Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

SPECIAL: De rijke historie van de Nissan Z jubileumuitvoeringen, al vijf decennia een sportwagen met uitstraling!

Uitgegeven door Johan Vis • 5 mei 2019 14:02 • Print artikel

Toen in 1969 de originele Datsun Z debuteerde zorgde die voor een revolutie in het sportautosegment. Iets wat vijftig jaar later -met de huidige Nissan 370Z- nog steeds het geval is.

Nissan Z

Een betaalbare, betrouwbare sportauto met uitstraling en comfort, die gemakkelijk dagelijks te gebruik is; dat was ongehoord in die tijd. Met een prijs van 3.626 dollar was de Datsun Z – 240Z in Noord-Amerika- een droomauto die voor veel mensen bereikbaar was.

De verkoopcijfers stegen snel. In 1970 werden er al meer dan 40.000 van verkocht. Een legende was geboren. De kracht, de stijl en het vermogen van het origineel vormden de basis voor de technische innovaties, die de Z-modellen decennia lang de leider in het sportautosegment maakten.

In de vijf decennia die volgden bracht Nissan diverse gelimiteerde uitvoeringen van de Z uit. Ze zijn een ode aan de hoogtepunten uit de geschiedenis van het merk:

1980 Datsun 280ZX 10th Anniversary Edition

Om het tienjarig jubileum van de eerste Z te vieren bracht Nissan een gelimiteerde uitvoering van de 280ZX uit. De 280ZX was het eerste Z-model dat uit te rusten was met in leder uitgevoerde sportstoelen en een hi-fi audiosysteem. Het tegenovergestelde van de sportieve, maar voordelige 240Z.

Van de 280ZX 10th Anniversary Edition zijn er slechts 3.000 geproduceerd wat het een begeerlijke klassieker maakt. 2.500 exemplaren zijn gespoten in het kenmerkende zwart/gouden kleurenschema. De overige 500 exemplaren waren voorzien van een rood/zwart kleurenschema. Elke 280ZX 10th Anniversary Edition had een speciale badge op het dashboard met daarop het productienummer.

De Datsun 280ZX werd aangedreven door een 2,8-liter zes-in-lijn benzinemotor die 97 kW (132 pk) en 195 Nm produceerde. Via een handgeschakelde vijfversnellingsbak werd het vermogen naar de achterwielen gestuurd. De speciale uitvoering kenmerkte zich door een gouden logo, speciale zwart-/goudkleurige lichtmetalen wielen, speciale stickers, koplampsproeiers, een nieuwe pookknop, met leder beklede stoelen, een targadak en een 40 watt sterke geluidsinstallatie met vier speakers.

1980:

o Populairste muzieknummer (Billboard): “Call Me” van Blondie

o Populairste film: “Kramer vs Kramer”

o Populairste televisieprogramma: “Dallas”

o Andere belangrijke modellen van Nissan: Sunny (B310), Pulsar (N10)

1984 Nissan 300ZX Turbo 50th Anniversary Edition

De Nissan 300ZX Turbo 50th Anniversary Edition markeerde het vijftigjarig bestaan van Nissan. Van de 50th Anniversary Edition zijn er slechts 5.148 exemplaren voor de Amerikaanse markt gebouwd. Daarnaast waren nog eens 300 auto’s voor de Canadese markt bestemd.

null

De 300ZX Turbo was uitgerust met een 3,0-liter V6-benzinemotor die 147 kW (200 pk) en 300 Nm koppel produceerde. De motor was gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een automatische viertrapstransmissie. Het interieur was het toonbeeld van de jaren tachtig met diverse geavanceerde technologieën zoals stuurwielbediening, digitale instrumenten en een elektrisch verstelbare ophanging.

De 300ZX 50th Anniversary Edition was uitgerust met: speciale Nissan 50th Anniversary-logo’s, speciale spatbordverbreders en lichtmetalen wielen met goudkleurige accenten. Het interieur werd verrijkt met exclusieve stiksels op de met leder beklede stoelen, een futuristisch digitaal instrumentencluster met toerenteller, snelheidsmeter en G-krachtenmeter. Verder zorgde een Bodysonic Amplifier ervoor dat de voorstoelen trilden wanneer de muziek werd beluisterd een headset.

Naast het feestelijke jubileum van Nissan werd de 300ZX in 1984 ook nog eens de bestverkochte sportauto van Amerika.

1984:

o Populairste muzieknummer (Billboard): “When Doves Cry” van Prince

o Populairste film: “Terms of Endearment”

o Populairste televisieprogramma: “Dynasty”

o Andere belangrijke modellen van Nissan: Silvia (S110), Datsun Truck (720)

2005 Nissan 350Z 35th Anniversary Edition

De nieuwe 350Z is in 2003 met veel enthousiasme ontvangen. Deze volledig nieuwe Z was gebaseerd op het revolutionaire FM-platform (Front Midship) van Nissan. De 350Z werd aangedreven door een smeuïge 3,5-liter V6 benzinemotor die 211 kW (287 pk) en 370 Nm koppel produceerde.

null

In 2005 onthulde Nissan een speciale uitvoering om het vijfendertigjarig bestaan van de Z-modellen te vieren. De Nissan 350Z 35th Anniversary Edition was verkrijgbaar in de kleuren Ultra Yellow, Silverstone of Super Black en onderging een vermogensupgrade.

De ingenieurs van Nissan gaven de V6 benzinemotor 9 kW (13 pk) extra, waardoor het vermogen steeg naar 220 kW (300 pk). De krachtbron was gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Verder onderscheidde de speciale uitvoering zich door exclusieve 18-inch lichtmetalen wielen, een kleine voorspoiler, Brembo-remschijven, speciale badges en een Bose® premium audiosysteem met zes speakers.

2005:

o Populairste muzieknummer (Billboard): “We Belong Together” van Mariah Carey

o Populairste film: “Million Dollar Baby”

o Populairste televisieprogramma: “CSI: Crime Scene Investigation”

o Andere belangrijke modellen van Nissan: GT-R PROTO, Frontier NISMO (D40)

2010 Nissan 370Z 40th Anniversary Edition

In 2009 vergrootte Nissan de inhoud van de VQ-motor uit de 350Z naar 3,7 liter, waardoor de naam veranderde in 370Z. Een jaar later introduceerde Nissan de gelimiteerde 370Z 40th Anniversary Edition die in een oplage van 1.000 stuks op de markt kwam. Het speciale model is gebaseerd op de Touring-uitvoering en voorzien van een handgeschakelde zesversnellingsbak en een Sport Package. Dat bestaat uit een extra voor- en achterspoiler, sportieve remmen, 19-inch RAYS gesmede lichtmetalen wielen, een limited-slipdifferentieel met viscokoppeling en de innovatieve SynchroRev Match® versnellingsbaktechnologie.

De bijzondere 370Z onderscheidt zich door de speciale carrosseriekleur 40th Graphite, roodkleurige remklauwen en speciale badges. De met rood leder beklede stoelen bevatten speciale logo’s en het gehele interieur is voorzien van rode basketbalstiksels. Elke auto kwam met zijn eigen plaquette en een satijnen autohoes.

2010:

o Populairste muzieknummer (Billboard): “TiK ToK” van Ke$ha

o Populairste film: “The Hurt Locker”

o Populairste televisieprogramma: “American Idol”

o Andere belangrijke modellen van Nissan: LEAF, Juke (F15), Nissan New Mobility CONCEPT

De Z werd in 1969 geïntroduceerd als een betaalbare, betrouwbare sportauto die dagelijks te gebruiken was. Die filosofie vormt de basis voor elke Z die daarop volgde. Het is dan ook geen wonder dat liefhebbers vandaag de dag nog net zo enthousiast zijn als vijftig jaar geleden.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS