen evenals de getalenteerde jongeren van de ADAC Formula 4-serie. En natuurlijk werden de Porsche-fans rijkelijk bediend met twee raceseries, met ongeveer 50 mono merkencup 911's. Naast de Porsche Carrera Cup Deutschland reed ook de Porsche Carrera Cup Benelux twee races rijden met de nieuwe 911 GT3 Cup.

ADAC GT Masters startveld door de Slotemaker bocht

F1 niet in gevaar
Volgens de organisatie van de Dutch Formula One Grand Prix zullen de nieuwe Corona maatregelen geen nadelige gevolgen voor de F1-race gaan hebben. Voor het eerst in 36 jaar zal de F1 weer naar Zandvoort afreizen en de organisatie hoopt nog altijd op 105.000 fans per dag.
"Afgelopen zaterdag zijn er nieuwe maatregelen ingegaan die gelden tot en met 13 augustus", aldus de organisatie in een reactie aan het AD. "De maatregelen treffen vooral de festivals en in mindere mate de sportevenementen. We gaan ervan uit dat de maatregelen van de overheid het gewenste effect hebben en dat diezelfde maatregelen na de 13de kunnen worden losgelaten voor professioneel georganiseerde evenementen. Kortom, we bereiden ons op dit moment voor op de terugkeer van de Dutch Grand Prix op basis van volledige capaciteit."

'In the pocket'
Op dit moment mogen alleen toeschouwers aanwezig zijn als zij een zitplaats hebben. De opbouw van de tribunes is al begonnen en in totaal worden er 85.000 zitplaatsen gecreëerd. Het is afwachten wat de regels begin september zullen zijn, zodat alle Formule 1 fans Max Verstappen kunnen aanmoedigen. Een bemoedigende uitkomst, nadat vorig jaar de lang verwachte terugkeer van het F1-circus nog niet plaats kon vinden vanwege de Covid-19 pandemie. Het kon de pret bovendien niet drukken tijdens het ADAC GT Masters-weekend, dat evenement hadden de fans afgelopen weekend in ieder geval ‘in the pocket!’. /Foto's: Peter Vader

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS