Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

W-Series: grandioze overwinning van Beitske Visser in Zolder!

Uitgegeven door Peter Vader • 19 mei 2019 11:01

De Nederlandse coureur Beitske Visser, 24, behaalde zaterdag de overwinning na een opwindende tweede W Series-race in Zolder, België. In een wedstrijd die vanaf het begin vol actie zat, nam Beitske vanaf P2 op de grid direct een voorsprong bij de start, die ze gedurende de race vasthield; ze realiseerde ook de snelste raceronde (1min 29.639sec).

Zolder podium W Series zaterdag

Haar indrukwekkende overwinning was echter niet zonder uitdaging, want polesitter Jamie Chadwick (GBR) was nooit ver achter haar, tijdens een race die 30 minuten plus een ronde duurde (zoals alle W Series-races) maar waarin de Britse dame toch nooit de vliegende Nederlandse kon inhalen.

Jamie, die het algemeen klassement van de W-Series aanvoert, verzekerde zich van de tweede plaats, vlak voor Alice Powell (GBR), die twee weken geleden in Hockenheim nog tweede was. Een race die Jamie had gewonnen. In een superspannende Brit-versus-Brit confrontatie ging het duo in de laatste minuten van de race met elkaar de strijd aan, waardoor fans en toeschouwers op de rand van hun stoel zaten, om te zien dat de twee kemphanen uiteindelijk slechts 0.633 seconden van elkaar eindigden.

Spanning was er de hele dag door, het veld verspreidde zich goed over het strakke circuit van Zolder, berucht om zijn smalle uitloopstroken die weinig ruimte voor fouten laten. Enkele seconden nadat de race was begonnen, werd een safetycar ingezet nadat dikke rook uit de versnellingsbak van de auto van de Belgische coureur Sarah Bovy was gekomen. Hiermee was haar debuut in de W-Series beëindigd nog voordat het was begonnen. Het was een teleurstellende uitkomst voor de reservecoureur, die de dag ervoor de kans had gekregen om in haar thuisrace te rijden.

Bijna onmiddellijk nadat de safetycar was teruggekeerd naar de pitlane, was er een soortgelijke teleurstelling voor mede reserve-rijdster Vivien Keszthelyi (HUN). Zij raakte betrokken bij een botsing van drie auto's na een te stoutmoedige beweging van Esmee Hawkey (GBR), die probeerde de Poolse coureur Gosia Rdest in te halen. De shunt dwong alle drie de coureurs tot opgave, nadat er een tweede safetycar-fase van kracht werd. Vivien had enkele uren eerder de kans gekregen om te racen, nadat de Finse coureur Emma Kimilainen zich gedwongen zag zich terug te trekken wegens ziekte. Esmee zal in vervolg op de botsing, een grid penalty krijgen van vijf plaatsen voor de volgende W-serie race op 8 juni in Misano, Italië.

Verderop in het veld voerde Marta Garcia (ESP), die twee weken geleden als derde eindigde op Hockenheim, en Sarah Moore (GBR) een verhitte strijd om P4. Marta kwam net voor Sarah over de finishlijn en scoorde daardoor haar tweede vijfde plaats in evenveel races. Ondertussen, ook voor de tweede race op rij, had de Japanse coureur Miki Koyama een indrukwekkende opmars door het veld. Dit keer van P13 op de grid naar P8 bij het zwaaien van de finishvlag. Ze had zich twee weken geleden in Hockenheim ook al naar voren gevochten van P17 naar P7. Tasmin Pepper uit Zuid-Afrika eindigde als zesde en Fabienne Wohlwend uit Liechtenstein werd zevende.

De volgende W-serie race wordt gereden op het snelle en uitdagende Italiaanse circuit van Misano, waar alle coureurs uit de W-serie hun successen van de eerste twee races zullen herhalen en/of voortbouwen op de geleerde lessen.