Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Hankook 12H SPA pas in zinderende slotfase beslist, winst Scuderia Praha-Ferrari voor Herberth-Porsche

Uitgegeven door Peter Vader • 26 april 2019 16:03 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS - De Hankook 12H SPA van dit jaar eindigde met één van de felst bevochten eindzeges in de historie van de 24H SERIES. De race werd beslist op de finishlijn. Pas in de laatste drie minuten van de twaalf-uursrace wist de Bohemia Energy racing with Scuderia Praha-Ferrari 488 GT3 (#11, Jiří Písařík / Josef Kral / Matteo Malucelli) de Herberth Motorsport-Porsche 991 GT3 R (#91, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer) te passeren en zo de overwinning voor zich op te eisen.

12H Spa 2019 race 1

Met nog vijf minuten te gaan in de race reed Herberth Motorsport aan de leiding, maar een vermoedelijk probleem tijdens de laatste snelle ‘splash-and-dash’-tankstop zorgde voor net genoeg oponthoud voor de Porsche met het startnummer 911, zodat de Ferrari kon passeren en daarmee in de voorlaatste ronde de leiding kon overnemen. Na een totaal van 250 ronden op het 7.004 kilometer lange Circuit de Spa-Francorchamps kwam Matteo Mallucelli als winnaar over de eindstreep, slechts 7,8 seconden voor Ralf Bohn. “Ik geloof dat ik zojuist een hartaanval had”, grapte Jiří Písařík tegen Joe Bradley van Radiolemans.com. “Dit was gewoon geweldig! Na de pitstop bedroeg het verschil slechts een halve seconde. Ongelooflijk!”

“Het was mega!”, stemde ook Písaříks teamgenoot Josef Kral er mee in. “Het team heeft het geweldig gedaan, want uiteindelijk kwam het neer op duizendsten van een seconde en de laatste paar liter. Ik ben geweldig blij! Herberth Motorsport heeft het vandaag ook bijzonder goed gedaan, complimenten voor hen!” Met dit succes heeft Bohemia Energy racing with Scuderia Praha de leiding in de tussenstand van het European Championship 2019 in de GT-divisie stevig in handen.

Herberth Motorsport aanvaarde de thuisreis vanuit Spa-Francorchamps met de overwinning in de klasse A6-Am en de felbevochten tweede plaats algemeen. “Happy Easter!” begon een genereuze Ralf Bohn. “Het was voor ons toch een geweldige race. We hadden een goede auto, en vergeet niet dat we streden tegen een erg professioneel team. Daarom zijn we desondanks dat we de koppositie verloren, blij met onze tweede plaats.”

12H Spa 2019 race 2

De derde plaats algemeen was voor de Phoenix Racing-Audi R8 LMS (#5, Frank Stippler / Vincent Kolb / Kim-Luis Schramm / Ivan Pareras) na een sensationele comeback. De Audi reed gedurende het eerste uur van de race comfortabel in de topdrie, maar viel vervolgens ver terug als gevolg van een lekke band. De WRT-Audi R8 LMS (#27, Stanislav Minsky / Steijn Schothorst / Marco Seefried / Rik Breukers), die zich in de beginfase ook ontpopte als een kanshebber op de zege, veroverde de laatste podiumplaats in de klasse A6-Pro.

De CP Racing-Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster) finishte na een goed weekeinde als vierde algemeen en als tweede in de klasse A6-Am. De derde plaats in deze klasse was voor de HB Racing by Herberth Motorsport-Ferrari 488 GT3 (#41, Jürgen Häring / Taki Konstantinou / Tim Müller / Alfred Renauer), die na een lekke band in het laatste uur terugviel naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Verderop in het veld eindigde de Modena Motorsports-Porsche 991-II Cup (#916, John Shen / Francis Tjia / Philippe Descombes / Benny Simonsen) voor Teichmann Racing (#903, Scott Marshall / Tommy Gråberg / Hans Holmlund) en behaalde zo de overwinning in de 991-klasse. Na een indrukwekkende prestatie eindigden de Porsches respectievelijk als negende en tiende algemeen. Een vroege kanshebber voor de klasse zege, de Porsche 991-I Cup van Lorient Racing (#911, Jean-François Demorge / Gilles Blasco / Mathieu Pontais / Frédéric Ancel) werd uiteindelijk als derde geklasseerd.

12H Spa 2019 race 3

De JR Motorsport-BMW M3 F80 (#202, Ted van Vliet / Ward Sluys / Michael Verhagen) kwam in de klasse SPX, getypeerd door een hoog uitvalpercentage, als enige rijdend aan de finish. De tweede en derde plaats in deze klasse ging naar de beide MARC II V8’s van VR Racing by Qvick Motors (#709, Tom van Rompuy / Erik Qvick / John Rasse) en Cor Euser Racing (#717, Cor Euser / Einar Thorsen), maar geen van beiden kwam verder dan twee derde van de totale raceafstand in Spa.

Overall resultaten 12H Spa 2019 powered by Hankook:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS