Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Porsche Carrera Cup Benelux zorgt ook in Zolder voor spektakel; Luuk Hartog verrassend leider

Uitgegeven door Peter Vader • 17 mei 2019 09:03 • Print artikel

Minder dan twee weken na het vertrek uit de paddock van Spa-Francorchamps slaan de deelnemers van de Porsche Carrera Cup Benelux komend weekend hun tenten op in Limburg, voor hun enige race op Circuit Zolder. Na de FIA WEC is het opnieuw een heel prestigieuze ontmoeting die het kader vormt voor de snelste monomerkencup van de Lage Landen. Net zoals in Assen en op de Nürburgring later dit seizoen, maakt de Porsche Carrera Cup Benelux deel uit van het voorprogramma van de prestigieuze DTM. Op zaterdag staat om 15:15u een eerste race op het programma, net na de wedstrijd voor het beroemde Duitse toerwagenkampioenschap. De tweede race is op zondag om 11:10u, net voor Race 2 van de DTM.

PCCB startveld Zolder

Hartog leider, favorieten op zoek naar revanche

Ondanks zijn jonge leeftijd (16), vertrekt Loek Hartog (Bas Koeten Racing) als klassementsleider richting Zolder. De jonge Nederlander heeft zijn start in de Porsche Carrera Cup Benelux niet gemist! In Spa toonde het lid van het Junior Recruitment Program zich ondanks de lastige weersomstandigheden zowel regelmatig als snel. Nadat hij de punten voor de zege in de tweede race pas kon ontvangen na een uitspraak door de groene tafel, hoopt hij nu in Zolder zijn raceoverwinning te kunnen bevestigen.

Loek Hartog Porsche Carrera Cup Benelux klassementsleider
Loek Hartog

“Uiteraard had ik niet verwacht dat ik de tussenstand zou aanvoeren”, glimlacht Loek. “Tijdens dat eerste weekend was mijn belangrijkste doel vast te stellen wat mijn sterke en zwakke punten waren. Mezelf in deze vraag stellen is heel belangrijk voor me, het doel is om tegen het eind van het seizoen met de besten te kunnen strijden. Ik ben een perfectionist en niet te beroerd om hard te werken. Ik vind dat ik nog steeds in een leerfase zit, maar ik zal niet klagen mochten er vroeger dan verwacht goede resultaten uit de bus komen!”

PCCB Zolder Dylan Derdaele
Nicolas Saelens

De leidersplaats van Loek Hartog werd ook in de hand gewerkt doordat de favorieten steken lieten vallen. Dylan Derdaele (Belgium Racing), winnaar van de eerste race in Spa, dacht even de dubbel te hebben veroverd, maar werd toen bestraft voor een contact met Max van Splunteren (Team GP Elite). De Limburger zint dus op revanche, en waar kan hij dat beter doen dan op Circuit Zolder, een baan die hem helemaal ligt en waar hij in het verleden al vier keer de 24 uur wist te winnen. En wat dan te zeggen van Max van Splunteren en Xavier Maassen? Eerstgenoemde was snelste tijdens de kwalificaties, maar werd al in de eerste ronde van de eerste race achterstevoren geduwd, met een kettingbotsing tot gevolg. Onder de rijders die de strijd moesten staken bevond zich ook Xavier Maassen (DVB Racing), de regerende vice-kampioen. Max stond aan de start van de Race 2, nam daar snel de leiding in handen, maar een duwtje van Dylan Derdaele zorgde er voor dat de rijder van Team GP Elite opnieuw spinde. Max scoorde nog de punten van de tweede plaats, maar ook hij zint op wraak.

Mede door deze incidenten wisten Jesse van Kuijk (derde en vierde met zijn Team GP Elite Porsche), Jurgen Van Hover (in Race 2 op het podium met een 911 GT3 Cup van Speedlover) en ook de jonge Lucas Groeneveld (Team GP Elite) zich in Spa in de kijker te rijden, en ze hopen ze in Zolder hetzelfde te kunnen doen. Toch zullen ze op hun hoede moeten zijn voor Sandra van der Sloot (Snoexx Motorsport), in 2018 de kampioene in Klasse B en voortaan racend in Klasse A.

Sandra van der Sloot Porsche Carrera Cup Benelux
Sandra van der Sloot

Klasse B: Grouwels als mikpunt

Roger Grouwels (RaceArt) wachtte de overstap van Sandra van der Sloot richting Klasse A niet af om in Klasse B de teugels in handen te nemen. De Nederlander beseft echter al te best dat hij het niet makkelijk zal krijgen tegenover Nicolas Saelens (Belgium Racing), in Spa al mooi winnaar van Race 2. Ook zijn teammaat Bas Barenbrug (RaceArt) mocht na Race 1 van het podium proeven, net zoals Wim Meulders (Speedlover) 's anderendaags. Noteren we ook dat Wim in Zolder een druk programma afwerkt, want hij staat ook aan de start in de Porsche Endurance Trophy, die deel uitmaakt van de twee races van 60 minuten voor het Belcar Endurance Championship. Levert dat extra wedstrijdritme opnieuw een podium op? We komen het dit weekend te weten!

Ziad Geris (Team GP Elite), die aanvankelijk slechts een deel van het seizoen zou afwerken, kreeg in Spa opnieuw helemaal de smaak te pakken en staat nu ook in Zolder aan de start. Hij zou nu van plan zijn om ook alle resterende wedstrijden op de kalender af te werken. De Nederlander staat niet alleen: ook Yves Noël (Car Tuning Lease Motorsport) racet in Limburg, in de Guest-klasse.

Na twee vrije trainingen op vrijdag worden de kwalificaties op zaterdag tussen 09:00u en 09:35u afgewerkt. De toeschouwers op de overvolle tribunes krijgen op zaterdag om 15:15u en op zondag om 11:10u de spectaculaire races te zien.

See you in Zolder!

PCCB Zolder Xavier Maassen
Xavier Maassen

Kalender Porsche Carrera Cup Benelux 2019:

3-4 mei: Circuit Spa-Francorchamps – FIA WEC Spa
17-19 mei: Circuit Zolder – DTM
7-9 juni: Circuit Zandvoort – Pinksterraces
19-21 juli: TT Circuit Assen – DTM
13-15 september: Circuit Nürburgring – DTM
28-29 september: Circuit Barcelona –Blancpain GT Series

Deelnemerslijst Porsche Carrera Cup Benelux DTM Zolder 17 tot en met 19 mei 2019:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS