Formule 1

BMW presenteerde meerdere Classics (Formule 1 Brabham BMW BT52, BMW M1 Procar en BMW E30 M3 DTM) op Zandvoort + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2017 16:12 • Print artikel

BMW Classic nam naar de Historic Grand Prix naast de Brabham BMW BT52 F1-auto nog een aantal beroemde BMW's mee uit de geschiedenis, zoals de spectaculaire BMW M1 Procar en de BMW E30 M3 DTM. Een impressie:

BMW

BMW M1 Procar
Het spectaculaire BMW M1 Procar kampioenschap werd verreden in 1979 en 1980, vooral in het voorprogramma van Formule 1-races, waaronder Zandvoort. Veel van de identieke BMW M1 Procars werden bestuurd door F1-helden uit die tijd, zoals Niki Lauda, Nelson Piquet en Emerson Fittipaldi. Ook de Nederlanders Toine Hezemans en Jan Lammers waren in de kop van het veld te vinden.

null

null

BMW E30 M3 DTM
De E30 M3 is een van de meest succesvolle racewagens aller tijden. De oer-M3 won vanaf 1987 ook talrijke titels op Zandvoort en het exemplaar in de BMW Motorsport paddock is de auto waarmee het Nederlandse team Carly Motors in 1991 in het DTM reed met de Nederlander Cor Euser als coureur.

null

null

BMW 320 Turbo
De regels van de Groep 5-formule schreven voor dat slechts het silhouet van een raceauto gelijkenis moest vertonen met het productiemodel. Dat resulteerde in extreme machines als de BMW 320, met als ultieme uitvoering de turboversie. De 320 schitterde in de zogeheten Division 2 van het Deutsche Rennsport Meisterschaft (de voorloper van de huidige DTM) en won in 1978 en 1979 de DRM races op Zandvoort.

null

null

March-BMW 762
Het EK Formule 2 was jarenlang de laatste halte voor aanstormende Formule 1-coureurs. BMW domineerde als motorleverancier vele seizoenen uit dat gouden tijdperk van deze klasse. Zandvoort prijkte zowel in jaren zestig als zeventig diverse keren op de EK-kalender. Deze March-BMW stamt uit 1976 en werd dat jaar bestuurd door mannen als Ronnie Peterson en Eddie Cheever.

null

null

ATS-BMW D6
In 1983 besloot BMW behalve Brabham ook het Duitse ATS-team van turbomotoren te voorzien. ATS, eigendom van de oprichter van de gelijknamige velgenfabrikant, zette dat jaar een auto in voor BMW-junior rijder Manfred Winkelhock die ook op Zandvoort aan de start verscheen.

null

null

BMW 3.0 CSL
In het destijds prestigieuze European Touring Car Championship greep BMW in 1973 de macht met de 3.0 CSL. Bijgenaamd de 'Batmobiel' zou de iconische CSL tot aan het einde van de jaren zeventig wereldwijd talrijke races en titels blijven winnen. Toine Hezemans won de EK-race op Zandvoort drie keer, waaronder in 1977 in de groene Gosser-uitvoering. Bovendien was hij onderweg in de witte fabrieks BMW 3.0 CSL in originele BMW Motorsport livery.

null

BMW 328 Roadster
BMW maakte in de jaren dertig van de vorige eeuw internationaal furore in de racerij met de 328. De bijzondere band tussen BMW en Zandvoort gaat terug tot juni 1939 toen op het stratencircuit in het kustdorp de eerste autorace van Nederland werd verreden. Piet Nortier won die dag met een BMW 328 Roadster de race voor auto's in de sportklasse boven 1.5 liter. Tijdens het Historic Grand Prix schitterde Stephane Kox met de 328.

null

BMW

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS